Симеон Дянков: ББР е срам, има сериозен проблем в НАП

Бившият финансов министър поздрави Асен Василев за уволнението на шефовете на приходната агенция и митниците

OFFNews 22 май 2021 в 16:41 27047 0

Бившият министър на финансите в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков подложи на остри критики работата на НАП през мандата на третия кабинет на Бойко Борисов и кредитната политика на Българската банка за развитие. Също така той похвали служебния министър Асен Василев за освобождаването на шефовете на приходната агенция и на митниците.

Известният финансист коментира и публикуваните списъци на отписаните данъчни задължения от НАП и този на несъбраните стари данъци от НАП, които бяха обявени вчера от служебния кабинет.

"Не само е притеснителна новината за 10-те милиарда лева отписани задължения. За мен е още по-притеснителна новината за следващите близо 10 милиарда лева изискуеми данъци, които все още не са платени и към този момент. Така че всъщност говорим за 20, а не за 10 милиарда. Половината от тях вече са в миналото и трябва да видим защо. Другата половината тепърва трябва да се събират от новата администрация", заяви Дянков в предаването "Дискусионен клуб" с Велизар Енчев по БСТВ.

Според него задачата на сегашния служебен кабинет и финансовия министър Асен Василев е бързо да установят защо 9,9 милиарда изискуеми данъци не са платени.

"Аз съм много изненадан от тази сума. Тя е в пъти по-висока от нормалното. Това говори, че в последните няколко години е имало някакъв сериозен проблем в НАП. Какъв е този проблем е по-скоро работа за следващия парламент, а не толкова за служебния кабинет. Работата на служебния кабинет е срочно да започне да събира тези дългове, които все още могат да се съберат", категоричен е икономистът. 

Дянков каза още, че вече е прегледал списъка на компаниите, които не са си платили данъците.

"Има една-единствена причина поради която фирма не може да си плати задълженията и това е да е обявена в несъстоятелност. Но от списъка се вижда, че много малко от фирмите в него попадат в тази група, което означава, че огромната част от тази сума не би трябвало да са задължения. Би трябвало вече да са изискуеми и събрани. Така че това е загадка, която трябва да се разнищва. Защо е станало това? Каквото и да е станало, то се е случило през последните няколко години", посочи бившият финансов министър. 

Според него точно тези списъци са отговорът на въпроса защо служебният финансов министър Василев е трябвало бързо да освободи досегашните шефовете на НАП и на митниците.

"Иначе нямаше как тези неща да излязат толкова бързо и нямаше да има никаква възможност те да се съберат. Важно е веднага работата по събирането им да започне, понеже няма възможност за актуализация на бюджета. Дори и приходите за тази година да са по-големи, те всъщност не могат да се използват. Незаконно е да се използват спрямо нови разходи. Единственият начин да има по-големи разходи, е ако има по-голяма събираемост от данъци за минали години. Радвам се, че служебният министър точно там се е насочил. Похвално е!", каза Дянков. 

Според него помощите за малкия бизнес покрай пандемията от коронавирус реално не са тръгнали.

"Предстоят ни тежки месеци. Малкият бизнес в България нищо не е получил през последната година. Затова трябва ресурс, който да се намери от служебния кабинет. Той не може да дойде е от по-високи приходи, събирани в момента. Но може да дойде от несъбрани данъци за предходни години. Единствената друга възможност без актуализация на бюджета е наесен да се отиде на финансовите пазари за нов дълг. Друг ход няма", подчерта Дянков.

Той коментира и раздаването на близо 1 милиард лева на 8 фирми.

"Това не е просто грешна политика, това е срам! Неслучайно държавната банка много години се наричаше Насърчителна банка, защото тя трябва да работи за малкия бизнес. Това е по устава на банката, който не е спазван. Това, което служебното правителство може да направи е да ограничи размера на кредитите, например до 2 милиона лева. За да е ясно, че банката е за малкия бизнес. Дългосрочно няма как банката да има здрав портфейл, ако е толкова концентриран в ръцете на няколко бизнесмени. Много по-здрав ще е, ако бъде даден в хиляди фирми. Така е по устава на ББР. Пожелавам на служебния кабинет да го оправи бързо. Това е възможно без да се променят закони", подчерта Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови