НС удължи бюджета: Без 25 ст. отстъпка за гориво, ново увеличение на пенсиите няма да има, остава швейцарското правило

Йорданка Веселинова 23 декември 2022 в 17:20 8009 0

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Бюджетът ще важи четири месеца, в които не влиза времето, в което няма избран парламент. През този период и до приемането на нов бюджет държавата ще разполага с 1/12 от средствата, заложени в миналогодишния

Парламентът се отказа да увеличава пенсиите и отмени отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Тя ще важи до края на годината.

Това са част от предложенията, които днес бяха приети чрез удължителния закон на бюджета. Текстовете бяха одобрени след 3-часови дебати. Вчера разискванията продължиха малко повече от 7 часа, през които Народното събрание реши майчинство да може да се прехвърля на бащата и на баби и дядовци след 6-месечна възраст на детето, ако те работят на трудов договор. Мина и друга идея на "Продължаваме промяната" - ваучерите за храна да се увеличат от 80 на 200 лева. Отпаднаха обаче редицата опити за вдигане на минималната работна заплата на 850 лв.

За 7 часа НС не успя да удължи бюджета. Промениха правилата за майчинството и обложиха свръхпечалбите

Удължителният закон ще важи четири месеца, в които не влиза времето, в което няма избран парламент.

През този период и до приемането на нов бюджет държавата ще разполага всеки месец с 1/12 от средствата, заложени в миналогодишния.

Край на отстъпката от 25 ст. на литър гориво

По време на дебата служебният финансов министър Росица Велкова поиска отстъпката от 25 ст. на литър гориво да важи още месец - до края на януари. Велкова предложи тя да действа поне още месец, а през това време да се разработи схема за таргетиране. Имаше и идея парите за мярката да не идват от бюджета, а от облагането на свръхпечалбата на "Лукойл". Предложението бе припознато от Петър Чобанов от ДПС. След дълга почивка Чобанов го оттегли, но Венко Сабрутев от ПП го предложи като свое.

Депутатите обаче не допуснаха предложението за разглеждане. Така отстъпката ще важи до 31 декември.

Петър Чобанов обясни, че има други начини мярката да се удължи. 

Мярката бе въведена от кабинета на Кирил Петков в момент, в който цените на горивата стигнаха рекордно високи нива. Тя бе приета чрез актуализацията на бюджета през лятото и бе заложено да действа до декември. Парите за нея свършиха през ноември, но с решение на правителството тя бе удължена до декември. Заради тази отстъпка сме критикувани от ЕК, тъй като право на нея имат само български граждани.

Депутатите се отказаха да вдигат пенсиите предколедно

Пенсиите няма да се увеличават. Пленарната зала отхвърли идеята на Асен Василев за преизчислението им на база по-големия от двата показателя – 100% от ръста на осигурителния доход или 100% от ръста на инфлацията. Предложението бе прието миналата седмица в бюджетна комисия. Аргументът в зала на противниците на идеята бе свързан с това, че тази мярка е твърде скъпа за бюджета. Така остава действащото "швейцарско правило" за индексация - 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от ръста на инфлацията.

Депутатите отхвърлиха и предложението на ГЕРБ-СДС за отпадане на тавана на пенсиите, който в момента е 3400 лв. То касае около 1000 души и на комисия бе прието.

Депутатите отхвърлиха идеята на "Продължаваме промяната" бизнесът да плаща първите два, а не три дни от болничния. (В комисия ДПС предложиха НОИ да плаща всички дни, а бизнесът - нищо.) Падна и друга идея на ПП - заплатите на педагогическите и непедагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование да са 125% от средната заплата.

Кирил Ананиев забрани на служебния кабинет да пипа евросредствата

Бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев предложи МС да не може да използва единната сметка на Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система и на средствата по програми и проекти на ЕС за финансиране на разходите и трансферите.

Росица Велкова заяви, че с това предложение се блокират европейските средства и сребърният фонд, както и че с това предложение няма да се пречи на изплащането на пенсиите. Вчера имаше сходно предложение, което падна заради опасенията, че няма да има пари за пенсии.

Асен Василев пък коментира, че ГЕРБ правят това предложение, за да гарантират, че служебният кабинет няма да харчи средствата от ЕС, които в момента са около 6 млрд. лв. По думите му така би се гарантирало, че ако има кабинет на ГЕРБ, парите ще са налични. 

В крайна сметка предложението мина със 148 гласа "за", срещу 65 "против" (ПП и "Възраждане").

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг