Минеков назначи проверка в Народния театър, все още не иска оставки

OFFNews 13 ноември 2022 в 20:56 2293 1

Велислав Минеков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Велислав Минеков, служебен министър на културата

Оставки в Народния театър все още не са поискани, но ще бъде извършена цялостна проверка. Това съобщи по bTV служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

По думите му войната в театъра води до тежък разпад. Той е разочарован от назначенията на няколко лица с политически оттенък и е предупредил директора, че изборът му крие рискове.

В Народния театър трябва да има професионалисти. Аз съм за това всички актьори да вземат добри заплати, каза още той.

"Ще поискам от директора на Народния театър да смени политическите фигури в екипа с професионалисти", заяви Минеков. По думите му театърът се е превърнал в "кръжок по политически интереси" и "форма на защита на самия директор".

Минеков упрекна и всички работещи в Народния театър, заявявайки, че невинаги мълчанието е злато.

Аз се чувствам лично засегнат от това, което се случва, тъй като имах достатъчно близък контакт със сегашния директор Васил Василев. Имах му пълно доверие – той беше за месец и половина или два съветник в предишното служебно правителство. (…) Надявах се нещата да тръгнат по някакъв светъл начин. Зад него стояха Сашо Морфов, Явор Гърдев, Захари Карабашлиев. Всички те бяха зад него. И в момента тази война води до тежък разпад. Такова нещо в Народния театър не се е случвало, коментира Минеков.

Той уточни, че може да смени директор на театър, дори да е избран с конкурс, какъвто е случаят с Василев. Мотивът може да е накърняване името на национален институт, уточни министърът.

Скандалът в Народния театър избухна преди седмица заради задочен сблъсък между режисьор Александър Морфов и назначената за пиар на театъра Велислава Кръстева, бивш пиар и депутат на ДПС. В края на октомври вратата на кабинета на Кръстева в театъра е надраскана, а табелата с името ѝ – свалена. На снимки се виждат надписи „ДПС“, „ПР на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“.

Въпреки че от ръководството на театъра първоначално отказаха да назоват името на извършителя, стана ясно, че това е главният режисьор Александър Морфов.

Малко след това самият Морфов изпрати отворено писмо до сайта "Площад Славейков", в което заяви, че той е извършителят и че причината се крие във факта, че в денят на изборите Велислава Кръстева е придружавала публично почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Конфликтът предизвика и оставката на главния драматург на Народен театър "Иван Вазов" Захари Карабашлиев. 

Минеков каза още, че е искал да даде на ГЕРБ централата на СДС. Сградата обаче е дадена на Европейската прокуратура. Все още министърът търси сграда, в която да премести ГЕРБ.

Той заварил забавени обществени поръчки от кабинета Петков, заради което ведомството ще върне в бюджета 60 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

1

Читателка

14.11 2022 в 10:06

По една от телевизиите Петър Чобанов направи една такава защита на ПР-ката, че с удоволствие да бъде уволнена. Какво цели тази яростна защита - да легитимира поредното пипало, протегнало се към бюджета на най-посещавания български театър?? И какво демонстрира госпожата - ето вижте ме, аз съм тук и вие не означавате нещо за мен. Като е била заместник министър - какво е свършила?? Асо е била добра няма да я уволнят..