София Филм Фест гостува в Русе

Творби на световното кино ще бъдат представени между 5 и 7 ноември в Доходно здание в града

OFFNews 21 октомври 2021 в 10:09 996 0

София Филм Фест продължава да пътува в различни градове из цяла България с мисия да среща публиката с най-доброто кино от изминалата година. През 2021 фестивалът отново ще гостува в РУСЕ с впечатляваща програма в първия уикенд на НОЕМВРИ – 5 (петък), 6 (събота) и 7 (неделя) в ГОЛЯМАТА ЗАЛА на Доходно здание!

Входът е свободен!

Програмата стартира на 5 ноември (петък) в 18,00 часа с много специална премиера – най-новият филм на Станимир Трифонов, заснет изцяло в Русе. „БЛАЖЕНИЯТ“ е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история; според думите на режисьора това е психологическа любовна драма, като в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“. Разказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка на младия Боби, но той спасява невинната си душа. „Според мен главният участник във филма е времето, - споделя младият актьор Александър Тонев, който изпълнява главната роля. - Неслучайно филмът се снима в три епохи, проследяват се няколко човешки живота и как времето влияе върху тях. В центъра също е и загубата на близките ни хора…“

В актьорския екип на „Блаженият“ участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов, Лорина Камбурова. Сценаристи са Емил Андреев, с когото режисьорът работи в няколко творчески проекта през годините, и Боряна Дукова, оператор е Кирил Проданов, композитор - Георги Стрезов. Продуцент е Пламен Йорданов „Inkoms Project“, в копродукция с Българската национална телевизия. На XIX международен фестивал на червенокръстките и здравни филми на Станимир Трифонов бе присъдена наградата за най-добър режисьор „за смелото навлизане в неизбродимите, неизследвани пространства на „блаженото“ подсъзнание, което поражда по-добри и по-справедливи светове. И за високото художествено майсторство, проявено чрез яркия кинематографичен образ на вечно течащата и променяща се Река на времето“. Специалната награда на Кмета на Община Варна се присъжда на актрисата Лорина Камбурова, посмъртно, за ролята ѝ във филма „Блаженият“ и за краткото ѝ, но незабравимо присъствие в художествения ни живот…

„Блаженият“ ще бъде представен в РУСЕ от неговия режисьор и от част от творческия екип на филма!

Вторият филм в първата фестивална вечер – 5 ноември (петък), с начален час 20:30, е една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 година - „ОЩЕ ПО ЕДНО“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и бе един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността. „Нашата амбиция беше да направим филм за живеенето. За загубените вдъхновение, любопитство, желание да поемаш рискове и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрестанно повторение и ежедневна рутина“, споделя Винтерберг.

Традицията с представяне на интересни европейски анимации, които са предназначени не само за децата, но и за цялото семейство, продължава! На 6 ноември (събота) каним всички почитатели на рисуваното филмово изкуство в 11:00 часа да видят впечатляващата адаптация на Лоренцо Матоти „ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ“ по класическата едноименна книга на Дино Будзати. Премиерата на този филм беше в програмата „Особен поглед“ на Кан 2019. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време… Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория!

Вторият фестивален ден - 6 ноември (събота), продължава в 18:00 часа с чаровния и предизвикателен филм „ТУВЕ“ на Зайда Бергрот. Това е разказ за част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание - любовта ѝ към театралната режисьорка Вивика Бандлер е силна и всепоглъщаща, но Туве осъзнава, че чувствата, за които копнее, трябва да бъдат взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „Жанет 45“ СФФ е приготвил специални изненади за почитателите на мумините!

Съботната филмова вечер на 6 ноември, с начален час 20:30, е посветена на една забележителна екранизация на прочута литературна творба. „МАРТИН ИДЪН“ е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело, по едноименната класика на Джек Лондон. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му… Световната премиера на „Мартин Идън“ е на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

Продължаваме филмовия уикенд в неделя с още една рисувана приказка. На 7 ноември, в 11:00 часа, каним малки и големи на „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“, разказано чрез рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Възрастен потомък на знатен маймунски род попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том благородникът опознава обществото, за което не знае нищо. Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория!

„УРОЦИ ПО НЕМСКИ“ e пълнометражният дебют на Павел Г. Веснаков. Филмът се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ през март и бе удостоен със Специалната награда на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. Световната премиера на „Уроци по немски“ беше в Кайро 2020, където Юлиан Вергов получи приза за най-добър актьор.

Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „Влакове“, Павел Г. Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино. „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва да възстанови отношенията си с всички свои любими хора ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов. Прожекцията е предвидена за третата фестивална вечер – 7 ноември (неделя), начален час 18:00.

Финал на „София Филм Фест в Русе“ за 2021 година на 7 ноември (неделя), от 20:30 часа, поставя абсолютният фестивален хит, носител на „Златна палма“ от КАН’19 и на четири награди ОСКАР – „ПАРАЗИТ“, седми пълнометражен филм на прочутия корейски майстор Понг Чун-Хо. Тази увлекателна, екзотична история удиви милиони зрители и е сред най-харесваните и коментирани филми в цял свят.

Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът е препоръчан от свой приятел за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход. Натоварен с очакванията на цялото семейство, той отива на интервю в семейната къща на г-н Парк – собственик на световноизвестна компютърна фирма. Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия.

Екипите на София Филм Фест и Доходно здание се съобразяват с извънредната епидемична ситуация и ще бъдат спазвани всички задължителни противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, въведени със заповеди на Министерството на здравеопазването и на РЗИ – Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови