Growing Up is Getting Old на Виктория – има ли шанс за предстоящата Евровизия

Венци Мицов 12 март 2021 в 13:12 6936 0

И така, докато едни се вълнуваха от новата пандемична вълна, други се караха дали българската поп гилдия трябва да вземе пари от държавата, а трети се бунтуваха от липса на ваксини, българската певица Виктория представи песента, с която тази година ще участваме на Евровизия.

Сега, убийте ме, но не знам предстоящата Евровизия какво точно име ще носи – 2020 или 2021.

Е, не, очевидно ще е 2021, защото ето, Виктория е приготвила нова песен – ако това беше просто отлагане на миналогодишния конкурс, вероятно това нямаше да се налага.

Както и да е. Да продължим по същество.

Песента „Growing Up is Getting Old“ е вече факт. Щях да ви я представя по-рано, но пусто, и мен не ме подмина тъпият COVID-19, та с малко закъснение и огромно извинение пред вас ще се опитам да направя едно кратко ревю и да изложа своето мнение – имаме ли шанс с младата Вики и нейната песен, която ще представи MAJKA BALGARIQ тази година.


Песента започва с характерна хармонична прогресия – решена изцяло в светла тоналност (сол мажор), песента стартира с усилване, изградено върху два подготвящи такта в струнния оркестър. Класически подход, който подсказва, че е търсена звучност, носеща усещането за хибридност – своеобразен кросоувър между класически аранжимент, ретро звучене и поп стилистика.

И подсказката няма да ви подведе.

В края на последния такт в струнните имаме тремоло с кратко кресчендо, а след това Вики запява.

Гласът на Вики е силно коментиран от меломани и музикални специалисти у нас. Огромното сходство със стила на певицата Били Айлиш често става обект за различни спекулации, каквито имаше и с миналогодишното предложение на певицата за Евровизия – „Tears Getting Sober“.


Ако трябва да направим паралел между двете песни, то „Growing Up is Getting Old“ е една идея по-бърза като темпо – около 94 в размер 4/4 (да кажем че това е италианското Moderato, но по-скоро e Andante).

Миналогодишната „Tears Getting Sober“ беше в темпо около 60 (и отново в размер 4/4), което в музикалната партитура се отбелязва като Larghetto – откровено бавно темпо, носещо в себе си меланхолия.

Втората откровена разлика между новата песен на Виктория и тази от миналата година е сякаш по-скоро в ущърб на новото предложение – докато „Tears Getting Sober“ имаше силно запеваем припев, то такъв в новата песен по-скоро липсва.

За сметка на това тук припевът е решен със средствата на остинатна хармония, придружена от движение надолу в баса – класическа хармонична прогресия, която носи интересна обща звукова картина и позволява на гласът на Вики да изпъкне.

Другата съществена разлика е в драматургията на двете песни – докато в миналогодишната „Tears Getting Sober“ имаше повече кулминации и като цяло по-епичен оркестров звук, то сега, напротив, е търсен ефектът на внезапното олекване – първи куплет върви със струнен оркестър, който изведнъж рязко изчезва и вторият куплет протича само – под съпровода на пиано.

Впрочем, за да бъда докрай справедлив, ще кажа, че малко след бриджа на новата песен имаме доста плътна оркестрова фактура, но там разликата с миналогодишната песен пък е в това, че при „Tears Getting Sober“ имахме модулация (с цел по-голямо изсветляване на гласа и достигане до структурната кулминация), докато тук кулминацията е решена с уплътняване на фактурата, но без решения, касаещи промяна в тоналността.

Краят и на двете песни – и на „Tears Getting Sober“ и на новата „Growing Up is Getting Old“ е нещо като запазена марка на Виктория – и двете песни рязко угасват. Похват, който всъщност звучи съвсем адекватно и добре, но е подозрително еднакъв като подход в екипа на певицата.

Песента „Growing Up is Getting Old“ има и стилен клип, но, лично мое мнение, той е твърде далеч като стил от миналогодишния.

Песента „Growing Up is Getting Old“ до момента има над 120 000 гледания в Youtube, при това, докато пишех това ревю, за около 50 минути над 1000 души гледаха самата песен, което показва, че има интерес. Миналогодишната песен, която бе сочена като един от фаворитите за Евровизия, има почти 3 200 00 гледания. Никак нелош резултат за млада българска певица, която не пее турбофолк.

Дали песента „Growing Up is Getting Old“ има шансове на тазгодишната Евровизия ще зависи от много неща.

Първо – от това дали изобщо ще има Евровизия. Както виждате, всяко нещо е предпоследно.

Но най-вече от това, дали Европа ще желае да слуша по-меланхолична музика или ще заложи на трескаво – малоумни танци под звуците на познатото, любимо и по-страшно от всякаква пандемия Евродиско.

Като цяло обаче моето лично мнение е, че миналогодишната песен на Виктория „Tears Getting Sober“ беше по-добра и имаше много повече шансове да направи запомнящо се класиране от сегашната „Growing Up is Getting Old“.

А сега ви оставям, че е време да си пия антибиотиците. И спрете с това „ама тя прилича на Били Айлиш“, защото Брамс някога беше казал на Хуго Волф, който го обвинил, че първата му симфония напомня на 9 от Бетовен – „Колега, по-добре да прилича на нещо, отколкото на нищо да не прилича“...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!