Велислава Кръстева: Не съм заместник-директор на Народния театър

Скандалите в Народния предизвикаха многобройни реакции в арт средите

OFFNews 15 ноември 2022 в 10:28 2500 0

Народен театър ''Иван Вазов''

Снимка Народен театър ''Иван Вазов''

Народен театър ''Иван Вазов''

Скандалът около Народния театър "Иван Вазов" продължава на нови фронтове. Той избухна след публикация, че вратата на пиара на театъра - Велислава Кръстева, дългогодишен пиар на ДПС, е била надраскана с надписи надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие режисьорът Александър Морфов призна, че той е написал това, провокиран от факта, че Кръстева придружила Ахмед Доган до секцията му в деня на последните парламентарни избори.

След като главният драматург на театъра Захари Карабашлиев подаде оставка на 9 ноември, последва и реакция от министъра на културата Велислав Минеков, който заяви, че ще поиска смяната на политическите фигури в ръководството на театъра с професионалисти.

Ръководителят на връзки с обществеността и рекламата Велислава Кръстева написа на свой ред позиция, която публикува в личната си фейсбук страница. Там тя се обръща към Морфов:

"Че кой си ти, самопровъзгласил се за борец срещу една жена!?

Кой ти дава право да нахлуваш и да дращиш. И после да се опитваш да размениш местата на жертва и насилник.

И защо?

Кой си ти, който организираш публичен линч? Извършваш опит за гражданско убийство? Някакво средновековно аутодафе? Клеймиш и се гавриш с някого, с когото просто не си съгласен, не го приемаш, и искаш да го изчезнеш!?

За да получиш какво, което още не си получил? За да изчегърташ демоните си в мое лице? За да доведеш до органическа несъвместимост този иначе чудесен екип?

За да унизиш, накърниш, за да унищожиш. Ако това е житейска философия, много жалко.

...”среднощен бунтар” - не. Насилник."

Кръстева пише, че не се чувства добре от това, че е част от този скандал.

"Трудно се говори за насилието, но аз ще продължа още малко тук. За останалото си има съответното място и, слава Богу, ред и закон."

Междувременно, част от интервюто на министър Минеков, дадено в неделя по bTV, предизвика отзвук сред артистите. В изказването си пред журналистката Мария Цънцарова Минеков заяви: „Разбрах за небивало покачване на заплатите на артистите в състава – някои получават 5000 лв. заплата, каквито и директорите на дирекции в Министерството на културата не получават“.

Тeзи думи разгневиха много артисти.

Актрисата Александра Василева написа: "Заплати от 5 хиляди няма в Народния. Не знам откъде се спряга тая информация. Има просто адекватни такива. Друго. Не разбирам защо трябва ние, актьорите, да вземаме (според медиите, министърът) страна и позиция. Ето аз бих казала какво мисля: Аполитична съм, политиката ме отвращава отдавна. Искам само да имам възможността да си гледам работата. А моята работа е да бъда проводник между автора и режисьора и съучастник, доколкото мога. Ако е възможно, това нещо, този нов директор, който е млад и перспективен да не го превръщаме в поредната помия в тая страна".

И Владимир Карамазов реагира на изказването на Минеков. "И за пореден път дълбоко се срамувам от министър на Културата. "Срамувам" всъщност е нищо спрямо това, което наистина мисля за този Минеков. Един човек, който иска да бъде значим и който изкуствено поддържа една вътрешна разправия и се опитва да я направи обществен скандал. И която разправия съвсем скоро ще се реши. Защото на нито един зрител не му пука кой точно е в администрацията на театъра. Зрителите ги интересува репертоарът, актьорите, драматургията, режисьорите", написа Карамазов, уточнявайки, че не е част от трупата на Народен театър "Иван Вазов" и няма как да бъде упрекнат, че е купен, за да има тази позиция. В текста, публикуван във фейсбук профила на Карамазов, пише още, че е говорил с негова колежка, млада актриса, която взема заплата от 750 лева и задава въпроса - "Това нормално ли е, господин министър?".

С нов свой пост Велислава Кръстева обяви, че подкрепя директора Василев и че смята да не мълчи за всичко, което се случва.

"Що се отнася до мен, смятам да променя традиционния си професионален модел (ПР-ът да не говори, а да прави), защото съм достатъчно опитна, за да знам, че непроменими модели не съществуват, а всичко трябва да е динамично като времето. Ще говоря и ще пиша. За работата в Народния театър, за чудесните хора, които публиката не познава, а те са гръбнака на тази стара къща. За тези хора, които посрещат и обгрижват артистите и творците и които заобичах от сърце.

И още нещо, което искам да подчертая – НЕ СЪМ ЗАМЕСТНИК-ДИРЕКТОР НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР!" - пише Кръстева, като с последното изречение дава отговор на въпроса, който витаеше в публичното пространство - дали наистина тя е била тихомълком назначена и за заместник-директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови