Euronews по български

Журналисти групово напускат телевизията, алармират за опит за овладяване на Euronews Bulgaria

Мая Младенова 24 октомври 2023 в 13:23 5045 4

Euronews

Снимка Euronews

Euronews Bulgaria стартира на 5 май 2022 г.

Независимата новинарска телевизия Euronews Bulgaria, част от международната мрежа канали, е застрашена от овладяване по български, алармираха група журналисти в медията.

Опит за контрол върху съдържанието на медията доведе до серия от оставки, вкл. на главния продуцент Надя Ганчева и на редактора на сайта на Euronews Bulgaria Калина Влайкова. Oбщо десетина журналисти са подали предизвестия за напускане - тръгват си почти всички, които дойдоха след ребрандирането на ТВ Европа в Euronews, казаха пред OFFNews от екипа. 

Досега за редакционното съдържание отговаряха главният редактор Марина Стоименова и продуцентът Надя Ганчева. Те се присъединиха към медията от самия ѝ старт и бе обявено, че Стоименова ще докладва на мениджъра, отговорен за редакторските екипи на партньорските канали на Euronews - Франсоа Жиняк – в Лион, Франция. Именно тази йерархия трябваше да гарантира на редакционната независимост и обективност.

В началото на октомври т.г. обаче в телевизията е назначена Ваня Захариева (Бедрова) - на поста програмен директор. Няма информация дали това назначение е съгласувано с Лион, но то бързо предизвиква недоволство в екипа. Причината е, че на журналистите е наредено да съгласуват с нея съдържанието, макар че принципно програмните директори отговарят за реденето на програмата, а не за редакционното съдържание. В специално писмо екипът е информиран, че всичко излъчено в изборния ден ще се съгласува с Ваня Бедрова и Надя Ганчева. Тъй като Ганчева напуска, отговорник по съдържанието за изборите остава единствено Ваня Бедрова. "Това писмо нямаше подпис или печат. В него дори не бе спомената главната редакторка Марина Стоименова", казаха журналисти от телевизията. Те смятат, че това е пряка намеса в работата им, каквато не е имало в първата година от старта на Euronews Bulgaria.

Датата на назначението едва ли е случайна. В края на октомври и началото на ноември са двата тура на местните избори. Това, от една страна, е интензивен период за медиите, а самите избори са ключови за партиите, тъй като "подготвят терена" за парламентарните избори.

OFFNews потърси за коментар Ваня Бедрова. "Нямам коментар към момента. Изчакваме становището на Euronews", заяви тя. Бедрова е журналист, а по време на последното правителство на Бойко Борисов бе шеф на кабинета на тогавашния министър на културата Боил Банов. Доскоро бе продуцент в сутрешния блок на Euronews Bulgaria, където обявила, че напуска. Малко след това на екипа било казано, че тя ще бъде програмен директор. 

Главният редактор Марина Стоименова потвърди пред OFFNews, че колегите ѝ в Лион проверяват случая. Самата тя не иска да се ангажира с коментар преди приключване на проверката.

Българският изпълнителен директор на медийната компания Иван Иванов не бе открит за коментар. Пред "Капитал" Иванов е коментирал, че в лицето на Ваня Бедрова няма създадена дублираща длъжност на главния редактор на телевизията, а по-скоро става дума за "едно презареждане". "Трябва да ви кажа, че има неразбиране - длъжността на Марина Стоименова не е такава, каквато тя си я мисли", добавя Иванов.

"Тръгваме си без план Б, след като българският собственик пряко се намеси в работата ни преди местните избори", коментира пред OFFNews един от колегите, пожелал анонимност. Те добавят, че опити за намеса е имало и преди това - например около убийството на Алексей Петров. Направени им били забележки защо задават въпроси, свързващи политици с убития.

Телевизия Европа бе създадена от брата на президента Петър Стоянов, Емил Стоянов, който по-късно стана евродепутат от ГЕРБ. Дружеството "Телевизия Европа" АД сега е собственост на оръжейния търговец Добрин Иванов, а изпълнителен директор е неговият син Иван Иванов. Той зае поста след оттеглянето на директора Георги Харизанов през април т.г. Дотогава, по време на управлението на ГЕРБ, Телевизия Европа следваше ясно изразена проправителствена линия. 

През 2022 г. Телевизия "Европа" подписа партньорско споразумение с европейската телевизия за международни новини Euronews и бе прекръстена на Euronews Bulgaria. Собствеността на медията не се промени.

Euronews Bulgaria стартира излъчване на 5 май 2022 г. с лиценза на ТВ Европа, която бе близка до ГЕРБ. Заявката след ребрандирането бе, че телевизията ще работи като част от международната мрежа новинарски канали на Euronews. Политиката на Euronews е да не фаворизира политически партии, да представя обективно новините и да работи по стандартите на компанията. 

Ще запази ли българският Euronews лиценза си и в състояние ли е международната марка на лицензодателя да овладее опита за натиск отвътре? Отговорът вероятно ще дойде след напускането на екипа, а случаят със сигурност ще влезе в следващите доклади за нарушената медийна свобода у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

24.10 2023 в 16:04

Euronews Bulgaristan. Това е положението!

-529

3

6екеr4о

24.10 2023 в 14:16

Тия излъчват и в радио ефир, та ги слушах от време на време и ми изглеждаха обективни!

Не може през цялото време да си нащрек, дали от някъде не се опитват да те изпързалят, особено ако са интелигентни...

Ма току-що по Националното радио имаше интервю по актуални полит. теми с несравнимия комундел Валентин Вацев! Хрипти дъртакът, говори пълни глупости, но най-изненадващо и смешното е, че лъже, знае, че лъже, но и се притеснява, както си дрънка така гласчето му изтънява почти до фалцет!!!

И на това в национален ефир му викат: "плурализъм на мнения", Вацев нарече военните действия в УкраИна вяли и още не знам какви си, при условие, че от ВСУ докладваха вчера, че само при Авдиивка са свитнали над 1300 мурзилки за ден???

4038

2

Moirae

24.10 2023 в 14:03

Загробване и мизерия.

75

1

230 млрд баксов

24.10 2023 в 13:40

мафията опита да ребрандира телевизия ГРОБ на хризантемов на евронюз, но греда
Поздравления за истинските журналисти от евронюз!Благодарение на такива хора свободата на словото все още се крепи в България!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика