Данък за бакшиши, ''донос-бонус'' и ''безплатен обяд'', или как Асен Василев опитва да закърпи бюджета

Йорданка Веселинова 10 ноември 2023 в 14:51 7175 5

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Асен Василев

Данък върху бакшиша, "донос-бонус", безплатен обяд и по-високи осигуровки и по гражданските договори - това са само част от предложенията, с които финансовият министър Асен Василев опитва да закърпи бюджета.

Още в понеделник, броени дни след втория тур на вота, се проведе извънредно заседание на Министерски съвет, по време на което данъчвите закони бяха гласувани от правителството. Веднага след това финансовият министър Асен Василев ги внесе в деловодството на парламента.

Те трябваше да влязат в бюджетна комисия в сряда, но в този ден и пленарното заседание бе бламирано от ГЕРБ и ДПС, като впоследствие и групата на ПП-ДБ не се регистрира. Тази седмица не бе насрочено друго заседание на ресорната комисия, а законите остават на трупчета. 

Очаква се това забавяне допълнително да забави и приемането на Бюджет 2024, който трябва да влезе в НС до средата на месеца, тъй като Асен Василев даде заявка, че първо ще се разгледат данъчните промени, като на база на приетото ще се разпише и план-сметката на държавата, за да може разходната част да е съобразена с приходната.

Как да се напълни бюджетът?

Данък "бакшиш" е най-революционната идея на финансовото министерство. За целта Асен Василев дори е въвел дефиниция за бакшиш, която гласи следното:  "всички предварително неопределени допълнителни парични плащания". 

Граждански и трудов договор се приравняват, като осигуровките се вдигат. Тази промяна е разписана в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Според предложението гражданският договор се третира като правоотношения, които представляват наемане на работа, без да е сключен трудов договор.

Данък сграда и такса смет се вдигат, предлага МФ. Според промените на всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти с индекса на цените им. Тази идея вече събира серия от негативни коментари, включително и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който припомни, че неокалицията обеща да не вдига данъци.

Спорната идея "донос-бонус" на Асен Василев остава. Според разписаното в пакета с данъчни закони всеки, който предостави данни за данъчни злоупотреби, ще получи 10% бонус. Във финалните текстове е записано, че долният праг на сумата, събрана вследствие на подадената информация, да е 100 000 лв., а не 3000 лева, както бе първоначално.

По-висок акциз за нагреваеми изделия, е заложен в промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Поскъпването важи за нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, което е на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин. 

10% бонус при търговия с криптовалути е една от промените в Закона за данъка върху доходите на физическите лица. Според текстовете за доходите от продажба или замяна на финансови активи, чуждестранни валути и криптовалути се въвеждат нормативно признати разходи в размер на 10%

Друга идея е въвеждането на по-нисък таван за плащането в брой. Той трябва да падне от 10 000 лв. на 5 000 лв. Това не е ново предложение. Тази мярка, целяща справяне със сивата икономика, не е нова, но така и не събира необходимата подкрепа, за да мине в НС. 

0% ДДС за хлаб и брашно - тази спорна мярса остава и в бюджета за догодина, предлага МФ.

Намалената ставка за ресторантьорите остава. В пакета от закони е заложено, че ковид мярката за 9% ДДС ще важи. В проекобюджета Василев презложи отпадането ѝ и двигането на ставката до 20%, но Делян Пеевски и Бойко Борисов се противопоставиха. Финансовият министър все пак се съобрази с искането на ГЕРБ и ДПС, но постави условие за изсветляване на сектора. 

Патентен данък вместо данък печалба е друга идея, касаеща ресторантьорите. Според текстовете малките бизнеси с оборот до 100 хил. лв. ще плащат патентен данък, като постъпленията отиват в общините. 

Патентен данък ще дължат и гъбарите и билкарите, предлага още от МФ. Такъв ще дължат хората, занимаващи се с търговска дейност. Събирачите на  гъби и плодове обаче ще трябва задължително да имат пенсионно осигуряване.

Мярката "безплатен обяд" е заложена в пакета от данъчни закони. Срещу нея имаше критики, но тя все пак е заложена като част от механизмите за "изсветляване" на ресторантьорския бизнес. Според текстовете клиентите на заведенията ще имат възможност да не плащат, ако не получат касова бележка.

Ресторантьорите ще трябва да плащат заплати само по банков път. Това изискване важи за обектите с 2, 3, 4 и 5 звезди. Във всички обекти в сектора трябва да има ПОС терминал.

По-високи данъци за едрия бизнес, предлага финансовият министър. Според предложенията корпоративния данък за част от едрия бизнес у нас се вдига от 10% на 15%. Това ще важи за мултинационалните компании и големи национални компании с оборот над 750 млн. евро. 

Според текстовете гражданите ще могат да приспадат до 100 лв. месечно от платения от тях ДДС. Нява да се облагат пък доходите от продажба на стоки ца рециклиране, като се вдига от  100 на 1200 лв. за касово разплащане с физически лица при предаване на метални отпадъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

11.11 2023 в 07:01

"Че то от Хасково може ли да излезе нещо добро?"

Григор Димитров

4638

4

Того

11.11 2023 в 05:17

Че то от Хасково може ли да излезе нещо добро? Винаги съм гневен когато властимащите се опитват да острижат допълнително и без това обръснатия български народ. Не се наядоха изродите.

-1974

3

Владè

10.11 2023 в 21:50

Аз ще топя с гордост и всеотдайно. Без касова белешка - право е ръйоннуту.Бимзин без бандерол -право при дилянша добрифф, пътник без бильет в транваят - право при васко, да гукне на буци боунеффф,само за ракиджоса си бачкам трайко и си помпам с чест, отдаденост и спокойствие.

-1650

2

ob1

10.11 2023 в 18:43

демотиваторе, ти да не си онова леке Ричард Алибегов?
Аз данъци плащам, не виждам що някакви тарикати да не плащат. Не е справедливо някакси...

400

1

демотиватор

10.11 2023 в 15:53

То си беше ясно (е, не за всички), че Очите ще бръкне у всеки джоб...
 
X

Да помогнем на украинските деца!