Никос Смирноф, "Белведере": Страхувам се как синдикът ще изхарчи парите ни

Владимир Йончев Последна промяна на 28 декември 2014 в 14:30 7687 11

Никос Смирнов

Снимка Сергей Антонов

Никос Смирнов

Никос Смирноф е изпълнителен директор на "Белведере Дистрибуция" и "Домейн Менада".

Компаниите нашумяха в началото на декември, когато синдик, назначен от съда пое управлението им.

Синдикът Панайот Велков е същият, който пое властта в ТВ7.

Съдийката, която го изпрати, е скандалната Румяна Ченалова. Заради парадокса най-важните дела "случайно" да се падат все на нея, започна проверката на системата за случайно разпределение на делата.

Превземането на фирмите, които са част от голямата френска компания "Белведере Кепитъл Мениджмънт" с годишен оборот 900 млн. евро, доведе до международен скандал.

Френският посланик Ксавие дьо Кабан заяви, че "има генерален проблем в съдебната система, навсякъде има гнили ябълки. Това е задкулисие и не се знае с какви групировки, партии и дружества има връзки". Кабан се срещна с премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов, а след това 7 посланици на страни от Европейския съюз написаха писмо, в което призовават за съдебна реформа в България.

Г-н Смирноф, как започна атаката срещу Вашата компания, предизвикала толкова силен отзвук?

Всичко започна около 22 октомври. Един от нашите кредитори тогава започна дело срещу компанията. Софийският съд прие обвиненията на кредитора и ни назначи синдик. След няколко дни в делото срещу нас се включи още един кредитор. Платихме и на двамата кредитори на 7 ноември, ако помня добре датата, но въпреки това делото продължи. И на 28 ноември съдът ме смени като управител на компанията с въпросния синдик.

И така синдикът, който работи с нас в периода между 22 октомври и 28 ноември - всички плащания, трудови договори и т.н. трябваше да се одобряват и от него, след 28 ноември ме замени като генерален управител на две от нашите компании - „Домейн Менада“ и „Белведере Дистрибуция“.

Не ми позволяват да си вляза в офиса. Аз и екипът ми нямаме право да свършим никаква официална работа, свързана с компанията. В момента тя се управлява от синдик, който няма никакъв опит в управлението на фирми. Та той дори е нов като синдик - бил е назначен за такъв април-май тази година, ако си спомням добре. И сами можете да разберете, че той просто не може да управлява бизнес, защото не му е в сферата на работа. Не оценявам личните му умения, но по дефиниция той не би трябвало да може да ръководи. Той е адвокат, който може и да има опит в правния сектор, който аз уважавам, но не и тук.

От друга страна, аз бях нает от компанията майка на "Белведере" заради моите опит и предишни професионални начинания, за да управлявам бизнеса й. А в момента той се ръководи от някой невеж.

Имаше ли наистина неизплатени суми, които дължахте на своите кредитори? 

Имаше, да, и ние обявихме това публично. Имаме много кредитори, но също така официално обявихме, че фирмата майка на "Белведере" ще ни финансира с 2,5 милиона евро, за да се изплатим на кредиторите си. Засега тя ни е дала част от предвидените пари, като останалите все още не са били преведени заради присъствието на синдика.

В момента, в който сме способни сами да решаваме на кого и как да плащаме, компанията майка ще ни преведе всичкото евро. Тя също така взе решение да инвестира още пари в България, за да създаде няколко производствени линии във фабриката ни в Стара Загора. Силно вярваме, че България има голям потенциал за нашите продукти. Смятаме и че тя може да се превърне в база за износ на нашата продукция. Както може би знаете, българските вина имат много добра репутация в чужбина, защото предлагат високо качество на ниска цена. В миналото имахме много добри продажби и износ.

Имате ли информация какво се случва с компанията Ви под контрола на синдика?

Знам повече или по-малко. Но заради факта, че аз не се намирам вътре в нея, не мога да кажа с точност. Представете си като собственик на медия изведнъж да бъдете заместен с някого, който няма никакъв опит в управлението на медии. Този човек, дори да няма лоши намерения, със сигурност ще навреди, защото му липсват знание и опит в сферата.

Ние също така имаме друг голям проблем. "Белведере" е участник на фондовата борса в България и заради проблемите в момента компанията майка пропуска важни доклади от държавата, които ще повлияят на общите резултати. Може дори да повлияе негативно на продажбите ни на фондовата борса в Париж. Така че проблемът ни не е само локален, а глобален.

Подозирате ли кой може да стои зад превземането на компанията?

Ще мога да кажа, когато имам твърди доказателство. Засега нямам с какво да подкрепя мислите и подозренията си, така че трябва да отговоря с "не".

Преди няколко дни седем посланици на страни от Европейския съюз подписаха общо писмо, в което призовават за реформи в съдебната система и заявяват, че България ще има тяхната подкрепа, ако започне реформите. Смятате ли, че това е последната надежда за Вашия бизнес?

Официално не мога да направя коментар, засягащ съдебната система, мога само да кажа, че очакваме справедливо съдебно решение по нашия въпрос. Вярваме, че писмото на посланиците не е направено само в подкрепа на случая на "Белведере", ами се опитват да дадат сигнал, че цялата съдебна система трябва да се промени към по-добро. 

Имали ли сте подобни проблеми в други страни, в които сте работили?

Занимавам се с този бизнес от 18 години. Работил съм в България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Украйна, надявам се да не забравям някоя държава, и мога да кажа, че не съм се сблъсквал с подобни проблеми. А тези страни са повече или по-малко част от Централна Европа и споделят подобни исторически черти с България.

Как работи компанията под ръководството на синдика, кой дава заповедите?

Компанията все още функционира, отделът за продажби още работи, фабриката още работи. „Домейн Менада“ и „Белведере Дистрибуция“ все още функционират.

Страхувате ли се, че синдикът ще похарчи парите на фирмата?

Не се страхувам дали, а как ще ги похарчи. Сигурен съм, че той ще даде всичко от себе си, за да покрие нуждите на кредиторите, но без знанието да постави някои приоритети преди други, парите може да не бъдат похарчени по най-ефективния начин. Понякога и само липсата на знание може да нанесе вреди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2014 в 23:51

Западняшките псевдо"инвеститори" искат за тях закона да не важи. Та чак и посранника намесиха, само и само да не се издължат на българските си кредитори. Еми къде го дават така бе?!

30.12 2014 в 23:43

Полската фирма за производство на алкохол “Polmos Lancut S.A.” е предявила иск като кредитор по шумното делото за обявяване в несъстоятелност на фирмите ”Белведере дистрибуция” и ”Домейн Менада”. Това показва справка на Mediapool в деловодната система на Софийския градски съд. Системата обаче не показва за каква сума е искът на новия кредитор по делото.

Това е осмият кредитор по делото. Делото за фалита на двете дружества започна в средата на октомври по искане на ”Тайм арх” ЕООД, а веднага след това бе присъединен искът на ”Агротекнолъджи” ЕООД. В течение на делото бяха присъединени исковете още на ”Принцес кар” ЕООД, ”Вайвалия бизнес” ООД, ”Парнас М” ЕООД, ”Ди Ейч Ел България” и ”Универсал Пенев” ЕООД.

30.12 2014 в 10:59

Никос Смирноф, "Белведере Дистрибуция" и "Домейн Менада" има ли нужда от коментар, отдалече мирише на червена гнилоч.

29.12 2014 в 14:11

Кубан ли си ,какъв си не знам,но факта ,че пишеш на латиница показва колко си зле . Този човек работи от два месеца в България .Имаше преди това друг шеф - българин ,това е достатъчно. И тъкмо нещата тръгнаха да влизат в релси ,същите тези стари предизвикаха тези неща . Така ,че не сте наясно и няма нужда да се изказвате така. А че ние сме гнили е защото няма да се научим да спрем да мислим какво да краднем като се качим на високите постове. Французите имаха прекалено доверие на старите - но там им беше грешката. А иначе всичко ще се оправи ,защото наистина завода е работещ и има страхотен екип.

28.12 2014 в 23:30

Tozi Smirnoff e dosta zle kato menidjur !!!! S prosto oko se vijda, che ili me znae Kongo da si vreme z a advokat ili se pravi na lud!!! Da vreme da otvori Turgovskiq zakon I da prophetess malko, no da vreme i poslanika si !!! Kato e tolkova dour menidjur , zashto e dopusnal da stigne do polojenie na naplatejospobnost I nesustoqtelnost !!! Da ne bi sindika I sudiqta Sami da sa pusnali molba do suda, Che Belvedere nemoje da se razpalshta ? Ili francuzite si mislqt, Che mogatda razigravat bg Kreditorite I' da plashat , kogato I na kogato si iskat po sobstven izbor !!! Zashto ne predlojat ozdravitelen plan ili ne se sporuzemeqt izvunsudebno s Kreditorite ? As no zashto zashto to Belvedere sa glnili finasovo , iztocheni sa v pooka Franciq !!!! A sindika e dlujen da brani interested na Kreditorite , a ne na vujeigrachite ot Belvedere !!!

28.12 2014 в 18:27

Давайте друзья, останаха още само 8 западни инвеститора, разчиствайте...

28.12 2014 в 18:15

Каквито и отрицания да хаквате-все тая.
Моя много близка,години наред работеше във водеща европейска"компания-инвеститор"в БГ.Преди да отиде на много по-високо платена,позиция.Та идеше реч,как идвайки в Родината наша,само за месеци,попиват дословно всичките нашенски корупционни практики,безусловно.И как всичките им"цености и морал",остават там някъде,далече,където има реален контрол и нормално търговско поведение, и практика.
Попаднали на"правилното място и в правилното време",тъй бързо надделява човешката алчност и наглост.....

28.12 2014 в 16:58

И още въпроси могат да се зададът, много....наистина очаквам някоя медия да проучи профила на фирмата и да го публикува.

28.12 2014 в 16:56

Да си бяха покривали задълженията.Тогава нямаше да имат синдик.Веднъж попаднали в Бг , чуждите компании явно решават , че са в територия , в която хората живеят по дърветата и правят каквото им скимне.Когато им напомнят , че освен права имат и задължения , реват до небесата.Съжалявам пичове , ма си търсете друга църква / джамия/ да се кръстите/ биете чело у земята/.

28.12 2014 в 16:25

Виждам отрицателното номиниране и преди да се появи "Коментарът е изтрит поради масово негативно оценяване" :))), предлагам ви да си зададете само 3 прости въпроса: Има ли задължения "Белведере" към български кредитори и към НАП и в какъв размер; защо не е обжалвала обезпечителната мярка; кой е дал този акъл, че ако плати на един кредитор, производството ще се прекрати и не си ли скубе косите по този повод?