Мобилните услуги може да спрат при режим на тока тази зима в Европа

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2022 в 11:57 3798 8

антена
Мобилна антена.

Мобилните телефонни услуги могат да претърпят спирания в цяла Европа тази зима, ако прекъсванията на електрозахранването или въвеждането на режим на тока извадят от строя части от мобилните мрежи в региона, съобщава агенция Ройтерс.

Решението на Русия да спре доставките на газ през ключовия маршрут "Северен поток" към Европа след началото на конфликта в Украйна увеличи риска от недостиг на електроенергия. Във Франция ситуацията се влошава от няколко атомни електроцентрали, затворени заради ремонт.

Представители на телекомуникационната индустрия посочиха пред Ройтерс, че се страхуват, че тежката зима ще постави европейската телекомуникационна инфраструктура на изпитание, принуждавайки компаниите и правителствата да се опитат да смекчат негативното въздействие.

Понастоящем няма достатъчно резервни системи в много европейски страни, за да се справят с широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, посочват телеком мениджъри. 

Страните от Европейския съюз, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите могат да продължат, дори ако прекъсванията на тока в крайна сметка доведат до изтощаване на резервните батерии, инсталирани на хилядите клетъчни антени, разпространени на тяхна територия.

Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и повечето от тях имат резервни батерии, които издържат около 30 минути, за да поддържат функционирането на мобилните антени.

Във Франция планът, предложен от електроразпределителната мрежа Enedis, включва потенциални прекъсвания на електрозахранването в най-лошия случай до два часа, посочиха източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Евентуалното общото спиране на тока ще засегне само части от страната на ротационен принцип. Болниците, полицейските управления и правителствените сгради няма да бъдат засегнати.

Телекомите в Швеция и Германия също изразиха загриженост пред своите правителства относно потенциален недостиг на електричество.

Шведският телекомуникационен регулатор PTS работи с телеком оператори и други правителствени агенции, за да намери решения. Това включва разговори за това какво ще се случи, ако бъде въведен режим на тока.

PTS финансира закупуването на преносими бензинови и мобилни базови станции, които се свързват с мобилни мрежи, за да се справят с по-продължителни прекъсвания на захранването, каза говорител на PTS.

Италианското телекомуникационно лоби пък заяви пред Ройтерс, че иска мобилната мрежа в страната да бъде изключена от всякакви прекъсвания на електрозахранването или спестяване на енергия и ще повдигне въпроса пред новото правителство на Италия.

Прекъсванията на електрозахранването увеличават вероятността електронните компоненти да се повредят, ако бъдат подложени на внезапни прекъсвания, посочи пред Ройтерс ръководителят на телекомуникационното лоби в Италия Масимо Сарми.

Производители на телекомуникационно оборудване като Nokia и Ericsson пък работят с мобилните оператори, за да смекчат въздействието на недостига на електроенергия, посочиха други източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Европейските телекомуникационни оператори трябва да преразгледат мрежите си, за да намалят допълнително потребление на енергия и да модернизират оборудването си, като използват по-енергийно ефективни радио дизайни, казаха четирима ръководители на телекомуникациите.

За да пестят енергия, телекомуникационните компании използват софтуер за оптимизиране на потока на трафика, карат кулите да бъдат поставени в "спящ режим", когато не се използват, и изключват различни честотни ленти, казаха източници, запознати с въпроса.

Телекомуникационните оператори също работят с отделните правителства, за да проверят дали има планове за поддържане на критични услуги.

В Германия Deutsche Telekom има 33 000 мобилни радиостанции (кули) и нейните мобилни системи за аварийно захранване могат да поддържат само малък брой от тях едновременно, каза говорител на компанията.

Deutsche Telekom ще използва мобилни системи за аварийно захранване, които разчитат главно на дизелово гориво в случай на продължителни прекъсвания на захранването, се казва в съобщение на компанията.

Франция пък разполага с около 62 000 мобилни кули и индустрията няма да може да оборудва всички тези антени с нови батерии, каза президентът на FFT Лиза Белуло.

Свикнали с непрекъснато електрозахранване от десетилетия, европейските страни обикновено нямат генератори, които да поддържат захранване за по-дълго време, съобшава БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15868

8

поп Дръвчо

29.09 2022 в 21:37

Само дето режим на тока няма.

-1000

7

belovejdov

29.09 2022 в 15:29

Е(С)С - "Не искаме кървав руски ГАЗ!"
Русия - "Ок"
Е(С)С - "Режим на тока заради спрени руски доставки!!!"

Когнитивният дисонанс е силен, либерасти.

1830

6

Ivan

29.09 2022 в 13:50

Ми, тогава ще ползваме стационарните. Баба ми все мобилни услуги е ползвала! Да му мислят, освен приватизаторът на БТК Vivacom, останалите оператори! Ще наслагат телефонни кабинки, както едно време по улиците. Забравихте ли 90-те, когато операторите слагаха кабинките и купувахме карти за брой разговори от бакалията? Това да ни е проблема!

2376

5

Propaganda

29.09 2022 в 13:30

Ето на!

А в расия подобни проблеми няма, няма и да има.


Просто защото отвъд москва и петербург, електрефикация в руската кочина почти няма. Там още кенеф с течаща вода не ги е огрял, какво остава за гейщини като мобилни мрежи!

920

4

Джендо Джедев

29.09 2022 в 13:04

Трашчо, на орките от "люлката на светлината" Рашка ще им е малко по-дискомфортно в окопите, отколкото на мен без 1 час мобилен телефон дневно, вервай ми! :D

-1280

3

Jingibi

29.09 2022 в 13:02

И какво от това ?
Баба ми без телефон не можеше горката, цял живот зависеше от мобилни услуги.

Вместо да се огледаме и да оценим колко зависими сме станали от ток и мобилни услуги, пишем статии, за да плашим нещастниците със акаунти в социалните мрежи, които по същество са болни.

Май скоро навсякъде ще има клиники като в Китай, за пристрастени към игри и социални мрежи.

15868

2

поп Дръвчо

29.09 2022 в 12:07

Голяма работа.

Телекомите ще се ръснат малко - и без това изкараха 3 десетилетия в невероятен регулативен и технологичен комфорт.

Батерии имали за по 30 минути - и едно земетресение ще ни остави без телефони.

Да се стегнат и да си нагласят някаква отказоустойчивост.

-490

1

EA Trash

29.09 2022 в 12:00

"Люлката на цивилизацията" Европа с режим на тока в 21-ви век. Щеше да е смешно ако не беше жалко!