Quantcast

Габровският театър с последна за сезона премиера – 'Свекърва'

ОFFNews Последна промяна на 10 юни 2019 в 14:44 2093 0

Габровският драматичен театър изненадващо в края на театралния сезон представя нов спектакъл. Екипът на театъра за втори път поема предизвикателството да постави популярната комедия „Свекърва“ от Антон Страшимиров. От първата постановка, играна на габровска сцена в сезон 1952/1953 г., до сегашното представление са изминали 67 години.

Режисьорът Петринел Гочев предлага нов прочит на класическия текст, като извежда темата за родствените отношения през погледа на различните поколения. Премиерата ще бъде на 25 юни 2019 г. от 19.00 часа на сцената на театъра.

За първи път ще се даде възможност на зрителите и най-заклетите почитатели на театралното изкуство да присъстват на специално предпремиерно представление. То ще бъде на 24 юни от 19.00 часа на сцената на театъра - ден по-рано преди официалната премиера. От екипа на театъра казват, че ще пуснат ограничен брой места в продажба. Така зрителите, закупили билети, ще гледат „Свекърва“ като истински професионалисти от театралните среди. Те ще присъстват на най-съкровените моменти преди премиерата, които са изпитание за актьорите на сцената и екипа. Освен шанса да види представлението преди всички, външната публика ще надникне „зад кулисите“, ще се запознае с моменти от работния процес на сцената. От театъра са подготвили специална изненада за първите си зрители.

В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова, фотографът Росина Пенчева и помощник-режисьорът Гинка Дичева. Ролите се изпълняват от артистите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Тони Христова, Адриана Димова, Димо Димов, Стоян Руменин, Живко Гущеров и Ангел Калев.

Това е шестият спектакъл, който режисьорът Петринел Гочев създава заедно с габровската трупа. С нея работи като щатен режисьор от началото на театралния сезон. Успешното му партньорство с композитора Ян Руменин продължава и до днес, и може да бъде проследено назад във времето.

Съвместните им музикални търсения родиха едно от култовите заглавия на габровския театър „Жана д’Арк“ през 2015 г., както и последния хит „За Първото българско царство: Отшелника“ през 2018 г. С част от актьорите също го свързва дългогодишно партньорство. Надежда Петкова и Димо Димов са добре познати на публиката от спектаклите на Петринел Гочев „Ромео и Жулиета“, 2013 г., „Жана д’Арк“ и „За Първото българско царство: Отшелника“. Голяма част от актьорския състав на последната му постановка („За Първото българско царство: Отшелника“) участват в най-новия му спектакъл „Свекърва“.

С новия прочит на комедията, режисьорът Петринел Гочев и габровската трупа закачливо намигват към традиционни теми за различията между поколенията, липсата на диалогичност и желание за разбиране на другия. Към тях се прибавя горещият въпрос дали понякога по-възрастните не пречат и не ограничават правото на избор на по-младите. В по-дълбок план тук ще намери място и темата за свободната воля. Всеки от нас я има, но дали всеки от нас успява да я упражни свободно, без да понася тежестта на родството и семейното неразбирателство.

Публиката сама ще намери отговори на въпросите, поставени от автора на пиесата през 1906 г. Тя ще отсъди променило ли се е нещо в родствените взимоотношения от едно време, даваме ли свобода на младите да бъдат себе си или настояваме да повтарят грешките на възрастните. „Свекърва“ е една от най-истинските български комедии, а за габровския театър комедийният спектакъл е естествено състояние на духа.