Скорпиънс в София (галерия)

Сергей Антонов 17 декември 2013 в 10:29 6561 4

Снимка Сергей Антонов

"Скорпиънс" в София

Много сме щастливи, че се връщаме отново тук в България. Знаем, че феновете тук са лоялни към нас, сърцати са и много ни обичат, това каза пред Нова тв фронтменът на легендарната рок банда "Скорпиънс", които забиха за трети път в София.

Снощи ветераните забиха в зала “Арена Армеец”, като концертът им е част от турнето си “ROCK N’ ROLL FOREVER TOUR”

Приемете нашата благодарност за подкрепата, която ни давате през всичките тези години. Удоволствие е за нас да се връщаме тук. Винаги се вълнуваме затова и тази вечер ви носим със себе си много рок, заяви Майне.

Репортажът на сайта WEROCK:

Дадените обещания, казват, трябвало да се спазват. Сигурно е така. И нещо друго обаче е не по-малко сигурно – феновете на SCORPIONS са изключително щастливи от факта, че любимците им правят точно обратното. Klaus Meine и колегите му заявяваха многократно, че турнето им преди три години ще е последното в историята на групата, а след него ще бъде сложен край на дългата им музикална кариера, но изпълнението на това обещание се отложи за неопределено време. Благодарение на тази, нека да я наречем, промяна на мнението, концертът в София през 2010-а не се оказа последният за SCORPIONS по нашите географски ширини и днес, по покана на “Loud Concerts”, те гостуваха в България за пети път.

 

По същество, представянето на “Скорпионите” не се различаваше кой знае колко много от предишния път, когато те свириха в столицата ни. Най-голямата разлика всъщност беше мястото, на което сега се проведе събитието. Групата представи част от творчеството си в най-новата и най-голямата зала у нас. Доволно пълната “Арена Армеец” (около 9-10 хиляди души посетиха концерта, въпреки песимистичните “прогнози” на част от почитатели на твърдата музика) посрещна SCORPIONS в 20:35 ч., когато немците от Хановер започнаха по стандартен и очакван от публиката начин изпълнението си със “Sting in The Tail” – песен от едноименния им и за момента последен техен студиен запис. “Animal Magnetism” от 1980 година бе представен с класиките “Make it Real” и “The Zoo” (щеше да е много хубаво, ако от този албум бандата беше изпълнила и прекрасната “Lady Starlight”, но за жалост не ние подбираме песните), а първата изненада за вечерта бе “Is There Anybody There?”. Както винаги, когато се качат на сцената, Klaus, Rudolf, Matthias, James и Pawel са като частите на безгрешно работеща немска машина. В живите изпълнения на SCORPIONS никога не е имало някакви излишни, дълги и досадни импровизации или прекалени заигравки с публиката. При тях всичко е изпипано, точно и ясно, а всеки един от петимата музиканти знае какво се иска от него. И може би именно това се харесва най-много на феновете им. След прекрасните мелодии, разбира се. А като заговорихме за прекрасни мелодии и добре сработени музиканти, няма как да не споменем чудесното изпълнение на “Coast to Coast” и страхотните Rudolf Schenker и Matthias Jabs, с които бе истинско удоволствие да се пътува по мултимедийната магистрала. Инструменталът от 1979-а е станал неизменна част от сетлиста на SCORPIONS. Освен че е любим на публиката, той дава възможност на Klaus Meine да си поеме глътка въздух и поне за кратко гласните му струни да си починат. Факт е, че вокалните му възможности вече не са на онова изключително ниво, на което бяха през 80-те и началото на 90-те години на миналия век, но въпреки това на концерта в “Арена Армеец” той пя сравнително добре. Що се отнася до звука, то можем да кажем, че като качество той не бе на онова високо ниво, на което често ставаме свидетели в тази зала.

 

Задължителната баладична част този път започна с новата “The Best Is Yet to Come” (песента е само на три години), но онова, което истински очарова зрителите и особено нежната половина от тях, бяха любимите на няколко поколения “Send Me an Angel” (тук, като че ли, Klaus Meine се справи най-добре) и “Holiday”. Очаквано, композициите бяха изпълнени под светлините на стотици запалки и мобилни устройства, както и с активната помощ на публиката, а веднага след тях концертът отново се върна към бързото си темпо. “Виновниците” затова бяха “Raised on Rock”, “Tease Me, Please Me” и смазващата “Hit Between the Eyes”, превърнала се в едно от най-силните изпълнения за вечерта. Тук някъде James Kottak представи своето соло на барабани, което бе придружено от ефектна мултимедия, проследяваща музикалната история на SCORPIONS, а след него “Blackout” вдигна на крака цялата зала. Matthias Jabs пък демонстрира китарните си умения с авторската композиция “Six String Sting” и прикани колегите си заедно да изпълнят “Big City Nights”. Това бе и последната песен от основната част на концерта.

 

Нямаше как най-известната и успяла германска група за всички времена да се раздели с почитателите си, без да изпълни с тях класиката “Still Loving You”, както и вечния шлагер “Wind of Change”. След тези два бисера едва ли остана някой, на който да не му е ясно защо наричат SCORPIONS Кралете на баладите. Те пък от своя страна бяха приготвили за финал на вечерта един истински рок ураган – “Rock You Like a Hurricane”, взимайки си след него довиждане с публиката. Довиждане, до следващата ни среща. Защото всички много добре знаем, че такава (почти) сигурно ще има. Независимо колко пъти още SCORPIONS ще прекратяват кариерата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews