Скандал между Николо Коцев и последния певец на Rainbow

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2016 в 11:48 9824 12

Николо Коцев и Джо Лин Търнър

Изключително остри писма си размениха Николо Коцев и Джо Лин Търнър по повод запис на техния общ концерт в Пловдив през 2010 г.

Николо Коцев отговори вчера на писмото, което последният вокалист на легендарната група Rainbow разпространи ден преди Нова година. В него Търнър призовава феновете да не купуват юбилейния албум "The 20 Years Of Brazen Abbot", защото той не е дал съгласие за издаването му.

Джо подписа декларация, че е съгласен концертът да се издаде. Явно я е забравил и аз му я изпратих, пише в отговора си Николо Коцев.

Brazen Abbot е проект на Николо Коцев, а във всеки от албумите участват поне няколко вокалиста, сред които и Джо Лин Търнър.

На 30 декември Търнър публикува писмо със следното съдържание:

Внимавайте всички!

Току-що ме уведомиха за CD/DVD юбилейна компилация за 20-годишнината на BRAZEN ABBOT. Силно съм натъжен да науча за този "домашен бутлег", който се издава без мое знание, съгласие или одобрение. Приемам това като нарушение на доверието и честните бизнес взаимоотношения.

Проверявам юридическата страна на такова издание и призовавам всички да не купуват този неоторизиран продукт преди да бъде уточнена правната страна на въпроса.

Шокиран и разочарован съм от такова неетично действие от г-н Николо Коцев и чувствам това като директен удар с нож в гърба. Никога не съм гледал това DVD и не съм уведомен, че г-н Коцев е решил да го издаде по своя воля без да покаже уважение към мен. Това е неприемливо и ужасно.

Призовавам ви да споделите тази информация с всички и да подкрепите истинските изпълнители, които продължават да спазват честността и стандартите на разпадащата се музикална индустрия. Вашият избор е единственото решение, което може да покаже разликата.

Оценявам, ако вземете под внимание и разберете ситуацията и ви благодаря за непрестанната любов и подкрепа.

Искрено ваш,

Joe Lynn Turner

Ето и отговора на Николо Коцев от вчера:

В отговор на скорошното изявление на Joe Lynn Turner за неодобрението му на юбилейното издание "20 years Of Brazen Abbot" искам да кажа следното:

Изключително съм изненадан и натъжен да науча от съпругата/мениджър на Joe, че те са разпространили в медиите враждебно изявление, което вреди на мен. Това е напълно непредизвикано - те не са се свързали с мен (като приятели) преди да се обърнат към медиите.

Преди пет и половина година концертът на BRAZEN ABBOT "Live At The Amphitheatre" беше заснет за издаване на DVD. Цялата банда знаеше това и след като им бе платено в края на турнето, те подписаха споразумения, позволяващи ми да използвам видеоматериала. Joe и мениджърът му явно са забравили, че той е подписал декларация за правата, така че им изпратих копие от документа. Отговорът беше - ".. Не съм сигурен, че съм ОК със съдържанието.... то не е написано от адвокат". Да, обикновено аз не разговарям с музикантите си чрез адвокати и не очаквах проблеми от членовете на бандата, когато саморъчно написах текста. Той беше ясен, че всеки е съгласен материалът да бъде издаден и няма да има претенции в бъдеще от какъвто и да е характер.

BRAZEN ABBOT е моя група, а г-н Turner беше неин вокалист. Никой друг от бандата няма проблеми с това DVD, още повече, че те очакват с нетърпение издаването му.
Разбира се, не се чувствам задължен да уведомявам официално всеки за издаването, доколкото това е моя група, лично съм платил за мастър записите и те са мое притежание. Г-н Turner не е партньор в BRAZEN ABBOT - той беше вокалист и съм му платил изцяло, преди да подпише за правата. Не бяха зададени въпроси, нямаше възражения - всичко това в присъствието на бъдещия му мениджър.

Винаги съм изпитвал огромно уважение към Joe, затова отговорих в приятелски тон, давайки обяснения, че този комплект се издава само да отбележи 20-ия юбилей на BRAZEN ABBOT, а не за да се правят пари от него. Всъщност, зад него не стои международна издателска компания и той ще се продава ексклузивно чрез сайта на BRAZEN ABBOT, без никаква търговска реклама. Най-вероятно ще бъдат продадени 200-300 копия, което ще ме остави с чувствителна загуба и куп непродадени дискове в килера. След като разбрах, че Joe не е съгласен, а аз многократно заявявих, че искам да останем приятели и му предложих част от моя дял. Предвид минималния приход от продажби, неговата част би се равнявала на стотинки, поради което мениджърът му реши да не дискутира това в бъдеще.

През годините съм доказвал приятелството си към Joe много пъти, също така съм му осигурил доста бизнес ангажименти. В замяна не съм получил ангажименти или някакъв приход от Joe, освен един концерт в моята родина, за който бях просто удобен избор. В интерес на истината, както много от вас знаят, наскоро свирих в почти половината песни от дебютния албум на RATED X. Joe ми се обади, притеснен от внезапното заболяване на китариста на бандата и ме помоли да му помогна в тази проблемна ситуация. Той ми предложи да ми плати лично за труда. Аз свирих, бях саунд-инженер и записах китарните партии, CD-то беше издадено, но не ми бе платено. Направени са промени в китарните ми партии без да бъда попитан. "Няма значение", помислих си - може би е за добро, така че казах нищо. Но след като сега напомних на мениджъра му за тези обстоятелства, нейният отговор беше "Joe те попита искаш ли да го направиш... Доколкото разбирам, това е единственият път, в който името ти най-накрая е влязло в международните музикални медии от много години насам... И Joe се радваше да ти помогне за това, както ти се радваше да помогнеш на нас..."

И още нещо - до този момент не съм получил копие от този диск. По мое мнение, това говори много за отношението на Joe към мен.

Накрая - помолих учтиво Joe да се откаже от изявлението си, което той не направи, и това предизвика моето изявление тук.

Любов, мир и респект към всички:
Николо Коцев

Видео от спорния концерт:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.03 2016 в 10:41

Николо си е изключителен музикант и в този спор с Търнър така,както ни е представен той си е абсолютно прав,а и има достатъчен опит като продуцент и шеф на група за да си позволи да направи гаф с звезда от такъв ранг.Търнър е подписал декларация,че е съгласен,а по късните му реакции по съветите на адвокатите му са след дъжд качулка....да се е консултирал преди да подпише.Призива ми е да уважаваме творци като Николо,а не по нашенски да хвърляме камъни...

12.03 2016 в 10:41

Николо си е изключителен музикант и в този спор с Търнър така,както ни е представен той си е абсолютно прав,а и има достатъчен опит като продуцент и шеф на група за да си позволи да направи гаф с звезда от такъв ранг.Търнър е подписал декларация,че е съгласен,а по късните му реакции по съветите на адвокатите му са след дъжд качулка....да се е консултирал преди да подпише.Призива ми е да уважаваме творци като Николо,а не по нашенски да хвърляме камъни...

06.01 2016 в 19:37

Търнър беше велик глас на Рейнбоу. Но, каквото една жена може да направи с един мъж, никой не би могъл. На дърти години изтрещя и се ожени за белорускиня, подкрепи анексирането на Крим и заедно с Депардийо направиха по една свирка на Путин!

06.01 2016 в 14:57

Аз не разбирам проблема на Търнър.В този случай групата си наема вокалист, плаща му и това е. Особено ако е подписал декларация за съгласие. Търнър с това си вади хляба в момента (освен роялтис от стари записи), нещо като студиен вокалист.

06.01 2016 в 14:40

Работата въобще не изглежда да е българска, а по-скоро пияндурска. Само доказва какви мизерници са всички "звезди" без никакво значение от каква висота са (по-вярно е да се каже - без значение от коя дупка са излезли, ама и другото става).

06.01 2016 в 14:30

Аз пък си мисля, че Николо наистина е наблягал повече на приятелските отношения в групата си. Това ще да е било в едно време, когато още не бе се върнал за постоянно у нас - значи е имал своите доводи. Иначе, да - бизнесът си е бизнес, и записаното на камък не е като думи, които по вятъра се носят...
А "Нострадамус" е голямо и респектиращо творение, което ще остави Николо в хрониките - заедно, разбира се, с целия изпълнителски състав. Който нямаше да се е събрал, ако тази опера не бе написана.
Само за сведение на едного от писалите вече: на остров Оланд властите бяха поръчали опера на Коцев и взеха да строят сграда, за да има къде да се изпълни произведението. След "Нострадамус". Ако се пошегувам, нещо като "поръчка от бургмайстера" с "контрактации", които нашия човек - така сметнали там - явно си е заслужил.

06.01 2016 в 14:16

Дърти пръдльовци

06.01 2016 в 14:00

Джо Лин Търнър не е последния певец на Рейнбоу.Последният (засега) е Дуги Уайт.

06.01 2016 в 13:25

Защо пишете имената с латински букви, а не ги транслитерирате с български? Когато пишат в чуждата преса за българи, не им пишат имената с българските букви, а ги транслитерират с латински. Или май не можете да прочетете името и не знаете как да го транслитерирате?! Но прави много лошо впечатление и говори за некадърност

06.01 2016 в 13:19

Докато към думата "музика" (и изкуството като цяло) се добавя и думата "индустрия" ще е така.