Финансовият министър иска отстъпката от 25 ст. на литър да важи само още месец

Йорданка Веселинова 23 декември 2022 в 16:01 1615 0

Служебният финансов министър Росица Велкова

Снимка Росица Велкова

БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Служебният финансов министър Росица Велкова поиска отстъпката от 25 ст. на литър гориво да важи само още месец - до края на януари.

Предложението бе направено, докато депутатите разглеждат удължителния закон на бюджета. Идеята предстои да бъде гласувана, тъй като беше припозната от председателя на парламентарната бюджетна комисия Петър Чобанов от ДПС.

Идеята на Велкова е изненадваща, тъй като вчера служебният министър на икономиката Никола Стоянов каза пред бТВ, че мярката ще продължи през 2023 г. Министърът добави, че не очаква отстъпката да продължи през цялата 2023 г., защото "няма социален ефект". Мярката се продължава сега заради техническата невъзможност да започнат другите мерки.

Отстъпката от 25 ст. за горивата остава и през 2023 г.

Мярката бе въведена от кабинета на Кирил Петков в момент, в който цените на горивата стигнаха рекордно високи нива. Тя бе приета през актуализацията на бюджета през лятото, като бе заложено тя да действа до декември. Междувременно заради тази отстъпка сме критикувани от ЕК, тъй като право на нея имат само български граждани.

Вчера Стоянов определи този механизъм като "лобистки" и декларира готовност тя да бъде насочена към най-уязвимите групи. По думите му мярката вече не би следвало да се финансира от бюджета, а от внесените от "Лукойл" данъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови