Срещата при Радев за цената на тока и газа: Какво предлагат правителството и бизнесът

OFFNews Последна промяна на 18 октомври 2021 в 15:55 2551 0

Снимка FB/ Румен Радев

Президентът Радев призова да не се политизират причините за енергийната криза, да не се отправят обвинения, а да се търсят решения по време на организираната от него  кръгла маса на тема „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС“.

Организираният от Румен Радев форум се състоя днес в Дом 2 на Резиденция „Бояна“.

Тя идва няколко дни преди участието на Радев на заседание на Европейския съвет, посветен на енергийната криза в Европа. То ще се проведе на 21 и 22 октомври.

"Марица-изток"

Президентът призова всички предложения да се правят така, че да може "Марица-изток" да остане "енергийното сърце на България".

Токът за бизнеса

Министър-председателят Стефан Янев заяви, че най-големият проблем в България е високата цена на електроенергията за бизнеса, която води и до покачването на цените на други стоки и услуги.

Той съобщи, че в сряда ще бъде обявено решение на Министерски съвет за допълнителни мерки за помощ за домакинствата и бизнеса. Той допълни, че е възможно и регулаторният механизъм да бъде променен.

Янев коментира, че се работи по нова енергийна стратегия, която ще се занимава с дългосрочни проекти. Дългосрочните договори липсват и това е една от причините да се стигне до настоящата ценова криза, коментира министърът на енергетиката Андрей Живков.

Въпреки това премиерът заяви, че в момента е най-важно да се вземат работещи краткосрочни решения. Живков допълни, че са необходими по-скоро финансови промени, отколкото нормативни.

"Дългосрочните договори липсват и това е една от причините да се стигне до настоящата ценова криза. "Тази мярка вече е предприета и ние ще я усъвършенстваме и следващия път пуловете ще бъдат на по-малки мощности разделени - до 5 мегавата, така че повече фирми да могат да участват", допълни енергийният министър.

Според него другата мярка - промяната на методиката на цената на доставчик от последна инстанция,  ще остави реални пари във фирмите, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия. Справките са показали, че тези фирми са над 256 000.

Той коментира и промяната на правилата за работа на енергийната борса - премахването финансовата застраховка като обезпечителна мярка за участие на борсата, като допълни, че 3 започнало разглеждане и на лицензионния режим на лицензиране на търговците. Целта да се избегнат всякакви съмнения, че на борсата има търговци, които не са достатъчно компетентни да вършат тази работа или да се формира мнение, че там се извършва спекула.

Министърът на икономиката Даниела Везиева съобщи, че в министерството се работи по наредбата за компенсиране на бизнесаза намаляването на въглеродните емисии. Като 25% от стойността на продажбите на въглеродните емисии да бъдат раздадени като компенсаторни мерки. Тя допълни и че се работи по изработването на схемата за 50 лв. безвъзмездна помощ за малки фирми.

"От резервите по Оперативната ни програма по схемата за подпомагане на малки предприятия с обороти над половин милион, в рамките на резерв от 60 млн. ,ще подпишем ново наддоговаряне с оборотни средства за фирми от икономическите сектори", допълни още министърът.

Очаква се промените да бъдат приети до петък, като хората ще могат да получат тези средства до месец.

Очаква се те да бъдат одобрени до края на седмицата.

Помощ за домакинствата

Социалният министър Гълъб Донев пък заяви, че помощта за най-уязвимите няма да е достатъчна при настоящите цени на тока. Той заяви, че са необходими много нови инициативи за справяне с енергийната бедност.

Той съобщи, че се наблюдава увеличение на изплатените средства за отопление през зимата за най-уязвимите- от над 98 млн. лв. през 2018 г., 117 млн. лв. за 2019 г., 140 млн. лв. за 2020 г. и 181 млн. лв. за 2021 г. 

Тази година ще бъдат подпомогнати над 300 хил. домакинства. От тях само 10% са обявили, че се отопляват на електричество, а над 90% - на твърдо гориво.

Според Донев това е показателно за увеличаващият се проблем с енергийната бедност у нас.

Той заяви, че трябва да се работи за въвеждането на социални тарифи за електроенергията, каквато е и препоръката на ЕК.

Това ли е решението?

Председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че всичко предложено от служебните министри няма да сработи, защото "ситуацията е извънредна и трябват извънредни мерки". По думите му високите цени се дължат на модела за определяне на цените, а не на поскъпването на суровините. Той допълни, че само 10% от електроенергетиката у нас е на газ.

По думите му помощта от 50 лв. сега е неадекватно малка. Според него тя би помогнала през юли, но не и сега.

"Цените на тока са 3-4 пъти по-високи, отколкото през миналата година. От над 600 000 фирми ще се изсмуче ликвидност за 2-3 млрд. лева", допълни той.

Той заяви, че решението е връщане на надвзетото.

"Само за тези две тримесечия само АЕЦ "Козлодуй" ще продаде ток със свръхпечалба 1,8 млрд. лева(...) На още няколко места има подобни печалби. Тези пари могат бързо да се върнат там, откъдето са взети. Защото в противен случай животът ще спре."

Радев пък определи това предложение като "брутална намеса на държавата".

Проф. Николай Вълканов, председателят на Минно-геоложката камара на КРИБ, пък настоя за дългосрочни договори.

Синдикатите пък настояват за въвеждане на два типа мерки - за битови и небитови потребители. От КНСБ искат спешни действия заради очакваното увеличение на цените от началото на 2022 г. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че прагът на бедност вече не е 340 лв., а се е покачил до 460 лв. По думите му е необходимо увеличение на минималната заплата до 700 лв. още от 1 ноември, а през 2022 г. да се увеличи отново и да стане 760 лв.

Интерконекторът

Председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов коментира строежа на Интерконектора България - Гърция, който трябва да приключи до края на годината (31 декември). Той настоя за санкции ако има забавяне, като те ще бъдат в размер на 90 хил. евро за всеки ден забавяне.

Според графика до 30 юни 2022 г. трябва да бъдат завършени всичките тестове и да бъдат издадени необходимите разрешения така, че най-късно на 1 юли Интерконекторът да заработи. Ако това се случи, то цените на газа биха се намалили, както и най-накрая ще се случи диверсификацията.

Иванов заяви, че поскъпването на тока се дължи на поскъпването на природния газ, които са се повишили между три и четири пъти, сравнено с миналата година. Той коментира, че по отношение на газа, цените в ЕС зависят изцяло от външни фактори. Той заяви, че решението е увеличаване на доставките на втечнен газ.

"По отношение на втория показател - това са високите цени на емисиите въглероден диоксид, там ключат е в ръцете на ЕС. В Брюксел функционира платформата за търговия с емисии. Ако на тази платформа, се увеличат количествата на предлаганите въглеродни емисии, това по естествен път ще намали и тяхната цена. Това особено е важно за България предвид обстоятелството, че почти 47% от нашите мощности са термични централи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови