Държавата отстъпи пред веригите: Изисква повече БГ продукция, но не на 50% от площта на магазина

Александра Маркарян 13 април 2020 в 14:12 6954 4

Правителството задължи търговските вериги да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители с постановление, прието на извънредно заседание на Министерския съвет днес.

Документът, предизвикал почти война между повечето големи търговски вериги и вносителя му - земеделския министър Десислава Танева, обаче е приет в смекчен вариант, става ясно от прессъобщение на правителствената пресслужба.

В проекта пишеше, че за регионална продукция магазинът трябва да отдели половината си площ. В прессъобщението такова нещо не се казва. Вместо това пише, че "местата за продажба следва да са с площ достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство".

Приетото постановление все още не е публикувано и не може да се направи сравнение между двете.

На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители - пише още пресслужбата на МС. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция, подчертават от МС.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните - разясняват от пресслужбата на правителството.

Оттам подчертават, че "приетото постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им" и изтъкват, че "местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура".

"Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат" - добавят от МС.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3000

  4

  Alexandar Ivanov

  13.04 2020 в 22:03

  като унищожиха за 1 месец цялия БГ бизнес със селскостопанската продукция - какво очаквате ? Тези са наистина гробари на БГ

  2400

  3

  Стик

  13.04 2020 в 17:09

  Предлагам да се спре вноса и на палмово масло (около 12 000 тона годишно), за да видим след колко дни ще спре производството на българско сирене, български кашкавал и др. български млечни продукти, поради изчерпване на основната суровина – прясно мляко, надоено от кокосови палми!!!

  6589

  1

  stanimir_13

  13.04 2020 в 14:27

  Държавата систематично подпомага българските производители. Новата заповед на МЗ затваря пазарите. За сметка на това Лидл, Кауфланд и Била ще си работят. Къде земеделците ще си пласират стоката? Техен проблем. Поне няма да се заразят. Глада не е заразен.

   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)