XXI "Салон на изкуствата" очарова с разнообразна програма

ОFFNews 09 май 2016 в 15:39 3963 1

Програмата на предстоящия XXI “Салон на изкуствата” и тази година ще предложи на меломаните изключителни концерти от различни жанрове в пространствата на Националния дворец на културата, стана ясно на пресконференция, в която участваха: Теодосий Спасов, Камелия Тодорова, Ангел Заберски, Стефан Вълдобрев, Марина Великова, Александър Илиев, Краси Куртев от “Акага”, хореографът Ваня Рошкова, Иван Пенчев от Quarto Quartet, Ваня Монева и Хор “Космически гласове”, Михаела Петрова – ръководител на отдел “Продуцентски център” и експертът в отдел “Продуцентски център” в НДК Юлиана Караатанасова. 

Впечатляващ ще бъде начинът, по който ще бъде открита официалната фестивална програма. Това ще стане с концерт на единствения по рода си музикален проект на Кристиян Ярви “Балканска треска” на 11 май 2016 г. (сряда) от 20:00 часа в Зала 1. Грандиозното събитие, продуцирано от НДК, ще даде възможност за първи път публиката в Двореца да чуе на живо невероятно съчетание от различни стилове музика, в изпълнение на виртуоза Теодосий Спасов, китаристите Влатко Стефановски, Мирослав Тадич, музиканти от Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР, под диригентството на знаменития Кристиян Ярви. 

Веднага след откриващия концерт жителите и гостите на София ще могат да се зарадват на невиждан интерактивен мапинг. Уникалният проект, по идея на Полина Герасимова, ще бъде показан върху фасадата на Двореца, като в него се смесват технологии с почти век разлика. Началото на мащабното събитие е точно в 21:00 ч., като всеки от присъстващите ще може сам да създава музика на живо с първия в историята електронен музикален инструмент - теремин.

Важен акцент в програмата на фестивала ще бъде концертът “Да свириш на хор”, в изпълнение на хор "Космически гласове”, с диригент Ваня Монева, в памет на големия диригент проф. Васил Арнаудов. Той ще бъде на 10 май от 19:00 ч. в Зала 6 на НДК, като финален щрих от предшестващата програма на фестивала, част от която са експозициите, които вече бяха открити - “София Хартиен Арт Фест”, “Лични местоимения: Ние, Вие, Те” и “Воден проект” на Димитър Солаков. Произведения от български автори, любими на Маестро Васил Арнаудов, ще върнат публиката към златните години на родното хорово изкуство. Незабравими интерпретации на „Тебе поем“ и „Во царствии твоем“ от Добри Христов, „Вечеряй Радо“ и „Полегнала е Тодора“ от Филип Кутев, „Заспало е челебийче“ от Николай Кауфман, „Кавал свири“ от Петър Льондев, „Седнало е Джоре“ от Стефан Мутафчиев, „Дилмано, Дилберо“ и „Бре Петрунко“ от Красимир Кюркчийски и много други ще възродят духа на големия интерпретатор на шедьоври от българската хорова съкровищница, сподели Ваня Монева.

“Ангел Заберски Трио” ще представи втория си авторски албум Like Jazz със специален концерт на 14 май 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 6. “Това ще бъде логичен завършек на едно успешно турне, което премина при пълни зали. Надявам се и Зала 6 да бъде пълна, тъй като това, което сме направили, си заслужава”, категоричен беше Ангел Заберски.
Ден по-късно, на 15 май 2016 г. от 19:00 ч. в Кино „Люмиер” ни предстои едно уникално музикално преживяване - 20 години "Еверест - концерт" с участието на: Теодосий Спасов (кавал), Дони (вокал),

Група ОМ, Николай Иванов (китара, клавишни), Марина Великова (сопрано саксофон, вокал), Драган Милев – Дари (перкусия), Коцето Калки (вокал). На 15 май 1996 г., точно в 10:00 ч. сутринта на платото под в. Калапатар, на 5 350 м. надморска височина, точно срещу Еверест, беше осъществен най-височинният концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите Гинес. На същата дата тази година, но в 19:00 ч. в Кино „Люмиер” ще отпразнуваме заедно 20-годишнината от това събитие - най-артистичното покоряване на "Върха на света”. “Бих искал да изкажа своите благодарности към НДК, че концертът е част от “Салон на изкуствата”, каза Александър Илиев, който е продуцент на документалната лента, увековечила този музикален подвиг.

Посетителите на фестивала ще имат възможност да се насладят и на LIBIDO Project. Това е на най-новия нестандартен и забавен музикален проект с участието на класическите музиканти от QUARTO QUARTET и група AKAGA. Екстравагантна и неочаквана комбинация от фънк, фюжън, джаз, класика, DJ бийтовете на DJ Borche, прекрасни секси женски вокали и мулти-инструменталното включване на Мишо Шишков, без съмнение ще разпалят страстите в Зала 1 на НДК. На 17 май от 20:00 ч. куп великолепни професионални музиканти се събират на сцената с амбицията да представят един абсолютно нов и различен по звучене, настроение и емоция денс-проект. “Днес сме тук, благодарение на директора на НДК Мирослав Боршош, който ни покани с нашия проект и това е голяма привилегия за нас. Поканата дойде когато идеята ни беше на път да си остане само в сферата на мечтите, но пък е хубаво, че те се сбъднаха”, каза Краси Куртев. Той обеща много изненади и лятно настроение за зрителите на концерта.

Иван Пенчев от Quarto Quartet също благодари за предоставената възможност и разкри, че всеки един от трите проекта, в които участва в рамките на XXI “Салон на изкуствата” - LIBIDO Project, “Легенди за водата” и камерния концерт “Virtuosity and Beauty” представлява своеобразно предизвикателство за него.

Концертът на Камелия Тодорова “Нощи в бял сатен” ще е един от основните акценти на фестивала. Той ще се проведе на 18 май 2016 г. (сряда) от 19:00 ч. в Зала 1 на Двореца. “Нощи в бял сатен” е ретроспективен поглед върху творчеството на Камелия Тодорова, с акцент върху емблематичните ѝ български песни от началото на 80-те години като "Прошепнати мечти", "Не ме гледай така, момче" и "Песен за синия балон", както и световни джаз и соул композиции. “Това е първият ми концерт в Зала 1 от 2002 г. Идеята този път е доста по-различна, като ще представим репертоара в малко по-класически вариант със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор “Светослав Обретенов” под диригентството на Славил Димитров”, каза Камелия Тодорова. “Настроението ще бъде точно, каквото е и заглавието на концерта - песните ще ви докоснат точно като бял сатен”, увери тя и обеща много изненади за публиката, които остават тайна до последния момент. 


На 2 юни от 19:00 ч. в Зала 1 на Двореца повече от сто малки балерини от школата по балет Vaya Dance Studio ще стъпят за първи път с пантофките си на най-голямата сцена в Двореца, за да представят спектакъла “Легенди за водата”. Специална и много важна роля в балетното събитие, копродуцирано от НДК, ще имат и Quarto Quartet в разширен състав от 12 музиканти.

Юлияна Каратанасова от “Продуцентски център” в НДК представи прецизно подбраната класическа програма във фестивала. “Тя е комуникирана и с посланика на НДК за класическата музика Веско Ешкенази”, уточни Караатанасова. Тя акцентира върху камерен концерт “Годишнини” по повод 30 години Ансамбъл “Aars Musica” на 17 май от 19:00 ч. в Зала 9; “Поздрав от Виена”, който ще се проведе на 21 май от 19:00 ч. в Зала 9, под патронажа на Н. Пр. г-н Роланд Хаузер, Посланик на Република Австрия в България, с участието на саксофониста Михаел Крен и пианистката Евгения Родославова; Клавирен концерт на Антонина Бонева и Рада Чомакова, който ще се състои на 29 май от 19:00 ч. в Зала 9; Клавирен рецитал на Иван Янъков - “Сонатите на Бетовен” на 30 май от 19:00 ч. в Зала 9, с който той ще представи своя нов компактдиск; Бис концертът на Живко Петров - “After 4” на 4 юни от 20:00 ч. в Театър Азарян и др.
Симфоничният концерт "Болеро" ще закрие фестивала с хитовото за едноименно произведение на Равел. Популярните “Фантазия-увертюра”, „Ромео и Жулиета“ на Чайковски и „Римски пинии“ на Респиги са другите бисери в програмата, която е уникална и заради солистите на блестящия Концерт за две пиана и оркестър от Пуленк.

Те са лаурети на два от най-престижните клавирни конкурси в света Станислав Юденич (Златен медал на XI Международен конкурс Ван Клайбърн, САЩ, 2001 г.) и Пламена Мангова (Втора награда на Международния конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007 г.). Виртуозът Станислав Юденич пристига за първи път у нас, а грандиозното събитие, продуцирано от НДК, ще се състои на 5 юни 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 1 на Двореца. Юденич и Мангова ще бъдат за първи път заедно на най-голямата концертна сцена в България, а редом с тях, ще застанат музикантите от Софийската филхармония с диригент Мартин Пантелеев. Концертът се осъществява по идея на Веско Ешкенази.

Непосредствено преди летния отпускарски сезон НДК е приготвил нова изненада за постетителите си - Концертът на Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени” на 17 юни от 20:00 ч. в Зала 3. Това е формацията, с която българският актьор, певец, композитор и филмов режисьор записа култовите си албуми “Към”, “Обичам те, мила”, “Революция”, “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, “Пансион за кучета”, “Пропаганда, хромозоми, силикон”, “LIVE”, достигнали общ тираж от над 250 000 копия. В началото на 2016 г. групата започва работа по създаването на нов студиен албум - „10 ½”. Това ще бъде техният първи проект с нови песни от 15 години насам, тъй като в периода от 2001 г. досега, Стефан издава основно албуми с театрална и филмова инструментална музика. Намеренията са за 12 парчета в утвърдената досега посока - смесица от инди-поп и рок песни с як китарен саунд, мелодични линии и въздействащи поетични текстове.

“Благодарности на НДК за поканата. Знаете, че в края на 90-те бях много активен в поп попрището, след което смених рязко посоката към киното, където направих доста филмови прозведения. След събирането ни отново с “Обичайните заподозрени” започна активен период, изпълнен с концерти и ето, че дойде времето да представим новия ни албум”, каза Вълдобрев. Сценографията и реализацията на 3D проекта за концерта на 17 юни са дело на визуалния артист Полина Герасимова.

Други легендарни музиканти от 90-те - група “Ревю” също ще представят новия си албум “Ревюлюция” по време на ХХI “Салон на изкуствата”. Тове ще се случи на 3 юни от 20:00 ч. в Зала 3 на НДК.

Михаела Петрова подчерта и богатата програма в останалите пространства на Двореца - Литературен клуб “Перото”, Театър Азарян, ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс и Кино “Люмиер”. 

Особен акцент ще бъде и дебютният филм “Никой” на режисьора Андрей Андонов. “Късо кино” в ДНК на 19 май от 19:30 ч., както и Фестивала на испанското и иберо-американското кино, също са основни филмови акценти тази година.
Това са само част от всички събития, които са предвидени в рамките на фестивала. Посетителите могат да се информират за пълната програма на ХХI “Салон на изкуствата” в профилите на НДК в социалните мрежи и официалния сайт на Двореца.

За първи път в историята на фестивала ще бъде заложена социална квота при реализацията му с кампанията “Вместо ЧАС НА КЛАСНИЯ”. Това е част от затвърждаването на Националния дворец на културата като социално отговорна и ангажирана институция, която не само има възможността да организира събития, но има амбицията да възпитава нова публика като предоставя висококачествено съдържание. Това е част от намерението и стремежа на ръководството на Двореца да бъдат наложени стандарти в оформящите се възприятия и вкусове на подрастващото поколение и вратите на НДК да бъдат широко отворени за хора в неравностойно положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

1

Big Smile

09.05 2016 в 18:50

Платена - най-вероятно с безплатни покани - публикация.
Старата сграда, заради която няколоко хиляди семейства са останали без жилища през 80-те седи празна и рушаща се, с разпадащи се инсталации и течаща при всеки дъжд, но я осветяваме с евтино LED осветление отвън. Напълно в духа на управляващите...
Потемкин би бил горд