Най-големият британски летищен оператор работи в България за концесията на летище София

OFFNews 28 декември 2017 в 11:25 10456 2

Едно от задълженията на бъдещия концесионер на летището е да изгради наново стария терминал

Мanchester Airport Group, която е собственик и оперира летищата Манчестер, Лондон Станстед, Ийст Мидландс и Борнемут във Великобритания, е изпратила свой екип за подготовка на участие в концесионната процедура за летище София, научи OFFNews от свои източници. МАГ е публично-частна компания с акционери 9 британски общини от район Манчестер и Индъстри фънд мениджмънт (IFM), инвестиционен фонд собственост на 27 водещи пенсионни фонда от света, притежаващ дялове в десет летища в Европа, САЩ и Австралия.

Оборотът на Манчестер Еърпорт Груп за последната година е близо 1 милиард британски паунда. Само от летище Манчестер над 70 авиокомпании изпълняват директни полети до над 280 световни дестинации, като броят на обслужените пътници годишно е почти 60 млн., а инвестицията в текущата модернизацията на летище Манчестер и летище Станстед Лондон надхвърля 1,5 милиарда британски паунда. Над 7,5 милиарда британски паунда е приноса към британскатата икономика от четирите летища на групата, като само през летище Ийст Мидландс за годината са превозени над 700 000 тона товари.

Концесионната процедура за летище София беше открита при втория кабинет на Борисов и беше удължавана 4 пъти. Тогава стана известно, че има проявен интерес от четири чужди оператора - турската TAV, собственик на летището Ataturk в Истанбул; германската Fraport, която спечели концесията на 12 островни летища и летище Солун в Гърция през миналата година и която стопанисва и морските летища Варна и Бургас в партньорство с варненския холдинг "Химимпорт"; турската Limak и операторът на летището в Цюрих. Оказва се, че освен тези четирима кандидати, Манчестер Еърпорт Груп също е имала готовност да подаде оферта в прекратената процедура за концесия на летище София, както и голямата френска индустриална група Буиг, която последно концесионира летището в Загреб, Хърватска.

Служебното правителство на Огнян Герджиков прекрати процедурата в края на февруари след сериозен натиск от председателя на БСП Корнелия Нинова, която публично твърдеше, че има договорка с турска фирма за спечелването на концесията. По неофициални данни за прекратяването на концесията натиск е оказал и президентът Румен Радев. БСП и сега се обявява срещу концесията, въпреки че именно по време на тяхното правителство, ръководено от Сергей Станишев и с министър на транспорта Петър Мутафчиев, летище Варна и летище Бургас бяха дадени на концесия на консорциум, воден от варненската икономическа група "Химимпорт".

В момента на летище София оперират 23 авиокомпании, като с най-много пътници е Ryanair, следван от Wizz Air, а националният превозвач България Еър е трети. В топ пет са още Lufthansa и Austrian Airlines. Повече от 2 200 души работят към момента за държавното дружество "Летище София" ЕАД, което стопанисва аерогарата.

Транспортният министър Ивайло Московски обяви още в края на октомври, че в началото на 2018 г. концесионната процедура ще бъде възобновена, като този път ще бъде проведена по новоприетия Закон за концесиите, който влиза в сила от 1 януари и напълно транспонира Европейските регламенти и директиви в сектора.

За провеждането на новата процедура по европейските правила беше привлечен международен консултант - транспортното министерство подписа договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Двете институции довършват предконцесионните анализи за аерогарата и правят юридически и финансов анализ за изминалите две години. В бюджета на държавата за следващата година е предвидено "до края на 2018 г. да бъде подписан концесионния договор", като заложеният еднократен приход от евентуалното отдаване на летището на нов оператор е в размер на 250 млн. лв без ДДС, за което българското правителство получи вече нотификация от Европейската комисия, за да може със средствата да бъдат покрити дълговете на БДЖ. Отделно от това беше разписано, че годишно концесионерът трябва да внася концесионна такса от минимум 9.9 млн. лв., както и да направи инвестиции за поне 306 млн. лева в летището. Прогнозираната финансова полза за държавата общо за целия 35-годишен период на концесията беше изчислена на 2.676 млрд. лева. Концесионерът трябва да изгради наново стария терминал на летището, да модернизира пистата и да разшири перона и подходите, за да може Летище София да поеме по-голям брой самолетодвижения, както и да ремонтира и реорганизира пътникопотока на новия терминал, който само 10 години след построяването си е в лошо състояние, заради липсата на поддръжка, а и за да реши проблемите с безкрайните опашки за пътниците в пиковите часове. И всичко това с непрекъснато нарастваща конкуренция на Балканите, състояща се от: 10 млрд. инвестиция в ново летище в Истанбул; вървяща към приключване процедура за концесия на летище Белград, където имаше 27 подадени оферти от водещи световни компании; концесионираното летище Скопие от турската компания TAV; концесионираното летище Солун от немската Fraport; и предстоящи няколко нови концесионни процедури в региона.

Летище София е един от най-големите държавни активи, който не се управлява добре, източва се чрез различни договори за предоставяне на услуги и въпреки че наскоро посрещна 6 милиония си пътник, регистрира съвсем минимална печалба, а оплакванията от обслужването, поддръжката и неугледния външен вид редовно са обект на стотици коментари в мрежата.

През следващите 6 месеца летището, което носи името Враждебна, ще трябва да посрещне повече от 22 000 официални лица и гости на София, участващи в над 250 събития свързани с европредседателството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови