Скандалът с „Белведере“ ще стигне и до Брюксел, ако България не действа бързо

OFFNews 15 декември 2014 в 16:01 8771 4

"Тази ситуация изпраща едно ужасно послание към всички инвеститори в Европа. Ние все пак вярваме в потенциала на България, затова инвестираме в нея. Инвестираме още 2,5 млн. лева в двете засегнати дъщерни компании до края на годината".

Това каза на пресконференция днес ръководителят на вътрешния одит на „Белведере Груп“ Етиен Юк.

Изказването му е продиктувано от това, че в началото на месеца синдикът Панайот Велков е поел контрола над „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“ след дело за несъстоятелност.

Според „Белведере”, по време на делото съдия Румяна Ченалова е отсъдила неправомерно решение за фирмата, която има оборот във Франция от порядъка на 800-900 милиона евро.

Мениджмънтът на българските дъщерни дружества и френските собственици са сезирали компетентните органи и очакват незабавната им реакция.

„Решени сме случаят да стигне до най-високото ниво в европейските институции и да бъде разрешен с тяхна намеса, ако трябва, тъй като е в нарушение на всички възможни принципи на една страна от ЕС“, коментира Етиен Юк от „Белведере Груп“, Франция.

"Моето желание е дядо Коледа да ни донесе бързо решение на този проблем", каза Николаос Смироноф, който е  изпълнителен директор на дъщерните фирми, които в момента са под контрола на синдика.

Смироноф каза още, че искането за откриване на производство по несъстоятелност е било неоснователно, защото задълженията на компаниите са изплатени, но временният синдик е иззел функциите на изпълнителния директор на компанията.

Изпълнителният директор определи тези действия като "планирано посегателство", защото съдът е блокирал парите на цялото дружество, а не само на винарна "Домейн Менада".

Етиен Юк пък обясни, че френската компания е разтревожена от случващото се, но все още иска да инвестира на пазара у нас.

"Надявам се този казус да бъде решен в следващите дни, защото води до лош имидж на България. Имаме доверие в българската съдебна система и очакваме позитивно решение", каза още Юк.

Смирноф обясни още, че фирмата му не желае да коментира изказванията на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, но искат да му благодарят за действията. 

"Сигурни сме, че би постъпил така за която и да е френска компания, така например би постъпил и гръцкият посланик за гръцка компания", каза още Смирноф.

Според Юк състоянието на компанията във Франция е "доста добро".

"В следващите дни ще покажем стратегия за развитие. В момента не изпитваме финансови затруднения, ще видите това", каза още Юк.

Смирноф от своя страна подчерта, че няма как да знае какво е състоянието на дъщерните компании, откакто синдикът е поел ръководството им, защото няма достъп до офисите и документацията на компаниите.

"Поради факта, че аз нямам право на достъп до офисите, нямам как да знам какви щети са нанесени", каза той.

Той обясни, че със сигурност ситуацията ще забавни годишния отчет на компанията, което не е малък проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови