Синоптикът Симеон Матев: Топло време по Коледа, студът идва с Новата година

Александър Новков 23 декември 2015 в 16:40 8396 0

Симеон Матев е синоптик и климатолог. От дълги години работи в TV-MET, първия частен метеорологичен офис у нас.

Г-н Матев, на какво се дължи топлото време през декември?

Топло време е обхванало почти цяла Европа, дори далеч на север и североизток. Температурите са с 10, дори 15 градуса над нормата. Континентът в момента се намира под влиянието на топли въздушни маси и вместо температурите да са минусови, те са 7-8 градуса над нулата. Всичко това е заради преноса на топъл въздух от Атлантическия океан, който преминава през целия континент и отива на североизток. Тази синоптична обстановка е трайна, тя продължава вече няколко седмици и ще се задържи известно време. Така или иначе това, което кaсае нас, е, че оставаме далеч от тези активни атмосферни процеси, които носят дъждове в Северна Европа. При нас времето е сухо и почти в цялата страна по-топло от обичайното.

Какво време ни очаква по време на коледните празници?

На Бъдни вечер очакваме в равнинната част на страната максимални температури между 11 и 16 градуса, а малко по-хладно ще бъде само по долините на реките Струма, Места и Тунджа. Там утре сутрин ще има мъгла, която ще задържи температурите малко по-ниски. Мъглата ще е най-опасното метеорологично явление, което може да се очаква, опасно в смисъл, че се намалява видимостта и в нощните часове от нея ръми или се образува тънка ледена коричка - така че там където има, шофьорите трябва да бъдат доста внимателни. 

На самата Коледа и в следващите 2-3 дни от север ще проникне малко по-студен въздух и ще понижи дневните температури, но въпреки това ще остане по-топло от обичайното време за годината. На Коледа максималните температури ще са между 7 и 13 градуса. За разлика от слънчевото време, което очакваме утре, на 25 и 26 декември ще има повече облаци, особено в северна и източна България, но валежи от тях няма да има, така че сухото време ще продължи през всички коледни дни. 

Ще се превърне ли това време в обичайно за декември през следващите години и какво ни очаква в първите дни на Новата година?

Няма компенсаторни механизми. Това, че сега е топло, не означава, че това ще се случи и през следващия декември, но често пъти след топло време идва истинска зима и сега ще се получи нещо такова. След топлите коледни дни, в тези преди Нова година, или най-късно през следващата седмица, от североизток към Балканите ще се спуснат много студени въздушни маси и те ще понижат температурите в първите дни на 2016 г. Очакваме истински зимни стойности, а на повечето места в новогодишната нощ температурите ще са дори отрицателни: до минус 5 - минус 8 градуса, така че действително около Нова година ще го докараме на зима.

Кога можем да очакваме сняг?

Сняг в равнинната част на Европа в момента вали само в крайния север, в районите на Архангелск, но това е доста далеч от нас. Доста въпросителни има, но към този момент условия за снеговалежи в цялата страна няма. През следващата седмица ще превали на места в страната, но тези валежи ще бъдат слаби и няма да спомогнат за образуване на съществена снежна покривка. Все пак условия за малко повече снеговалежи ще има, колкото и странно да звучи, по нашето южно Черноморие, на юг от Бургас, където Странджа ще се явява като преграда на тези въздушни маси, идващи от североизток, и те ще се изваляват там. Така че ако някъде има сняг по Нова година, това ще е там. И по нашите високи планини, разбира се, където има стара снежна покривка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!