АЕЖ за изтритите карикатури: Брутален, ясен и драстичен случай на цензура

OFFNews Последна промяна на 14 април 2016 в 14:39 4602 8

Снимка БГНЕС

Чавдар Николов

"Имаме основания да смятаме, че става дума за брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската."

Това казва в своя позиция Асоциацията на европейски журналисти - България (АЕЖ) по повод свалените вчера над 90 видеокарикатури на художника Чавдар Николов. 

Клиповете с политическа сатира бяха изтрити от сайтовете на Нова телевизия, включително DarikNews, Vesti.bg и Vbox7.com. Предупреждение към Чавдар Николов за свалянето на творбите му е нямало от страна на медията. Карикатурите могат да бъдат открити в личния профил на Николов във Youtube

Цялото изявление на АЕЖ: 

АЕЖ-България изразява тревога от това, че дигиталната медийна компания Нетинфо, като част от Нова Броудкастинт Груп свали от всичките си сайтове карикатурата на Чавдар Николов, която осмива изказваната подкрепа от страна на българския минитър-председател Бойко Борисов към т.нар. "граждански отряди", създавани от лица с криминални прояви за "лов на бежанци". Припомняме, че само преди дни подобен "граждански отряд" разпространи видео от залавянето на мигранти, т.нар. "граждански арест", от неоторизирани лица, които завързват ръцете на мигрантите с пластмасови скоби.

Спорадичните обясненията от медийната група пред репортери на други медии изглеждат крайно неубедително, като имаме предвид съдържанието и обекта на коментар в свалената карикатура, а именно министър-председателя на България. Тревожен и фактът, че целият канал с авторските карикатури на Чавдар Николов във Vbox7 (сайтът за видео-споделяне е в портфолиото на Нетинфо) е изтрит. А заявленията от компанията, цитирани в медиите, че са готови да го възстановят, противоречат на първоначалното оправдание, че са свалили карикатурите, и не са подновили договорните си отношения с автора, заради ниска гледаемост. Опасяваме се, че подобна тактика се опитва да прикрие статистиката на гледаемост на свалените карикатури.

Имаме основания да смятаме, че става дума за брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската.

Призоваваме Нетинфо и НоваТВ да поемат отговорност и да посочат лицата, взели това решение, както и истинските мотиви, които стоят зад него.

Единственият достоен изход от създалата се ситуация за ръководството на медийната група и на НоваТВ е да посочат дали са били подложени на външен натиск или става дума за автоцензура. Ако това е автоцензурине на медийно съдържание, ще е полезно за професионалната общност да посочат какви са съображенията за това.

Подобна цензура и автоцензура, за жалост, потвърждава изводите от последното, трето изследване на АЕЖ-България за "културата на натиска" в българските медии, което през 2015г. констатира, че стават все по-устойчиви тенденциите за контрол и ограничаване на плурализма, според което мнозинството (72%) от анкетираните журналисти съобщават, че са били свидетели на натиск, който е бил оказван на техни колеги.

Безпардонното сваляне на карикатура осмиваща министър-председателя и последващото изтриване на целия канал с авторски карикатури на изтъкнатия български карикатурист Чавдар Николов е случай, които неминуемо ще влезе в докладите за свободата на словото за България на всички международни организации и ще се отрази негативно върху и без това незавидното класиране на нашата страна в тези класации.

Единственият начин да се намалят щетите е замесените журналисти и медийни шефове да обявят пред обществото цялата истина за случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2016 в 09:36

Долните(долупишещите) подлоги искат да ни убедят,че това не е цензура.Цензура е,и то от най-долен,глупав и мракобесен режим,от типа на Путинския и Ердогановия,какво повече може да се случи в Мутроландия-да се хванем всички за палците,да вдигнем паметник неръкотворен на сайбията на държавата...всичко предстои и се радвам,че ще мога от първия ред да наблюдавам тази всеобща идиотия....

14.04 2016 в 19:01

Едни и същи никове под статиите по темата, плещат едни и същи опорни точки. Харесван бил, не харесван бил...Ами на мен ми харесваше. И да не ми харесваше нямаше да има значение. Ако е бил толкова не харесван, да не му бяха трили продуктите, а просто да спрат да поръчват нови. Което е показателното в случая-ОПРЕДЕЛЕНА ЦЕНЗУРА!

14.04 2016 в 16:46

Навремето едно селско апашче влязло в една градска къща да види какво негово има там, но набързо се подплашило, грабнало само една книга и си плюло на цървулите. Като се наспало, на сутринта, повъртяло книгата като голям камък, разкъсал я и я пръснал на мегдана. Кмета извикал стражарите, получило се малко събитие за селото, и откарали юнака, а вечерта го върнали за реанимацция. Да ама дошъл девети септември, тоя намерил свидетели, че бил ремсист и разпространявал позиви, взели го в града и станал другар, а после и голям другар.

Та сега и тоя, от драскач ще го направят герой.

14.04 2016 в 15:55

Танг как да обясниш на панелен плъх като тебе който не е излизал зад граница, че на запад медийните парцали са на същото ниво като тук? Единствената разлика между комунизъм и демокрация в медийно отношение е спонсора.

14.04 2016 в 15:35

Как да обясниш на комуниста, че по света има и независима журналистика? Нали не разбира самата концепция за свобода и независимост.
Както каза любимият ви Тиквоний II-и Велики (едно от малкото неща, за които е прав) - живеем в ерата на ФБ, Туитър и въобще общодостъпни с помощта на Интернет, медийни платформи. Малко е трудно при това положение да не бъдеш обективна медия, особено ако зависиш от медийния пазар. А "независимисте" от пазарното благоволение са просто пропагандни инструменти, при това лесни за идентификация. За зла, комунистическо-феодална участ.

14.04 2016 в 15:29

Искам сериозно да питам господата общественици - харесвате ли тези карикатури? Въртите ли си ги по виБокса всека вечер? И ако е така, не забелязвахте ли, че карикатурите бяха масово нехаресвани и никога не постигаха никакъв обществен отзвук? Както и да е - не знам дали има нужда да се цензурира даден продукт, който така и така съвсем не е на ниво :)

14.04 2016 в 15:10

Не виждам нищо странно - всяка медия по света се спонсорира от някого - дали ще е Бойко, дали ще е Володя, дали ще е Обамабуга - всичко е бизнес и не можеш да хапеш ръката, която ти дава залък. Включително и Офчнюз е очевадно кой им бута парици, така, че независима медия е смешно понятие

14.04 2016 в 15:05

Хич не обичам да го играя адвокат на дявола, НО, в този случай въобще не става дума за политическа цензура и изявлението на Баце,колкото и сложно да беше за разбиране беше ясно обяснение.

Ако нещо може да му се признае на Баце досега е че е бягал като дявол от тамян от това да го свързват с цензура на медии или ограничаване на свободата на словото.

Играта тук е съвършено друга и идеята да се махнат карикатурите е дошла от другаде,готов съм да се обзаложа.

Впрочем,ако целта на играта е да се дискредитира Баце във връзка с подкрепата му към ловците на бежанци, загубена игра е това, предвид на масовата нагласа на народа, и аз ако съм на Баце в момента ше направа double-down и съвсем ясно ще заявя че приветствам всяка една помощ от страна на народа си в борбата с настъпващите пълчища джихадите.
Шах и мат с пешката, БХК остават с уй у устатам тех и без тва никой не ги харесва.