Посолството на Украйна: Предаване по БНР сее руска пропаганда и дезинформация

OFFNews 15 декември 2023 в 16:05 8819 6

Олеся
Олеся Илашчук, посланик на Украйна.

Изключително остър коментар публикува посолството на Украйна по повод предстоящо гостуване на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова в предаването на БНР Политически НЕкоректно, чийто водещ в събота е Петър Волгин.

Според мисията на Киев у нас "предоставянето на възможност за изява и пропаганда на официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката".

Посолството определя предаването на Волгин като "дискредитирано от години" и "подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война". За Волгин пък казват, че извършва "хибридната дейност, дезинформация и подмяна на ценности, използваки за тази цел медийната независимост и свободата на словото. 

"Участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим. Предоставяване на медийни изяви на посланника на Русия е вид съучастие в кремълската въоръжена агерсия и хибридната война не само срещу Украйна, но и срещу целия демократичен свят", посочват от мисията.

Посолството на Украйна заявява и че ще изпрати официално обръщение до Народното Събрание и отговорните институции на Република България, с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионалните, морални и етичените стандарти от страна на предаването на Политически некоректно в Българско Национално Радио, което работи единствено в подкрепа на руската пропаганда и дезинформация.

Ето и цялата позиция на посолството на Украйна със запазен оригинален правопис:

Посолството на Украйна изразява огромно разочарование и дълбоко огорчение във връзка с анонса, че представител на кремльовския режим - посланика на руската федерация ще гостува в предаването «Политически некоректно», на Българско Национално Радио.

Предоставяне от страна на национална българска медиа на възможност за изява и пропаганда на официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката.

Посолството на Украйна получи покана за гостуване в това дискредитирано от години предаване, подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война, но я оценява като опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности, използваки за тази цел медийна независимост и свобода на слово.

Участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим.

Предоставяване на медийни изяви на посланника на русия е вид съучастие в кремълската въоръжена агерсия и хибридната война не само срещу Украйна, но и срещу целия демократичен свят.

Посолството на Украйна няма да се възползва от право на отговора, любезно предложен от ръководството на БНР, защото в случая не става дума за «друга гледна точка» или «алтернативно мнение».

руската федерация от 2014 година извършва брутална въоружена агресия срещу Украйна.

От 24 февруари 2022 година русия започна и пълномасштабна въоръжена инвазия в Украйна, с цел окупация и присъединяване на новите територии, за пореден път нарушавайки всички международни договори и норми.

За извършените престъпления срещу Украйна и украинските граждани, срещу човечество, руското ръководство и руските военни престъпници ще бъдат съдени в Международния криминален съд и Международния трибунал.

русия е държава-терорист, която освен пълномасштабна въоръжена агресия срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО.

Посолството на Украйна изпрати официално обръщение до Народното Събрание и отговорните институции на Република България, с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етическите стандарти от страна на предаването на «Политически некоректно» в Българско Национално Радио, което работи единствено в подкрепа на руската пропаганда и дезинформация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

6

GB

16.12 2023 в 15:34

Волгин не само предоставя "медийни изяви на посланика на Русия".

Той така принуждава нас, данъкоплатците да плащаме за хибридната война на русия и срещу нашата България!

1000

5

Kokoshkov

16.12 2023 в 07:44

Ако беше само Волгин ... Има още една торба жертви на несполучлива лоботомия. Например Карбовски и Цанов, както и техните гости. Все пак понякога е приятно да ги слуша човек. Когато не говорят малоумщини по медиите, сякаш са запечени, и момента в, който д-р Волгин им спретне една клизма всичко се оправя и се отприщва бента и от него започва да се лее мисъл, която може да се сравни единствено с резултата от клизмата.

10298

4

AntiZ

15.12 2023 в 18:58

И все пак, на това нищожество дължим благодарност, че допринася все повече хора да проумеят какво е туй животно "руzzкий мир" и по-важното, има ли почва той у нас? Е, няма! Късопишковите пишман кандидати не успяха селски кмет да спечелят на изборите, дойната крава курнелка става все по-дебела за сметка на електората и, учиндолският селтак направо изчезна а това недоразумение в президентството ще разбере колко е задръстен, когато го напусне. По стъпките на предишния агент Гоце. Това всичко е заслуга и на тоя плешив мухльо в БНР...

1973

3

autogentile

15.12 2023 в 18:08

Аз не искам с парите от моите данъци да се плаща за подобна “свобода на словото”. Всички знаем руzzката интерпретация на този термин.

-2175

2

IvanGrozn

15.12 2023 в 16:56

Време е Волгин и всичките уродливи ръски помияри като него да бъдат разкарани от България! По един или друг начин. ГНЪСНА РЪСКА СГАН!

1236

1

БотоксПутю

15.12 2023 в 16:23

Наглостта на психопата Волгин е безгранична. Било свобода на словото? На словото на путювата пропаганда по национална, държавна медия на държава в ЕС.
 
X

Да помогнем на украинските деца!