Десислава Танева и търговските вериги се разбраха за българските стоки

OFFNews Последна промяна на 15 април 2020 в 15:19 1758 0

Снимка Правителствена пресслужба

Мисля, че постигнахме обединение с веригите, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет заедно с представители на веригите. От своя страна, от Сдружението за модерна търговия потвърдиха, че има разбирателство.

Двете страни се срещнаха днес след поредица остри позиции и взаимни обвинения, породени от новото изискване веригите да продават българска регионална продукция в магазините си. Постановлението с новите правила беше прието на извънредно заседание на МС в смекчен вариант - в проекта му първоначално бе определена 1/2 от площта на магазините за регионална стока. В отговор веригите заплашиха страната ни с наказателни процедури в Брюксел. Това изискване е отпаднало от окончателния текст, стана ясно от публикувания документ. От него става ясно, че 90% от млякото и млечните продукти в магазините на търговските вериги трябва да са български и че те имат 14 дни да изпълнят това и другите изисквания на правителството.

По този повод вчера Сдружението за модерна търговия разпространи позиция, чрез която попита министър Танева малките ферми ли защитава с новите изисквания, или "някой голям олигарх". Отговорът ѝ от тази сутрин гласи, че когато го назоват и има факти, ще ги коментира. Също вчера парламентът прие и сумите, с които ще бъдат глобявани търговските вериги неспазващите постановлението на МС.

След срещата днес земеделският министър обясни, че част от операторите от 1-2 години работят последователно на същия принцип за предлагане на местни храни, а настоящата криза ни принуждава да се вземат мерки с цел намаляване на щетите от свитите пазари, да се намали изхвърлянето на храна, както и да оцелеят производителите и свързаните с тях предприятия.

"Нито една голяма търговска верига не е изключена от обхвата на споразумението", предупреди Танева и обясни, че то се отнася до всички собственици, които имат повече от 10 търговски обекта в даден регион.

Главният изпълнителен директор на Lidl България Милена Драгийска заяви, че са се обединили около работещи мерки, а има и разбиране за това как по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител. Тя отправи и послание от името на търговските вериги - в кризисна ситуация да се отворят максимално много канали за разрешаване на кризата. 

Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия - което обединява големите търговски вериги у нас - увери, че качествената българска продукция ще продължи да бъде на рафтовете в магазините. Изборът е на българския потребител, и подчерта, че затова апелираме към потребителите да изберат българското, това е мъдрото решение.

Представители на бранша посочиха, че стоят зад усилията на кабинета и допълниха, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Според тях такава организация е създадена и в други държави. От думите им става ясно, че самите те искат да продават стоката си в България. Те подчертаха, че именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им. Те настояват срокът на действие на Постановлението да бъде без ограничение. Сега в него е записано, че то действа до 31.12.2020 г.

Относно подпомагането на сектор "Животновъдство" Танева отбеляза, че въведеното изискване млечните продукти да са изцяло произведени от българско сурово мляко цели точно това. Причината е започналият срив на цената му в цяла Европа, добави тя.

Днес Танева съобщи още, че правителството е решило да бъдат отпуснати 5 млн. лева в помощ на производителите на оранжерийни зеленчуци.

Също днес стана ясно, че двамата с премиера Бойко Борисов по-рано са провели разговор с представители на различни сектори в земеделието и браншовите организации по отношение създаването на регионални къси канали за доставка в търговските вериги, съобщиха от правителствената пресслужба. "Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи", е казал Борисов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови