Рокизкушения в „Музикална кутия” тази сряда

Юлиан Христов 13 март 2012 в 14:52 3198 0

Primal Fear
Primal Fear

Тази сряда феновете ще могат да се насладят на някои рокизкушения във второто издание на „Музикална кутия” по OFFRoad Radio.

В сряда, 14 март, от 19.00 ч. ще възобновим контактите. Тогава – без излишни предисловия – направо ще проверим какво са свършили някои от „динозаврите” от Нова година насам. Защото в продукцията на „Фронтиърс” има редки примери за величия, които „встрани” и „извън” традиционните си групи, изведнъж се събират с още няколко като тях, записват и „тавата” след това подлудява изненаданите фенове.

„Рива Саунд” е член на екипа приятели и спомоществуватели на Рокателието за „Музикални кутии”. Те винаги са подкрепяли предаването още от старта му, сега с възстановяването на „Музикална кутия” в OFFRoad Radio, естествено е да заемат запазеното си място: с информация, музика, продукция, интервюта и промоции в „ефира” на значими албуми и рокизпълнители, които най-напред ще се пускат тук.

Рива Саунд Рекърдс” стъпват на родната музикална сцена преди 22 години с амбицията да представят най-доброто от поп и рок жанра и да популяризират и издават както утвърдени имена, така и неизвестни групи от българската палитра. И, успяват, засега. Сред най-успешните им продукции са албуми на Емил Димитров, Роси Кирилова, Панайот Панайотов, Диана Дафова, Мустафа Чаушев, Нели Рангелова, Валди Тотев, Стенли, Вили Кавалджиев, дуетите Ритон и Шик, НЛО. Славен рокаджийски период остави в каталога им следи от групи като Хиподил, Herman's Wolf Band, Babyface Clan, Конкурент, Монолит, Бараби Блус Бенд. За Рива Саунд са записвали Сигнал, БТР, Клас, Епизод, Акага. Но рокгрупи от цялата страна /от Шумен, Варна, Добрич, Враца…/, стартирали с талантливо заявена амбиция за място под прожекторите, помнят подкрепата и работата с екипа на познатите в музикалните среди маниаци, колекционери и издатели Васко Серафимов /вероятно, стоящ днес някъде досами Небесната сцена на липсващите ни музиканти/, Румен и Роси Бончеви. Дори БГ-рапърите в апогея си ги търсеха и от компанията първи подадоха ръка на новата вълна на родния хип-хоп: Ъпсурт, X-Team, Д-р Пит, Xplisit, Светците, Almoz Niggaz. Не са загърбени и джаза, и ню-ейджа.

Извън родната музикална палитра, но за удоволствие на българския рокфен, Рива Саунд е лицензиант и изключителен дистрибутор на хард, хеви и прогресив рок фирмата FRONTIERS RECORDS от Италия. А от края на 2007 г. представлява у нас и една от водещите световни фирми за уърлд и етно музик – ARC MUSIC (Великобритания). Има и още /напр. над 2000 заглавия със симфонична, оперна, балетна и разнообразна класическа музика на формати CD, DVD-Audio и DVD на други чужди компании/…

Добре, нека малко открехнем вратата на Рокателието за Музикални кутии и да надникнем в аванс:

Dario Mollo е италиански китарист и продуцент. През 1981 г. основава групата Crossbones. Решаваща за по-нататъшната му кариера е срещата с продуцента Kit Woolven (Thin Lizzy, Cradle of Filth and UFO) и пианиста Don Airey (познат ни от работата си в Rainbow, Deep Purple, Whitesnake, Gary Moore Band). Рожба на това сътрудничество е проекта The Cage, а микрофона е поверен на екс-вокалиста на Black Sabbath, Tony Martin, който написва и текстовете на песните. Албумът излиза през 1999 г. и носи на Дарио международна известност, а по друг паралелен проект с Glenn Hughes, озаглавен Voodoo Hill, издават два албума за Frontiers Records. През 2002 г. Моло и Мартин излиза „The Cage II" с участието на бас китариста Tony Franklin (ex Blue Murder). The Third Cage е записан в новото студио на Дарио и макар, че са минали близо 10 години от предишния им проект, двамата с Мартин защитават високо-професионално ниво с модерно звучене. С малки изключения парчетата са тежки, ориентирани повече към метъл. Моло, в ролята на „човекът-оркестър”, върши отлична работа не само с китарите, но и с клавирните инструменти. Мартин е стабилен както винаги вокалните му интерпретации на песните са без забележки и дано не чакаме още 10 години до следващата им продукция!

В музикалната кариера на Joe Lynn Turner има много значими моменти. От неговите първи изяви с Fandango през участието му в Rainbow и по-късно в Deep Purple и Yngwie Malmsteen до многобройните му солови изяви и съвместни проекти с Glenn Hughes и Brazen Abbot. През всичкото това време Джо композира активно и освен повечето от песните за този албум, написва още много за евентуален следващ солов проект. Години по-късно президента на Frontiers Records, Серафино Перуджино предлага на Търнър да запише неиздаваните си авторски парчета от ранното му творчество и така се стига до проекта Sunstorm и едноименният албум от 2006, последван от “House of Dreams” три години по-късно. Идеята за новият проект “Emotional Fire” идва от многобройните изяви на Джо през 80-те години на миналия век като гост-вокалист на други изпълнители. Възкресени са хитове като “Gina”, която Майкъл Болтън записва за албума си “The Hunger” и “Emotional Fire” от албума“Heart of Stone” на Cher, където Търнър изпълнява бек вокалите. Цялостната продукция и смесването на новия диск са поверени на експерта Dennis Ward (Pink Cream 69, Place Vendome, Angra etc.). "Мисля, че се получи добър подбор на песните и това е идеята на Sunstorm" споделя Джо “ Денис е великолепен продуцент и музикантите са невероятни. Трябва да призная, че съм много доволен от работата, която свършихме и се надявам, че и почитателите ми ще са доволни ... приятно слушане! " А промоцията на албума бе едва на 24 февруари!

Michael Thompson е един от водещите китаристи на планетата днес. Носител е на наградата "Distinguished Alumni" от колежа Бъркли, на който е възпитаник, за приноса му към музикалната индустрия. Роден в Ню Йорк, преселва се в Лос Анджелис през 1979 и започва работа като студиен музикант. През 1988 г. подписва договор с „Гефън Рекърдс” за издаване на албума му "How Long" под името Michael Thompson Band (M.T.B.). Междувременно, списъка на музикантите, за които работи, включва такива знаменити имена като Michael Jackson, Whitney Houston, Celine Dion, Phil Collins, Rod Stewart, the Scorpions, Christina Aguilera, Michael Bolton, Mariah Carey, , Madonna, Babyface, Gloria Estefan, Stanley Clarke и Ricky Martin. И днес “How Long”се счита като образец за високотехнологичен AOR / West Coast сред албумите. През 2007 той е преиздаден от Frontiers Records и от тогава датира сътрудничеството им. За Future Past, чиято премиера беше едва преди 3 седмици, Майкъл ангажира вокалиста на Soleil Moon, Larry King, който внася нов и по-рок ориентиран подход към звученето на MTB, но характерните елементи на композициите и мелодиите са запазени. Подукцията отново е безгрешна и албумът е на път да се превърне в класика на мелодичния рок.

В края на 1997 двама от най-уважаваните германски метъл музиканти, вокалиста на Gamma Ray - Ralf Scheepers и басиста и вокалист Mat Sinner основават групата Primal Fear. С осем студийни, два концертни албума и компилация от най-големите им хитове, днес те са една от най-обичаните европейски хеви метъл формации. След сензационно турне в Южна Америка през пролетта на миналата година, последвано от концерти в Европа и блестящо представяне на фестивала Wacken Open Air, музикантите влизат в студио за записите на деветия си диск Unbreakable. Мат Синър споделя: След турнетата, продължили две години без прекъсване, момчетата усетиха кои парчета зрителите харесват най-много и заедно създадохме един съкрушителен и зареден с много енергия албум, какъвто считаме, че очакват нашите почитатели”. А вокалистът Ралф добавя: целта беше да запишем албум за феновете, с тежки китарни рифове, крещящи вокали и добри мелодии....и в крайна сметка стана чудовищен .....здрав хеви метъл диск “. Да добавим, че актуалният състав на Primal Fear e най-силният в кариерата им. И още на старта диска зае втора позиция по предварителни заявки в Топ 100 на CD Universe!

ВСИЧКО ТОВА и някои изненади от Черната Рокхроника на БГ-Сцената – тази сряда от 19 ч. по ОФФРоуд РАДИО в „Музикална кутия”!

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови