Кирил Петков уволни надзорния съвет на ББР

БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения, защото таксата за разглеждане е платена от личната сметка на председателя на сегашния Надзорен съвет

OFFNews 27 май 2021 в 11:50 5953 0

Кирил Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков ще уволни днес Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Петков съобщи това при изслушването на Стамен Янев, който беше единственият отзовал се от надзорния орган. Другите двама - Митко Симеонов и Велина Бурска - не се отзоваха на поканата на Петков.

Двамата ще бъдат заменени с Васил Щонов и Валентин Миков. Петков ще внесе и нов указ, според който ББР няма да може да дава кредити над 5 млн. лв. 

Според Георги Кадиев БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в Надзорния съвет на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на председателя на сегашния Надзорен съвет, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. Но другите двама членове на Надзорния съвет са отказали да наредят плащане, ефективно саботирайки собствената си смяна.

"Това никога не се е случвало при смяна на надзорни съвети на каквито и да е банки. И е аналог на 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването- поставяне на личните интереси над обществените", написа Кадиев във фейсбук профила си. 

Щонов беше служебен министър на икономиката и енергетиката във второто служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев през 2014 година. Той е завършил Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT). Работил е като инвестиционен банкер в САЩ и основава офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София.

Валентин Михов е завършил Wharton School of the University of Pennsylvania и Европейският институт по управление на бизнеса във Франция, познат повече като ИНСЕАД. Има мениджърски опит в банковия сектор от в Австрия, Германия, Русия и Украйна.

Пред Петков Янев обясни, че управителния съвет (УС) на банката не е докладвал на надзорния съвет (НС) за големите кредити, които са били отпускани. Имало "затруднена комуникация" между УС и НС на ББР, каза Янев. Одитният комитет, който също беше сменен тези дни по разпореждане на Петков, пък изобщо не се бил срещал с надзора.

Янев заяви още, че по негово време не са били отпускани големи заеми на фирми. Работело се е по подобряване на гаранционните схеми между ББР и частните банки, които отпускат земи на малките фирми и граждани за преодоляване на кризата от коронавируса.

Срещата с председателя на НС на ББР Стамен Янев се излъчваше на страницата на Фейсбук на Министерството на икономиката и в Youtube канала на ведомството. Целта на срещата бе предоставяне на информация от членовете на надзорния съвет относно осъществяваните контролни функции върху дейността на управителния съвет и дейността на ББР като цяло, се казва в съобщение на Министерството на икономиката. Надзорният съвет одобрява отпускането на всеки кредит над 5 млн. лв.

Митко Симеонов и Велина Бурска са членове на Надзорния съвет на ББР от 2017 г. Двамата са работили заедно с бившия министр на икономиката Емил Караниколов в Столичната общинска агенция за приватизация. Караниколов беше неин шеф преди да стане министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов от квотата на партия "Атака".

"От 1,9 млрд. кредити на държавната Българска банка за развитие към частни фирми (извън търговските банки), 1.8 млрд. лева са към 20 клиента! Досега знаехме за 940 млн. към топ 8. Става все по-скандално", написа икономическият министър Кирил Петков във фейсбук. "То практически в тази банка нормален кредит няма. Слага се таван на кредитирането от 5 млн. лева към клиент. От днес двамата неявили се членове на Надзорния съвет Симеонов и Бурска са уволнени. Което означава, че всяко тяхно решение оттук нататък е незаконно", категоричен е Петков.

От днес ББР няма да има опериращ надзор, докато БНБ не издаде разрешения за Щонов и Михов. Утре за среща са поканени осемте фирми с големи експозиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови