София официално със завод за боклука до седмица

Юлиана Ончева 04 септември 2015 в 09:15 7565 3

Снимка Столична община

София ще има официално завод за боклука си след седмица. За тогава е планирано откриването на дългооочаквания Завод за механично третиране на отпадъците до село Яна, чакат се гостите от Брюксел.

Заводът ще обработва по 410 000 тона отпадъци годишно, обясни шефът на комисията по стопанска политика на Столична община Николай Стойнев пред OFFNews. От тях ще се произвеждат гориво, рециклируеми материали и компост. 

До понеделник във фабриката ще постъпят 500 тона отпадъци и ще стартират 72-часови тестове на инсталациите. В средата на месеца заводът трябва да работи на пълни обороти, за достигане на максималния капацитет ще са необходими от 3 до 6 месеца. 

Строителството на завода се финансира от Оперативна програма “Околна среда”. Той е част от мащабния проект за управление на отпадъците, който включва и компостиращи инсталации за преработка на зелени и хранителни отпадъци и депо. 

Общината подготвя проект за инсталация за оползотворяване на горивото от завода в “Топлофикация София”. Тя ще намали с над 10% нужното количество природен газ, което трябва да свали и цената на парното в столицата. Така 30% от столичани ще се топлят с гориво от боклук през зимата, а през лятото то ще осигурява топла вода на живеещите в центъра. До средата на следващата година общината ще подаде апликационна форма за финансиране по ОП “Околна среда”. Проектът е за 135 млн. евро без ДДС. 

Целият проект за управление на отпадъците струва 345 млн. лв. 

Освен гориво от софийския боклук ще се произвеждат и 40 000 т рециклирани материали, печалбата от които се очаква да е 2 млн лева на година. 

В компостиращите инсталации на площадката “Хан Богров” се провеждат дни на отворени врати. Столичани, които са си платили данък смет, могат да получат безплатно до 10 кг компост. 

Спират поръчката за изгаряне на RDF отпадъците

Обществената поръчка за оползотворяване на т.нар. RDF отпадъци - крайният продукт след третирането на боклука в завода, обявена от общината, най-вероятно ще бъде прекратена, каза Стойнов. RDF горивото се използва като заместител на въглищата в циментопроизводството, с оферти кандидатстваха "Холсим България" (собственост на швейцарската Holcim), Девня цимент и Златна Панега цимент".

Решението на общината е RDF отпадъците да се съхраняват до изграждането на площадка в ТЕЦ "София". 

Предисторията на завода

Проектът за завода за боклук на София беше започнат през 2007 г. На първото заседание на кабинета "Борисов" през 2009 г. се осигури държавно съфинансиране за изграждане на депа и съоръжения. В края на 2011 г. строителството на завода за отпадъци бе спряно от Еврокомисията с искането да се преработи проекта и произведеното RDF да се използва в "Топлофикация – София", а не да се извозва до циментовите заводи. Целта беше именно да не се правят допълнителни разходи за транспорт за извозване на горивото до циментовите заводи.

През ноември 2011 г. общината изпрати до Брюксел за одобрение преработения вариант, а в края на февруари 2012 г. от комисията го одобриха. През март тогавашният министър на екологията Нона Караджова и кметът Йорданка Фандъкова подписаха договора за еврофинансирането. 

Сагата със завода за отпадъците на София датира още от началото на века. В "биографията" му са затварянето на сметището в Суходол, протестите там, планините от бали с боклук в столицата. През април 2005 г. кметът Стефан Софиянски обеща строителството да започне през юли. През 2008 г. премиерът Сергей Станишев искаше заводът да се строи чрез публично-частно партньорство. Решението съфинансирането да е с държавни и общински средства кабинетът Борисов 1 взе, за да се избегне всякакво "извиване на ръце" с боклука от частни монополисти. 

"Преди години тук социалистите садиха макове. Искам около завода да има само макове. Да издирите тези на Станишев и да ги пресадите около завода", заръча Борисов на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска в края на януари тази година при проверка на строителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!