Организаторите на концерти в България приеха етичен кодекс

OFFNews 15 юни 2022 в 11:22 2776 0

Етичен кодекс ще определя норми, правила и стандарти за професионални взаимоотношения, които организаторите на концерти в България да спазват. Документът бе приет на конференцията „Устойчивост и развитие на концертния бизнес в България“, която се проведе в петък, 10 юни 2022 г., в НДК.

Конференцията бе организирана от представителната браншова асоциация на организаторите на концерти в България Сдружение „Сцена Музика“, в партньорство със сдружението на автори и композитори за колективно управление Музикаутор и с подкрепата на Министерство на културата. Медиен партньор бе Българското национално радио.

На събитието присъстваха различни участници от бизнес сектора, сред които организатори на концерти, билетопродавачи, представители на зали за събития, охранителни фирми, автори и изпълнители. Държавата и нейната роля в концертната индустрия бе представена от заместник-министъра на културата Весела Кондакова, заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева и Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите. Модератор на конференцията бе изпълнителният директор на Българското национално радио Милен Митев.

Според „Сцена Музика“ години наред секторът е арена на нелоялна конкуренция, икономически дисбаланс и сива икономика. Затова в дългосрочен план не може да се мисли за позитивно развитие на концертния бизнес, ако той не се обедини около ясни правила и баланс във взаимоотношенията с държава, билетопродавачи, подизпълнители, доставчици, автори и публика. „Няма как да работим без етика в бизнеса“, посочи председателят на Сдружение „Сцена Музика“ Мартин Стоянов.

„Лошите практики водят само до недоверие“, коментира заместник-министърът на културата Весела Кондакова. Тя посочи, че липсата на големи събития в България е очевидна – големите артисти заобикалят страната ни, което рефлектира в ужасяващи пропуснати ползи.

„Провеждането на фестивали, концерти и други събития с музика носи сериозна добавена стойност за туризма и за икономиката на България. При реализиране на музикално събитие регистрираме 8% ръст на заетостта на местата за настаняване“, подчерта заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Игнат Арсенов, главен директор в дирекция „Контрол на пазара“, Комисия за защита на потребителите, сподели, че потребителят се чувства излъган и разочарован при отмяната на концерт или събитие, особено когато не се възстановяват сумите върху билетите. Потребителите винаги трябва да имат възможност да потърсят правата си в такива случаи и за целта организаторът на концерта трябва да е ясно обявен на афиши и билети. Противното е нелоялна търговска практика. Господин Арсенов отправи апел към всички участници по веригата - организатори и билетопродавачи, да бъдат отговорни и коректни към своите клиенти.

Представители на фирмите - билетопродавачи в лицето на Мирослав Еманоилов от Eventim.bg, Георги Маринов, основател на EasyPay, ePay.BG и Epay.Go и Ивайло Матев от Bilet.BG представиха различните технологични функционалности, които са в ползва както за организаторите на концерти, така и за феновете като Чек-ин апликации за установяване на болни от Covid-19 и предприемане на последващи действия, 5G технологии за персонализирано отношение към клиента, като начин за ограничаване на продажбите на билети на черния пазар и други. Господин Маринов подчерта, че „Бъдещето е онлайн, затова хвърляме усилията в тази посока“. Като добър пример той посочи съвместната работа с Музикаутор и възможността за технически автоматизирано плащане на авторски права към сдружението.

Серьожа Савов от СКС „Секюрити“ разказа за необходимостта сигурността и безопасността на публиката да бъде гарантирана по време на събитията. Той обърна внимание колко важно е отношението и поведението на персонала, който охранява събитието, както и огромната отговорност, която един промоутър поема при наемане на недостатъчно хора за това. „Такива промоутъри, които спестяват средства се явяват нелоялна конкуренция“, каза той и подчерта, че те застрашават здравето на феновете.

Музикаутор представи възможните устойчиви практики при управлението на авторски права при събития с музика. Особено внимание бе отделено на заложените механизми за отстъпки за коректните организатори на концерти.

В ролята на „фенът“ влезе Васил Катинчаров – автор и водещ на предаването „Фрактура“ по Diema TV. Той сподели, че българският фен има доста разклатено доверие към българските промоутъри поради редица лоши практики като несъстояли се концерти, невърнати билети, липса на информация за получаване на компенсации и възстановяване на разходи. Резултатът е отлив на меломани към съседни държави с по-добра организация.

„Аз като фен искам да вкарвам парите си в България, за да дам повече мотивация на промоутърите да организират повече концерти“, посочи Катинчаров и апелира за синхрон и подобряване на взаимоотношенията на участниците в сектора.

Гуидо Янсенс, управляващ партньор на EMAGIC, Румъния представи международния опит и добри практики, които самият той е въвел. Господин Янсенс заяви, че стремежът към високи професионални стандарти е основна цел на членовете на румънската браншова организация, както и това да работят при равен старт и достъп до ресурси. Той подчерта, че последиците от неплащане към доставчици от страна на организатора, включително за авторски права, води до нелоялна конкуренция между промоутърите. Той дори изрази позиция, че неплащането им за две поредни събития трябва да доведе до конкретни санкции, като отнемане на лиценз, например.

В края на събитието промоутъри, билетопродавачи, фирми-подизпълнители и доставчици се обединиха около общите принципи, цели и възможности, описани в документ - Етичен кодекс, създаден като основа за прозрачност между организаторите на концерти към публиката, бизнес партньорите, доставчиците, артистите и обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови