Спад на фалитите в България с 23%

ОFFNews Последна промяна на 24 юни 2015 в 17:41 3704 5

Снимка Кофас

Броят на компаниите в несъстоятелност в България е намалял приблизително с 23% за 2014 г. спрямо 2013 г., сочи доклад на Кофас за несъстоятелността за 2014 г. за страните от Централна и Източна Европа.

Средно за страните от ЦИЕ спадът е с 0,5% през 2014 г. спрямо 2013 г., като този процент варира по страни. В несъстоятелност с най-голям дял остават компаниите от сектор търговия. Като сектори в развитие докладът посочва: ИТ, рибарство, фармацевтичен сектор, химикали и химически продукти, аутсорсинг.

Средните нива на БВП в страните нарастват от 1.3% през 2013 г. до 2.5% през 2014 г. Двигателят на икономиките е вътрешното търсене, а някои от тях намаляват инфлацията дотолкова, че тя преминава в дефлация.

„Въпреки предполагаемото увеличение от 2.7% на БВП, считаме, че отрицателната тенденция при несъстоятелностите ще продължи, тъй като е нужно време, за да вземем максимума от икономическото възстановяване”, обясни Грегор Шилевич, икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.

Таблица: Кофас.

Силните сектори в България са ИТ, рибарство, фармацевтичен бизнес, производството на химикали и химически продукти и аутсорсингът, а слабите - търговия на едро и дребно, недвижими имоти и специализираните операции, свързани с тях, както и строителните дейности. Ситуацията в страната остава динамична за много сектори, но осезаемо подобрение има в търговията и в преработващата промишленост.

Структура на компаниите във финансово затруднение. Снимка: Кофас.

„В България развитието е положително. Спадът в несъстоятелността е с 22.8% на годишна база за изминалата година и това е обрат, който не сме виждали от години. В Румъния положението е подобно – спадът е с 27.9% на годишна база за 2014 г. спрямо данните от 2013 г. ”- обяви Милена Виденова, управител на Кофас за България.

Основните причини за финансовите затруднения на фирмите остават високите нива на задлъжнялост и по-малкото възможности за финансиране. Най-големите компании в страната, обявени в несъстоятелност през 2014 г., са от секторите строителство, инфраструктура и недвижими имоти.

Таблица: Кофас.

Рисковете, които остават пред компаниите, са сложната геополитическа обстановка в Русия и финансовото състояние на Гърция, но подобрението на макроикономическите показатели в страната и спадът на цените на основни суровини ще подпомогне развитието на българските компании.

На този фон Кофас препоръчва на българските фирми няколко основни превантивни мерки, които да им позволят да запазят доброто си финансово здраве. Сред тях са усъвършенстване на управлението на рисковете от неплащане, покриването на целия цикъл по управление на търговски кредитен риск и фокус върху превенцията на рисковете.

Снимка: Кофас.

В повечето страни от ЦИЕ компаниите се възползват от подобрената ситуация на пазара на труда, растящите възнаграждения, ниската инфлация и ниските цени на петрола. Полша, най-голямата икономика в региона, е с едно от най-ниските равнища на несъстоятелност – едва 823 компании. Спад на несъстоятелността се вижда също и в Сърбия и Хърватска, а в държави като Словакия несъстоятелността нараства незначително.

В същото време несъстоятелността отбелязва ръст в Чехия, Украйна, и Балтийските страни. Това се дължи на значителната експортна зависимост на тези страни от Русия, която през август 2014 г. наложи ембарго върху месото, рибата, плодовете, зеленчуците и млечните продукти от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. Силен ръст на несъстоятелностите бележат и държави като Словения и Унгария.

Кофас Груп, световен лидер в областта на кредитното застраховане, предлага на компаниите по света решения за защита срещу риск от финансови загуби от техни клиенти, както на местните, така и на международните пазари. За 2014 г. групата разчита на съдействието на 4 406 служители и отчита консолидиран оборот от 1.441 млрд. евро. Представена директно или индиректно в 98 страни по света, Кофас подсигурява транзакциите на близо 40 000 компании в повече от 200 страни по света. Всяко тримесечие групата публикува анализ на риска за 160 държави, на база на уникалните познания за платежоспособността на компаниите, както и на опита на своите 350 оценители на риска, намиращи се в близост до клиентите и техните длъжници. Във Франция Кофас управлява гаранции по износа от името на френската държава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.06 2015 в 23:59

Val,още ли не ти е станало ясно , че всичко което се постига в България е на благодарение , а ВЪПРЕКИ държавата?!? Кое е правителството няма никакво значение! Това от което зависим е какво се случва ЗАД граница.
ПП.Мутроолигархията няма цвят!Тя има само идея-да плюска!Другото са подробности...

24.06 2015 в 21:01

ами намаляването на фалитите е точно по времето на правителството, срещу което протестирахме, а по време на първото правителство на герб е непрестанно увеличаване на фалитите

24.06 2015 в 20:43

Текстилната не може да фалира щото изчезна отдавна...
Селското стопанство -наполовина...

24.06 2015 в 20:36

И кво излиза? Кокошкарите които от лакомия искаха да изкарат бързи пари(строителство,недв. имоти,търговия) вият врат , а умните бизнесмени заложили на производството оцеляват и се развиват.Каква изненада!Учим се , но за съжаление....твърде бавно!Като че ли испанския и гръцкия пример не са ни пред очите десетки години.

24.06 2015 в 20:36

И кво излиза? Кокошкарите които от лакомия искаха да изкарат бързи пари(строителство,недв. имоти,търговия) вият врат , а умните бизнесмени заложили на производството оцеляват и се развиват.Каква изненада!Учим се , но за съжаление....твърде бавно!Като че ли испанския и гръцкия пример не са ни пред очите десетки години.