"Хулиганът", надраскал вратата на ПР-а на ДПС в Народния театър сам си призна: той е Сашо Морфов

OFFNews 08 ноември 2022 в 18:00 3332 0

Сашо Морфов

Снимка Wikipedia

Сашо Морфов

"Аз съм известен извършител и не съм се крил", написа големият режисьор Александър Морфов във връзка със случая в Народния театър, за който писа сайта "Площад Славейков". На 29 октомври вратата на ПР-а и заместник-директор Велислава Кръстева се оказа с изкъртена табелка и надраскани надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай".

Позицията на Морфов е изразена в Отворено писмо "до всички, които се интересуват", изпратено до сайта "Площад Славейков", който вчера публикува и разговор с Кръстева.

Велислава Кръстева стана завеждаща "Връзки с обществеността" в Народния театър през лятото, няколко месеца след като Васил Василев пое управлението му след конкурс, който той категорично спечели. Откакто е директор, Василев върна Сашо Морфов и Явор Гърдев в театъра, като направи режисьорски триумвират и включи в тройката главни режисьори на театъра и досегашната фаворитка Диана Добрева. Пак Василев върна и най-добрите представления в театъра, които предният директор Мариус Донкин беше спрял. Отново Василев назначи открито десния писател Захари Карабашлиев за драматург на Народния театър. Кръстева и Василев са били колеги - зам. министри на културата в правителството "Орешарски". Преди това Кръстева е дългогодишен пиар на ДПС, а също и депутат в два парламента от листата на партията.

В писмото Александър Морфов започва с обръщението "уважаеми приятели, колеги, журналисти, жълти драскачи, лъжци и политици". Той споделя видеоклип от профила на депутата от ДБ Ивайло Мирчев, в който се вижда как на последните парламентарни избори на 2 октомври Велислава Кръстева придружава Ахмед Доган до урната. Ето и самото видео:

https://www.facebook.com/mirchev/videos/645615563756601/?t=12

"Както става ясно, тази жена, която следва Почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е Велислава Кръстева - зам.-директор!!! и пиaр на Народен театър "Иван Вазов". В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда!", пише режисьорът.

След като изгледал видеото, той уведомил директора на Народния театър Васил Василев и споделил възмущението си, но "той игнорира всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета "Орешарски", допълва Морфов.

"Не се научих да мълча през всичките години и не се страхувам. Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и три пъти съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки!

Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!

Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да понеса последствията.

И накрая: никой няма право да ме обвинява в етническа нетърпимост! В моите постановки са участвали българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци и още други!

АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!", завършва Александър Морфов.

След като Васил Василев стана директор, на сцената на Народния театър се завърна популярното представление "Хъшове", което е играно с голям успех от 2004 до 2020 г. и свалено от афиша заради конфликт на Сашо Морфов с предишния директор Мариус Донкин, също свързван с ДПС. Именно Мариус Донкин сваля от афиша на театъра всички представления на Морфов, но и на други големи режисьори - Явор Гърдев, Галин Стоев, Иван Пантелеев, Десислава Шпатова.

Довечера в Народния театър за пръв път от седем години ще се играе новото представление на Морфов "Антигона" на Жан Ануи, което той направи в Плевенския театър по покана на Васил Василев, който тогава беше директор там. Постановката тази вечер е гостуваща, в ролите са Деян Донков, Ованес Торосян, Милена Ерменкова и актьори от Плевенския театър.

Последната премиера на Александър Морфов в Народния театър беше през 2015 г., по времето, когато той все още е директор там - "На ръба". В следващите седем години не е поставял у нас. Работи като режисьор в Русия, бившите съветски републики и Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!