Втора година без „Spirit of Burgas”

OFFNews - Бургас 28 юни 2017 в 17:13 16111 1

Снимка OFFNews/Николаос Цитиридис

Роби Уилямс на "Spirit of Burgas" 2015

За втора поредна година, едно от значимите музикални събития у нас, фестивалът „Spirit of Burgas“, няма да се проведе. Това логично поставя и въпроса за неговото бъдеще.

Първото издание на бургаския MTV фестивал „Spirit of Burgas“ бе тридневно - от 15 до 17 август 2008 година и събра тридесет хиляди меломани от България, Англия, Полша, Румъния и Турция. Всъщност, той наистина започна като MTV фестивал, но само в началото бе подкрепен с организацията на най-голямата музикална телевизия. В първите си години, фестът получаваше редица международни признания, включително и през 2009 г. бе посочен от "Таймс" сред 20-те най-добри фестивални дестинации. През годините, Spirit of Burgas доведе в България световно известни изпълнители: Robbie Williams, Moby, Faith No More, The Prodigy (на два пъти), Skunk Anansie, Fun Lovin 'Criminals и още много други.

С годините се появиха и проблеми. През 2012 и 2013 г. започнаха финансовите затруднения на организаторите. Община Бургас неведнъж бе декларирала, че финансовата й помощ към феста ще намалява с всяка изминала година, за да може събитието само да се издържа. И така, от 300 000 лв. в началото, съфинансирането през 2013 г. бе намалено на 150 000 лв. Промоутъри, обаче, неведнъж са декларирали, че без стабилна финансова помощ от местната администрация няма как да се получи нещо качествено. Изданието именно през 2013 г. дори беше предшествано от протести на различни фирми, които имаха да получават пари от организаторите. Проблеми с пропускателния режим и недобре подбрани за такъв тип фестивал изпълнители, също бяха част от “Spirit of Burgas” 2013. Това издание беше и първото, чиято продължителност бе намалена от три на два дни. На следващата година, от Община Бургас взеха решение по-добре да пропуснат една година, вместо да предлагат нискокачествен продукт.

Отново в рамките на два дни, „Spirit“ – ът се завърна през 2015 г. и то – ударно, със своеобразен фронтмен – Роби Уилямс. И… като че ли всичко приключи. Нито през миналата година се проведе фестивал, нито ще има и през тази година. Опитахме се да се свържем с последните му организатори - "Болкан Ентъртеймънт Къмпани". Посочените телефони на страницата им вече не са активни. Последната актуална информация на сайта на компанията е именно за последния „Spirit“ – от 2015 г.

А наскоро, кметът Димитър Николов, призна, през годините е срещал силен отпор за провеждането на фестивала.

Такова събитие трябва да става с вдъхновение и с въодушевление. Първо – като го вкарам в бюджета, общинските съветници още в комисията те оплюват. После ме обвиняват, че съм докарал всички наркомани, на цяла България. На мейла си и на Фейсбука си имам стотици жалби защо сме блокирали плажа, защо не сме спали. Като не го искат хората „Spirit“ – а, защо да го правим?“, коментира Николов.

Той уточнява, че общината има ноу – хау – то и може да го направи, но са необходими много средства.

Те трябва да се поемат само от организаторите, категоричен е общинският съветник Ангел Божидаров (НФСБ).

В Европа, специално, такива фестивали се организират, но общината може да осигури терена, осветлението, захранването с електроенергия. Оттам – нататък имат думата частните спонсори. Канят си групи, канят си певци, пускат си билети, така се прави по целия свят“, казва Божидаров, който е твърдо против общината да плаща за фестивала.

Събитието е скъпо и трудно се организира, пояснява неговата колежка от ГЕРБ Калояна Живкова. Тя не смята, че фестивалът е вече част от историята, но очевидно и промоутърите нямат интерес към него, заради финансовата тежест.

Аз не мисля, че Община Бургас се е отказала тотално да съфинансира, но въпросът е, че дори и със съфинансиране е много трудно на фирмите да излязат на печалба. Все пак “Spirit of Burgas” държи ниво, ние искаме тук да идват артисти от световна величина“, казва Живкова.

От общинската администрация са се опитали, през миналата година, да инициират разговори с промоутъри, но нищо не се е финализирало.

Поне за момента, “Spirit of Burgas“, остава като музикално събитие – част от историята на морския град, събрало през годините стотици хиляди фенове от цял свят, танцували на бургаския плаж с музиката на любимите си изпълнители. В очакване на някой ентусиаст, който отново ще възроди Духа на Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

1

Red or Dead

28.06 2017 в 22:04

Кметичката на Каварна има пръст;) Споко, цонкУ шъ съ намесИ.......шъ докаръ многУ 'банди', само онуй гейче кметчету на гробаджиите да му даде една количка да се разписват Вселенските звезди на нея, та после Нинчето като стане кмет И на Бургас да изкара парици и от нея....хихихихиииии......НАИС, А........