КФН: Ралица Агайн не ни предупреди за Олимпик. Взе си отпуска в разгара на кризата

OFFNews Последна промяна на 22 август 2018 в 12:35 11230 5

Снимка БГНЕС

Комисията за финансов надзор излезе с безпрецедентно остро становище по повод на изявленията на досегашния си зам.-председател Ралица Агайн, че тя е предупредила ведомството за рисковете от фалит на Олимпик.

От регулатора на застраховането и банките у нас категорично твърдят, че това не е вярно и че Ралица Агайн "никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик“ - Кипър".

Не беше предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания, заявяват от КФН.

От комисията на свой ред обвиняват Агайн, че решила да излезе в отпуска точно в разгара на кризата с Олимпик - от 1 до 15 август. От КФН твърдят също така и че до този момент въобще не разполагат с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи вчера в Народното събрание.

Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас, твърдят от ведомството, управлявано от Карина Караиванова.  

Ето цялата позиция на КФН:

Изненадани сме от изявленията на г-жа Ралица Агайн-Гури пред медиите днес, 22.8.2018 г., в които се отправят внушения спрямо председателя и членовете на Комисията за финансов надзор /КФН/. В тази връзка КФН заявява следното:

Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК „Олимпик“ - Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик“ - Кипър. Не беше предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. Вариант с фактология относно ЗК „Олимпик“ - Кипър беше качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.8.2018 г. КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас.

Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е „пръв между равни“.

Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1-ви до 15-ти август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН.

Правим това изявление с цел да се запази репутацията на Комисията за финансов надзор като институция. Отговор на въпроса за отговорността или липсата на такава относно предприети действия или допуснати бездействия по повод прекратяване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България очакваме да бъде получен от назначената от прокуратурата проверка на заместник-председателя, ръководещ управление Застрахователен надзор на КФН, и на самото управление.

На управление Застрахователен надзор е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря.

Комисията за финансов надзор уверява засегнатите клиенти на ЗК „Олимпик“, че ще положи всички усилия в рамките на предоставените й от закона правомощия да защити техните интереси и да ги информира своевременно относно правата им и процедурите за защита на тези права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

4

Spinoza

22.08 2018 в 22:25

По думите на Агайн тя ги е предопредила още май месец. Кво значение има че си е взела отпуска в началото на август като от май са подозренията за тоя застраховател? Тая тъпи ли ни прави или си мисли че не можем да следим изказванията.

7671

3

Hissarion

22.08 2018 в 15:45

Много модерна структура била тази комисия. Председателят бил пръв между равни?! Когато обаче трябва да се поема отговорност се оказва, че е последен между всички-други-са-виновни.

2900

2

Старши

22.08 2018 в 15:08

Бахти комисията ,която начело с председателя си не знае какви ги е вършила зам.предс..А иначе всеки месец са се разписвали за заплата.
Ей така е в цялата държава ,всеки прави каквото си иска и никой не го е еня за нищо.
Това е ръководство по бойковски- еби маа му,будалите плащат за всичко и пак викат -бате ти си голема работа.
Защо се чудите че айгънката си е оплела кошницата като няма никакъв контрол.

 
X