Симеон Дянков: Асен Василев да подаде оставка на 15 януари, провали се за еврозоната

OFFNews 14 ноември 2023 в 10:27 16423 12

Снимка Архив

Симеон Дянков, бивш министър на финансите по време на кабинета "Борисов 1"

Още на 15 януари 2024 г. ще знаем, че няма да влезем в еврозоната. Тогава ще е времето за разговори за нов финансов министър. Очакваме промени.

Това каза пред Би Ти Ви бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му причина за това ще е неуспехът на Василев да реализира една от двете цели, с която бе оправдана "сглобката" между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - влизането в Еврозоната на 1 януари 2025 г.

"За еврозоната ще ни спре годишната инфлация. Ние вече не изпълняваме критериите и няма начин да го изпълним до следващия април, когато ЕК прави двугодишен отчет. Две години се губят по този начин, защото критериите трябва да се изпълняват за период от две години. Най-рано - 2027 г. еврозоната няма да ни се случи скоро. Най-рано това ще го знаем през април, но още на 15 януари ще знаем годишната инфлация и дефицита", добави Дянков.

Финансовият министър в кабинета "Борисов 1" каза, че с пренаписване на бюджета и връщане на ДДС на 20% въвеждането на еврото през 2025 г. ще е постиживо. По думите му това са допълнителни 650 млн. лв. на година. Той изтъкна, че другите големи пари са данъците от "Лукойл".

Дянков категорично обяви, че при евентуална смяна на финансовия министър при ротацията той няма да се върне на стария си пост.

Торта Гараш за закуска и после нищо

Бившият финансов министър разкритикува предложения от Асен Василев проектобюджет за 2024 г. По думите му има много разходи в началото на годината, т.е. преди ротацията, а след това в държавната хазна ще се отвори дупка. Подобна теза в неделя лансира и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя се усъмни, че това се прави умишлено, за да няма средства, когато се очаква ГЕРБ да застане начело в Министерски съвет с Мария Габриел за премиер.

"Все едно сутрин за закуска да имате торта Гараш, а след това да нямате нищо за храна за обяд, за вечеря и за следващите дни. Харчи се изведнъж всичко, доколкото си се наял и преял, и после няма пари за нататък." 

Дянков добави, че тази план-сметка е нереалистична, а приходната част - неизпълнима. Той добави, че Василев е заложил 25% ръст на приходите - 41 млрд. лв. По думите му обаче ръстът ще е само 8% - т.е. 36 млрд. лв.

"От януари до април ще се харчи сериозно. Ще се обещава много. Ако до този момент издържи сглобката и има ново правителство в рамките на този парламент, внезапно ще се окаже, че няма достатъчно пари за социални нужди. Пак няма да се инвестира в инфраструктура, както тази и миналата година, и ще стане голям проблем. До този момент обаче Асен Василев вероятно няма да е финансов министър."

Дянков ще разубеждава ГЕРБ за ресторантьорите

Симеон Дянков съобщи още, че днес ще се среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че ще предложи партията да се откаже от по-ниските ставки за ресторантьорите. Още през 2020 г. кабинетът на Борисов намали ДДС за ресторантьорите на 9% като антикризисна мярка. В Бюджета за 2023 г., както и при дебатите за план-сметката за 2024 г., Василев поиска връщане на ДДС на 20%. Тази му идея срещна яростен отпор от ГЕРБ-СДС и ДПС. В крайна сметка Министерството на финансите заложи отново ставка от 9%, но ако браншът бъде изсветлен. За целта бяха предложени редица мерки като данък за бакшишите, безплатен обяд, ако не бъде издадена касова бележка, както и превеждане на заплатите на служителите в ресторантите само по банков път.

Данък за бакшиши, ''донос-бонус'' и ''безплатен обяд'', или как Асен Василев опитва да закърпи бюджета

Дерогацията да падне веднага

Симеон Дянков заяви, че няма никаква опасност за националната сигурност и призова дерогацията за руски петрол и петролни продукти да отпадне веднага. По думите му цените на горивата у нас не са много по-ниски от европейските, както трябва да бъде, а по същото време "Лукойл" само за 2022 г. има печалба от 3 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

12

kokoto

16.11 2023 в 09:41

Моника уж щеше да глобява мутрите със замъците в Бояна, пък взе че сложи касови апарати на кафемашините

2073

11

Johnny B Goode

15.11 2023 в 18:15

Мони, ходи цункай Джиджи.

645

10

wakeup

15.11 2023 в 14:20

На този му ядохме постната пица -години наред не пипнаха заплати и пенсии с изключение на администрацията която беше на хранилка на герб

900

9

нещото

15.11 2023 в 08:50

Дянков ти избяга в САЩ така че си стой там и коментирай проблемите на американците !!!! Надявам се там да ядеш само постна пица и нищо друго!!!!

1000

8

vgeorgiev

14.11 2023 в 13:48

Не мога да разбера защо се лансират патологични лъжци и най-вече хора, които явно се придържат към идеята на Т. Живков - сливане на България със СССР? По-големи предатели няма накъде.

14469

7

случайно прочетох

14.11 2023 в 13:40

Завистливо човечЕ е Дянков! Да ходи да целува ръка на Тиквуций и да си папка постна пица и торта Гараш! Сигурно и мечтите му са постни, като почтеността му!

345

6

Джендо Джедев

14.11 2023 в 13:30

Я, и тоя финансов гений изпълзя. Ор Москва ли предава или вече и от там са го изритали?

17439

5

мнение от IP

14.11 2023 в 12:34

Дянков каза, че му предстои среща с Борисов, ама като го слушам, май вече си е говорил с него и му е запомнил опорките.

12078

4

edin slep

14.11 2023 в 12:00

Дянков ... помним го как спря връщането на ДДС, защото му трябвали пари. Бил ги вложил в западни банки, за да вземе лихви. Трябвали му на човека, а по едно време никой не правеше фирмени транзакции. Почти бе спрял стопанския живот в страната. За такова нещо в нормална страна можеше да полежи някоя годинка в затвор, ама тук мина и замина.
 
X

Да помогнем на украинските деца!