Иван Костов пред OFFNews: Доган носи отговорност за всичко от 2001 г. насам

Ако не е Цацаров, ще е Филчев, ако не е Филчев, ще е Татарчев. Очевидно конструкцията на съдебната власт е сбъркана, казва бившият премиер

Владимир Йончев Последна промяна на 06 септември 2014 в 13:41 24715 45

Г-н Костов, гледах интервюто Ви пред Нова телевизия. За съжаление то прекъсна на най-интересния въпрос, когато започнахте да обяснявате процесите, които стоят зад лицата. Казахте: "Какво се получава, ако махнем лицата? Ако премахнем Цветан Василев и Делян Пеевски, какво остава зад тях, защото Пеевски е само маша в ръцете на Доган".

А не е ли?

Сигурно е така, но какви са процесите, които стоят зад действията му?

Имаме една неработеща и нереформирана, без доверието на хората съдебна власт, която е играчка в ръцете на политиците. При неработеща съдебна система, остават политиците, които със своята дейност създават и подпомагат монополите, олигарсите и организираната престъпност. И тези политици, и тази съдебна власт си имат лица, които за всички са ясни.

Означава ли това, че първата работа на следващото правителство е да направи реформа на съдебната система и по-специално на мястото на прокуратурата в нея?

Разбира се. Това първо означава, че политиците ще са осъзнали това, което предното поколение политици са им оставили като най-лошо наследство и ще искат да се разграничат от него. Това би трябвало да е валидно за всички, които сега излизат на политическата сцена.

Да разбираме ли, че всички вече са осъзнали ролата на прокуратурата и на Цацаров?

Не знам дали са осъзнали. Аз казвам какво би трябвало да стане. Това от една страна. От друга - трябва да се изпълни това, което Европейският съюз настоява от години след приемането ни - за реформата на съдебната власт.

Бихте ли препоръчали на следващото правителство веднага да направи такава реформа, след която Цацаров да не е вече главен прокурор?

Ако не е Цацаров, ще е Филчев, ако не е Филчев, ще е Татарчев. Очевидно конструкцията на тази съдебна власт е сбъркана и позволява такова поведение. Очевидно проблемът е в самата организация на властите и липсата на контрол.

Ахмед Доган самостоятелен играч ли е или и той е само представител на задкулисие, което седи зад него?

Преди всичко това е човек, който носи огромна отговорност за всичко лошо, което се случва в страната от 2001 г. насам. Персонална отговорност. Знаете неговата обвързаност с Мултигруп, той беше политическото й лице, остана наследник на част от наследството на тази организация. Оттогава насам това е неговата роля в българския политически живот - един от основните фактори на корумпирането на българската политическа система. Неслучайно казах преди време, че Доган е проклятието на България. Повтарям го и сега. 

Вече е очевидно, че ГЕРБ и Реформаторският блок ще бъдат в коалиция след изборите, притеснява ли Ви сценарият, в който ДПС е скритият партньор в коалицията.

Вижте, Реформаторския блок аз го разглеждам като едно обещание. Той е коалиция, която има перспективата да стане силен политически субект. Преференциалният вот позволява всеки политик в листите да докаже своята политическа подкрепа като мобилизира максимален брой избиратели. Т.е. всеки има възможността, използвайки преференциалния вот да докаже, че има доверие. Това е важно, за да може за в бъдеще Реформаторският блок да бъде представляван от хора, които имат доверието на избирателите. Аз например ще гласувам преференциално и съм убеден, че така ще подкрепя Блока, ще му помогна не само да получи гласове, но и да бъде изграден, така както го искаме ние. Т.е. ако влезе с такива хора, които носят обществено доверие в управлението, той ще представлява тази част от хората по най-добрия възможен начин. Ако той влезе като някаква склонна да прави политически компромиси формация, ще бъде много жалко. Ако Реформаторският блок ще влиза и ще помага в това управление, искам той наистина да бъде с този реформаторски принос. От това зависи и в бъдеще неговата подкрепа. 

Когато вие бяхте начело на Синята коалиция подкрепяхте ГЕРБ в началото, а после отношенията охладняха.

Така е.

Къде е разделителната линия, след която могат да се взривят коалиционните отношения?

Една от разделителните линии е подкрепата на Бойко Борисов за политиката на Путин след навлизането на войски на Русия с редовни войски в страна асоцииран член на НАТО. За политик от Европейския съюз това е конфронтационно. Конфронтацията започва от този, който застава на позициите на оправдаването на Путин.

А в сценария с КТБ имаше ли руска намеса? Част ли е КТБ от геополитическия сценарий или си е наша българска работа?

Нямам желание да спекулирам. Това каква става в банковия сектор и съдебната ни система си зависи от нас, а отвън винаги има някой, който има интерес от една разбита страна. Всички искат да видят някой разбит - дали е банка, дали е държава, дали ще вземеш най-качествените й хора, дали ще вземеш територията й, дали ще вземеш такива политически отстъпки, че да направиш свои икономически игри, няма значение каква е формата. Виждаш, че е на колене и всеки иска да я остави там, да не се изправи. Но спасяването на България зависи от българите. 

Вие от доста време обяснявате какъв е най-добрият сценарий да се развият нещата с КТБ. Но каква според вас е вероятността да се случи това, което вие препоръчвате?

В момента преобладава вероятността банката да бъде оздравена и да бъде възстановена ликвидността й. И мисля, че това е защото една голяма част от институциите и лицата, които са начело на политическите партии, вече си дават ясна сметка какви изключително сериозни критики ще има, ако нещата не се развият по този начин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.09 2014 в 15:58

...навлизането на войски на Русия с редовни войски в страна асоцииран член на НАТО." Костов лъже - до момента редовна руска армия не е влизала в Украйна, която в началото на конфликта нямаше нищо общо с НАТО. Понятие "асоцииран член" на пакта няма.

09.09 2014 в 18:09

За другаря Костов вече всичко е ясно. И той е минал през школата на КГБ. Награби каквото можа и унищожи окончателно СДС. Сега се опитват да ни го пробутат като чисто нов, обаче премълчавайки факта, че е в съюз с другарката Пръмова! И щом кажеш нещо срещу него платената група от "Позитано" започва да те плюе на лична основа, защото всички помним золумите костови. Не коментират нищо за кражбите му, далаверите му...

09.09 2014 в 10:51

QWE,в Украйна има двама патриарси - единият, за когото говорите, е глава на Украинската Православна църква под Московския патриархат, наскоро избрана тяхно момче. А Филарет е патриарх на автокефалната Украинска Православна църква и той наскоро каза, че Путин е обсебен от дявола. На него съм склонен повече да му вярвам.

08.09 2014 в 10:29

QWE, Вие сериозно ли казвате ,че руснаците и Пу.кин си позволяват да поставят под въпрос лигитимността на украинският Патриарх?
Хаа, малоумни кретени -облягат се на Православието в тяхната война, а не знаят основните постулати на това направление в Християнството и разликите между Православие и Католицизъм. Всяка православна държава си има САМОСТОЙНА И РАВНОПОСТАВЕНА НА ОСТАНАЛИТЕ, ПАТРИАРШИЯ И НИКОЯ ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА НЕ МОЖЕ ДА ОСПОРИ ПАТРИАРХА НА ДР. ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА,ЗАЩОТО ТОЙ Е ИЗБРАН ОТ ТЯХНАТА САМОСТОЯТЕЛНА ЦЪРКВА
ВОЙНСТВЕНИ ИДИОТИ

07.09 2014 в 23:42

QWE, след близо век социализъм и насаждан атеизъм, внезапния възход на псевдо-православието в Русия може да се обясни единствено с нова политическа доктрина, която да подчинява народа на волята на някой самодържец.
И тъй като комунизмът е бита карта, остава обсебването на религията.
Резултатът е смесица от християнски фундаментализъм и нео-фашизъм.
Извратено е, но това са реалностите.

07.09 2014 в 23:31

Остатъците от сеДеСесариата да кажат тука - защо така изобщо изчезнаха от пилитическата сцена? Толкова ли е тъп народа, че ги натика в Шеста глуха, след като направиха навремето оня митинг с 1 млн участници?

Когато трябваше да бъде смазана комунстическата партия, те проповядваха мир и съгласие. Еми наврете си ги сега в гъза, щото няма нито мир и съгласие, нито просперитет. Комунистите пак ни управляват вече 25 години псевдодемокрация.

Костича и той няма ли малко нещо пръст в самоубийството на СДС? Щото сега излиза, че всички други са черни, само той в бяло.

07.09 2014 в 21:00

Относно руското православие и българското такова : Ще пропусна какво е казал украинския патриарх. Той , оказа се, бил никой и не можел да се изказва за Путин. Надявам се, че Достоевски ще да е по-надежден.Та според Достоевски руското православие се изразява в това, че руснаците винаги се кръстят православно преди да отсекат със секирата главата на някого. Оригинала си го намерете в нета.
Искам от свое име да добавя, че вече започвам да мисля, че и българското православие е като руското. За много неща не съм съгласен с Путин, но май е прав, че руското + българското православие е много близко до исляма. Като гледам и слушам какво става в България, може да се окаже, че нашето православие е друга форма на радикалния ислям.

07.09 2014 в 20:46

Много интересна дискусия - явно Костов ще го бесим, толкова е виновен.
Стана ясно, че Костов е единствен политик в България, преди и след него - нищо. Като не можем да кажем нищо срещу аргументите на Костов, "егото му" не ни харесва - не можел да си го преглътне. Като че ли има някой, който си е преглътнал егото - това трябва да е много голям грях за Костов. Ето, Бойко всеки ден си го гълта егото, сутрин, обед и вечер. И е компетентен човека. Това икономически анализ да направи, или финансов (2+2=4!!), пък и от народопсихология разбира ( вие сте прости и аз съм прост!!!). Къде ти такива качества у Костов! Ами ще си го изберем Бойко, той ще установи рая на земята!
Идва време да се преброят шараните. Бойко вече слага тигана на огъня!

07.09 2014 в 19:04

За Костов летоброенето започва след 2001 г. (по разбираеми причини).

Аз мислех, че Путин е виновен...