Американската гилдия на актьорите обяви номинациите си

OFFNews 12 януари 2023 в 08:30 1908 0

SAG Awards

Снимка Facebook

SAG Awards

Гилдията на американските кино актьори (SAG) обяви номинациите за 29-ите си годишни награди, предаде Асошиейтед прес.

"Вавилон", "Баншите от Инишерин", "Всичко навсякъде наведнъж", "Семейство Фейбълман" и "Жените говорят" са номинирани за водещата награда за най-добър актьорски състав във филмовите категории.

Призът за най-добра актриса във водеща роля ще си оспорват Кейт Бланшет за "Лидия Тар", Вайола Дейвис за "Жената воин", Ана де Армас за "Блондинка", Даниел Дедуайлър за "Тил" и Мишел Йео за "Всичко навсякъде наведнъж". 

Носителят на отличието за най-добър актьор във водеща роля ще бъде избран измежду Остин Бътлър за "Елвис", Колин Фарел за "Баншите от Иниширин", Брендън Фрейзър за "Китът", Бил Наи за "Да живееш" и Адам Сандлър за "Баскетболна звезда".

Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля са Анджела Басет за "Черната пантера: Уаканда завинаги", Хонг Чау за "Китът", Кери Кондън за "Баншите от Иниширин", Джейми Лий Къртис за "Всичко навсякъде наведнъж" и Стефани Хсу за "Всичко навсякъде наведнъж"

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Пол Дейно за "Семейство Фейбълман", Брендън Глийсън за "Баншите от Инишерин", Ки Хи Куан (Джонатан Ки Куан) за "Всичко навсякъде наведнъж", Еди Редмейн за "Добрата сестра" и Бари Киогън за ""Баншите от Инишерин".

Поредиците "Обадете се на Сол", "Озарк", "Короната", "Разделение" (Severance) и "Белият лотос" пък са с номинации за водещата награда на Гилдията на актьорите за най-добър актьорски състав в телевизионен драматичен сериал.

Претендентките за приза за най-добра актриса в телевизионен драматичен сериал са Дженифър Кулидж за "Белият лотос", Елизабет Дебики за "Короната", Джулия Гарнър за "Озарк", Лора Лини за "Озарк" и Зендая за "Еуфория". 

Наградата за най-добър актьор в телевизионен драматичен сериал ще си оспорват Джонатан Банкс за "Обадете се на Сол", Джейсън Бейтман за "Озарк", Джеф Бриджис за "Старецът", Боб Оденкърк за "Обадете се на Сол" и Адам Скот за "Разделение".

Номинираните продукции за най-добър актьорски състав в телевизионен комедиен сериал са "Начално училище Абът", "Бари", "Мечката", "Хитринки" и "Само убийства в сградата".

С номинации за най-добра актриса в телевизионен комедиен сериал са Кристина Апългейт за "Dead to Me", Рейчъл Броснахан за "Прекрасната г-жа Мейзъл", Куинта Брънсън за "Начално училище Абът", Джийн Смарт за "Хитринки" и Джена Ортега за "Уенздей". 

В категорията за най-добър актьор в телевизионен комедиен сериал ще се съревновават Антъни Кариган за "Бари", Бил Хейдър за "Бари", Стив Мартин за "Само убийства в сградата", Мартин Шорт за "Само убийства в сградата" и Джеръми Алън Уайт за "Бари".

Отличието за най-добра актриса в телевизионен лимитиран сериал или филм ще си оспорват Емили Блънт за "Англичанинът", Джесика Частейн за "Джордж и Тами", Джулия Гарнър за историята на Анна Делви "Inventing Anna'', Ниси Нeш-Бетс за "Дамер - Чудовище: Историята на Джефри Дамер" и Аманда Сайфред за "The Dropout". 

С номинации за най-добър актьор в телевизионен лимитиран сериал или филм са Тарън Еджъртън за "Черна птица", Пол Уолтър Хаузър за "Черна птица", Сам Елиът за "1883", Евън Питърс за "Дамер - Чудовище: Историята на Джефри Дамер" и Стив Карел за "Пациентът". 

Номинациите оповестиха актрисите Хейли Лу Ричардсън и Ашли Парк на живо в Инстаграм.

Наградите на актьорската гилдия се смятат за солиден индикатор за успех на "Оскар"-ите, тъй като нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука. Миналата година отличените от Гилдията на актьорите "КОДА: Дете на глухи родители", Уил Смит, Джесика Частейн, Трой Коцур и Ариана ДеБоуз повториха успеха си и на наградите "Оскар".

Годишните награди на Гилдията на актьорите ще бъдат раздадени на 26 февруари в Лос Анджелис. Те обаче няма да се излъчват както обичайно от телевизионните канали Ти Ен Ти и Ти Би Ес, а в канала в Ютюб на Нетфликс, след като бе обявено, че е сключено дългогодишно партньорство със стрийминг платформата. Следващата година церемонията ще се предава директно по Нетфликс, отбелязва Асошиейтед прес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови