Инициативата ''Светилник'' дарява училищни химни на училища в 6 български общини

Организатор е сдружението на автори и композитори ''Музикаутор''

OFFNews 07 октомври 2022 в 08:18 847 0

Иницатива Светилник

Снимка Музикаутор

Иницатива Светилник

От днес училища от общините София-град, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора, Карлово и Казанлък имат възможността да кандидатстват в инициативата „Светилник“ 2022/2023 и да получат собствен училищен химн. Това съобщиха представителите на организатора на инициативата – сдружението на автори и композитори Музикаутор – по време на официалното откриване на второто издание на „Светилник“, което се провежда под мотото „Към светли бъднини вървим!“.

Събитието се проведе вчера, 6 октомври 2022 г., в 81 СУ „Виктор Юго“ – едно от шестте училища, които вече се радват на нови химни, реализирани в пилотната фаза през 2021/2022, и честват празниците си под звуците на едно специално създадено за тях музикално произведение.

„Всяка такава идея започва с малки стъпки. Гордеем се много, че направихме първите от тях и сега виждаме, че след известно време можем да закрачим по-уверено за следващите издания на кампанията „Светилник“, посочи председателят на Управителния съвет на Музикаутор Ясен Козев.

В първия сезон на инициативата бяха отпуснати средства от Културния фонд на Музикаутор, с които бяха реализирани шест химна за училища от град София – 81 СУ „Виктор Юго“, 19 СУ „Елин Пелин“, 108 СОУ „Никола Беловеждов“, 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, 171 ОУ „Стоил Попов“ и Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“. Техните химни бяха изпълнени премиерно в празничен концерт за малки и големи на 1 юни 2022 г. в Парк-театър „Борисова градина“ и над 600 деца чуха за първи път своите нови химни.

„Радвам се, че техните представители са тук и днес, за да подкрепят устойчивостта на „Светилник“ и да вдъхновят още училища да участват в инициативата“, подчерта изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров. Той информира, че тази година ветрилото на инициативата се разширява и не само училища от София ще бъдат бенефициенти, но фокус ще има също върху училищата от Казанлък, Карлово, Кюстендил, Благоевград и Стара Загора.

„Много се радвам, че отново се впускаме в това творческо приключение, което вече веднъж преживяхме с
много от вас, които днес са тук“, каза PR мениджърът на Музикаутор Кристина Стоянова и апелира училищата от шестте общини: „Кандидатствайте, за да сътворим вашия нов химн! Това е пътешествие към вашата идентичност.“

Сред гостите по случай откриването на новия сезон на инициативата бяха партньорите на тазгодишното издание. За втора поредна година в подкрепа на „Светилник“ застават Българската телеграфна агенция, Българското национално радио, bTB Media Group, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, Сдружение „Сцена Музика“ и Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

По време на събитието генералният директор на БНР Милен Митев изтъкна, че химнът е това, което ни кара да се чувстваме горди, че сме част от една общност. „Във време, в което е много модерно да се чертаят разделителни линии, мисля, че е все по-важно да има неща, които ни обединяват. Тук е силата и красотата на тази инициатива, която подде Музикаутор“, каза той и допълни, че БНР като обществена медия има дълг да помогне за популяризирането на каузата и повече училища да получат химни, с които децата да се чувстват горди всеки ден, в който отиват на училище.

„Това е начинът, по който се изграждат ценности. Това е подходът, с който можем да успяваме“, подчерта също заместник-генералният директор БТА Евгения Друмева, като пожела успех на второто издание на „Светилник“.

Към него се включват също Филмаутор, чийто председател, българският режисьор, Виктор Божинов лично приветства новия старт на „Светилник“, както и Алиансът за развитие на творческите сили (АРТС) и организациите в него Артистаутор и Асоциацията на професионалните фотографи. Партньори на инициативата станаха също Кю Мюзик Медия Груп и Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Заместник-директорът на 81 СУ „Виктор Юго“ Вяра Крумова разказа за приключението, което представлява творческият процес по създаването на химна и подчерта: „Много сме горди, че това се случва точно тук, в нашето училище, и от тук тази инициатива прераства в национална. Поздравления от нас!“.

„Светилник“ предоставя възможност на училищата да изразят и утвърдят своята идентичност и ценности, които предават на поколенията. От днес до 25 октомври Музикаутор очаква кандидатурите на училищата от шестте общини. За повече информация за инициативата „Светилник“ следете новините на сайта на Музикаутор, както и социалните медии на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews