Минеков: Лъвов мост е реставриран с четка и ъглошлайф

Венци Мицов 17 юни 2021 в 16:26 6074 1

"Последната седмица в министерството нещата направо прегряват" - с тези думи министър Минеков започна обръщението си към журналистите на днешната пресконференция, която стартира в 13 часа в Министерство на културата.

От встъпителните думи на министъра стана ясно, че при него са постъпили жалби на частни лица, преписки за недвижимо имущество, жалби на уволнени директори на културни институти.

"Не успявам да ги прочета, камо ли да отговоря. Обемът от желания е невъзможен", допълни Минеков.

От встъпителните думи на министъра се разбра, че е започнала работа по предложенията за промени в Закона за авторското право, Закона за радио и телевизия, Закона за културното наследство.

"Имаме рекорд. Становище, което се чака 12 години" - допълни професор Минеков.

На среща с вицепрезидента Илияна Йотова днес е обсъждано и създаването на Център за култура и изкуства на остров Свети Кирик в Созопол.

Нови сигнали: Паметникът на Левски - ремонт или реставрация?

Първата тема, която бе представена на медиите днес бе с дата 2013 година.

През 2013 в медиите е съобщено, че започва реставрация на паметника на Левски в столицата.

"На практика такава не се е състояла. Това, което се е случило с паметника, за мен е посегателство върху паметник с национално значение. С паметника не се е случила реставрация, а ремонт, извършен от общината", заяви министър Минеков.

Всичко е започнало със становище на Министерство на културата, в което се говори за "възстановяване на липсващи метални елементи" по паметника.  След това становището е придвижено към Столична община. Следва нова констатация от общината, която пише, че паметникът е от общонационално значение.

Ремонтът е възложен на Район Оборище. Комисията е предложила проект за консервация и реставрация, но такъв не е бил направен. Всичко, което следва за паметника оттук нататък, споменава само и единствено думата "ремонт".

Реставрация не е имало, посочи министърът.

Нарушения в Националната художествена галерия

През 2013 е извършено сериозно нарушение и при ремонт н подземията на Националната художествена галерия, където се намира килията, в която се предполага, че е бил задържан Левски. При ремонта през 2013 г. е затрит стенопис, средновековната настилка, стените са облицовани с гипсокартон. "Мястото е унищожено от един министър на културата с цел усвояване на средства", заяви Минеков, без да посочи име.

Лъвов мост - ремонт или реставрация?

"Няма съгласувателен проект за реставрация на Лъвов мост" - каза професор Минеков.

По думите на министъра процесът по ремонта на емблематичния софийски мост е бил в ръцете на нелицензиран майстор, посочен еднолично от министерството.

"Лъвовете бяха "реставрирани" с четка и ъглошлайф", допълни Минеков. И в заключение повтори, че Лъвов мост не е реставриран, а ремонтиран.

Паметникът на Цар Освободител

"Тук ние сме за пример. Подобен паметник в Берлин бе реставриран 11 години. У нас реставрацията продължи... 3 месеца" - заяви професор Минеков. И припомни, че паметникът е бил отрязан (демонтиран) с ъглошлайф на 05.09.2012 година.

Общината възлага "ремонта" на Камарата на строителите. Какво е общото между строителна камара и реставрация, не е ясно, каза министърът.

За реставрацията на паметника е уговорено дарение от Русия. Дарението в размер на 1 200 000 лева е направено от мултимилионера Андрей Скоч, по това време депутат от партията на Путин "Единна Русия". Според представител на Строителната камара пък сумата е 1 820 000 лева, съобщи Минеков.

"Ще разследвам какво се е случило с парите. Ще говоря и с руския посланик", заяви министърът на културата.

И допълни, че Андрей Скоч е един от хората в забранителните списъци на САЩ.

НГДЕК, СЕМ, Ларгото

"5 500 000 лева са били похарчени за сградата на Националната гимназия за древни езици и култури. Ще поискам проверка за тях, както и дали две фирми, свързани с Пеевски, са го правили", каза Минеков.

До СЕМ министърът е изпратил официално писмо, което пита дали генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е работил в телевизия АЛФА. До ден-днешен нямало отговор на питането на министъра.

Относно Ларгото и парите, които трябва да връщаме, Минеков каза, че ще направи всичко възможно да се защитим като държава.

"Наказанието е повече обидно, отколкото скъпо", коментира министърът.

В края на пресконференцията министъра отново попита на какво основание в НДК са дадени 2 етажа от едната сграда на двореца за централа на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови