България 113-та по свобода на словото, настигаме Замбия

OFFNews 20 април 2016 в 11:20 22069 17

България за поредна година се срива в световната класация на "Репортери без граници" в индекса за свобода на словото. За 2016-та година сме поставени на 113-то място от изследвани общо 180 държави.

От 2009 г. насам България отбелязва само спад в класацията. Преди 7 години сме били на 68-мо място, показват архивите на "Репортери без граници". 

България се доближава по свобода на словото с държави като Замбия, Нигерия и Парагвай.

В страни като Уганда, Габон, Кения и Бутан се радват на повече свобода на словото. 

Ако следващата година България отново се срине в класацията, то тя вече ще бъде отбелязвана с червено на картата и ще бъде една от малкото държави в Европа маркирани по този начин и единствена в ЕС. 

На първо място по свобода на словото е Финландия, последвана от Холандия.

Топ 5 по свобода на словото в света оформят - Норвегия, Дания и Нова Зеландия.

В резюмето си за България от "Репортери без граници" отбелязват, че причина за слабия резултат е обладаната от корупция среда и симбиозата между медии, политици и олигархия. В изследването е посочено и името на Делян Пеевски, като за него се казва, че е собственик на "Нова българска медийна група", която има шест вестника. 

"Комисията за финансов надзор се изявява като "медийно ченге", което налага глоби и нарежда на журналисти да разкриват своите източници и така ги затруднява да осветляват проблемите на страната с банките и регулаторната система", пишат още от "Репортери без граници".

Изследването на организацията излиза няколко дни след като карикатурите на художника Чавдар Николов бяха свалени от всички сайтове на Нова телевизия, като медията определи това си действие като "грешка в документите". Няколко дни по-късно и след силен медиен шум, карикатурите бяха възстановени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

21

El Commandante

20.04 2016 в 16:09

"Стига с тая свобода. Хората като им дадеш свобода и веднага обиждат гн Путин че е нисак"

Ти остави това, ами обиждат и Г-н Борисов че е дебел и имал корем и бил на Сфинята опашката и какво ли не още измислят тея алкохолици-карикатуристите.
И после-що махаме карикатури и казваме какво може и какво не да се публикува-ми ей така, щото като им отпуснеш малко края и почват да обиждат по хората, все едно те са много убави...

29217

16

Лопе де Вега

20.04 2016 в 14:10

Ленка нема грешка!!!

Поздрав!

29217

12

Лопе де Вега

20.04 2016 в 13:40

Уе, дихлордифенилтрихлорметилметан!
За останалото - и аз се надявам да оживеем някак в блатото, неизвестно защо наричано у нас демокрация. Поне вие, по-младите.

Поздрав!
 
X

Подкастът на OFFNews