Георги Чапкънов-Чапа на 80

Трогателен поздрав от министъра на културата Найден Тодоров

OFFNews 16 февруари 2023 в 10:38 4262 0

Георги Чапкънов

Снимка Тодор Чапкънов, Facebook

Георги Чапкънов

Големият ни скулптор Георги Чапкънов стана на 80. По повода в Национална художествена галерия има негова изложба, която може да бъде видяна до 14 май. Чапа нарисува като автографи свой автопортрет, куче, заек и още други неща по време на откриването на изложбата "Чапкънов. Алхимикът". Събитието беше на 14 февруари в Националната художествена галерия (НХГ). Под своите импровизирани автографи големият български творец се подписваше като "дядо Чап".

Синът му, кинорежисьорът Тодор Чапкънов написа в социалните мрежи: Вчера беше откриването!!! Намерете време и отделете време да разгледате!!! Заслужава си!!!

Изложбата на българския скулптор е посветена на неговата 80-годишнина. Включени са над 70 творби - собственост на художника, от фонда на НХГ, Музея на хумора и сатирата в Габрово, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора и Ямбол, частни колекционери.

Директорът на НХГ Яра Бубнова прочете поздравителен адрес от името на министъра на културата.

"Усилията на изкуството "Алхимия" винаги са били насочени към преобразуването на неблагородните метали в благородни. Наред с това тя се стреми да открие за човека и редица абстрактни субстанции, свързани със стремежа към качествен и вечен живот. Затова и вярвам, че няма по-подходящо заглавие за настоящата изложба от "Чапкънов. Алхимикът". Защото какво, ако не опит да надмогнем земното и да открием тайните на метафизичното и небесното, представлява творчеството? В един точен момент, в който успяват да се синхронизират трептенията на душата и ума, някъде там, между вдъхновението, мъката и радостта от непрестанното усилие на създаващия, се отваря онзи неповторим портал, който води към вечността", казва Найден Тодоров.

"Малцина са щастливците, успели да достигнат дори до идеята за вечност. Но съм убеден, че тези, които са целунати от музите като Вас, са главните разказвачи на нашия свят. Вярвам, че великите срещи в живота и в изкуството оставят толкова траен отпечатък, че самите те стават повод за раждането на още изкуство. И доказателство за това е целият Ви живот, през който успявате да облъхнете с красота и усмивка някои от нашите най-символни места, да спомагате за развитието на духовни пространства за творците със силно гражданско мислене", казва още министърът на културата. "Сам казвате, че да се направи портрет, не е лесна работа, защото в противен случай всеки щеше да го прави. Щастлив съм, че вече толкова десетилетия заемате важно място в културния портрет на България пред света.
Вярвам в умението Ви да заразявате публиката и колегите си артисти с творчески глад за истинските неща от живота", посочва Найден Тодоров.

Чрез средствата на виртуалната реалност в една от залите на НХГ е представен най-знаковият за автора проект - монументът, посветен на София. Разположена върху 16-метрова колона, тази статуя е малко позната в своите детайли и история. Процесът на създаването й, продължил повече от девет месеца през 2000 г., е представен с откъси от непоказвания досега филм на режисьора Тодор Чапкънов.

"Изложбата, ретроспективна по характер, поставя толкова “земното” на пръв поглед творчество на Георги Чапкънов в контекста на един надземен, метафизичен свят, където небесното има своя ясно отграничена структура. Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа – от предверието/чистилището до ада и рая. Този космос, духовен свят на преобразуване и ставане, се държи от едно всесилно божество, което има женска същност и форма - "небесната премъдрост" София", разказват от НХГ. Куратори на проекта са Иво Милев и Милко Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!