Новите изисквания към веригите са факт: до 14 дни 90% от сиренето им трябва да е българско

Те са длъжни да обособят места за мляко, риба, яйца, мед, плодове и зеленчуци регионално производство - предвижда публикуваното правителствено постановление

Александра Маркарян 15 април 2020 в 10:43 7492 3

Снимка Pixabay

90% от млякото и млечните продукти в магазините на търговските вериги трябва да са български. Изискването е записано в предизвикалото скандал между веригите и земеделския министър Десислава Танева правителствено постановление, което вече е публикувано.

"В търговските обекти по чл. 1, ал. 1 (на веригите) задължително се предлагат мляко и млечни продукти, произведени изцяло от българско сурово мляко в предприятия от група 12, секция IX (млечни продукти) от Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход на Българската агенция по безопасност на храните.

Количествата от мляко и млечни продукти, произведени от регионални производители и количествата, произведени изцяло от българско сурово мляко, които се предлагат в търговския обект, общо не могат да бъдат по-малко от 90% от целия асортимент от мляко и млечни продукти, предлагани в обекта", пише в Постановление №70 на Министерския съвет от 14 април за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България, в търговските обекти, представляващи вериги от магазини.

Веригите имат 14 дни от приемането на ПМС 70, за да изпълнят както това, така и останалите изисквания на правителството. А те са: в срока - който вече тече - да обособят места за продажба на произведени от регионални производители:

- мляко и млечни продукти от българско сурово мляко;

- риба и рибни продукти;

- прясно месо;

- яйца;

- пчелен мед;

- пресни сезонни плодове и зеленчуци.

ПМС 70 разрешава продажбата и на други хранителни продукти на регионални производители на обособените за целта места. От проекта е отпаднало изискването за регионална продукция да се отдели 1/2 от площта на съответния магазин. Вместо това пише, че обособените места за продажба "следва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти", както и че там трябва да има обозначение, че предлаганите продукти са регионално производство. 

Всички нови изисквания към веригите ще са в сила до 31 декември 2020 г., пише още в текста.

Според документа под "вериги от магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки" се имат предвид тези, които разполагат с повече от обекти в повече от три административни области на страната.

"Регионални" пък са производители "с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територията на съседна граничеща с нея административна област".

Веригите ще са длъжни да купуват директно от регионалните производители, от които им е забранено да изискват каквито и да било плащания във връзка с предлагането на продуктите им за продажба. Веригите ще трябва да платят продуктите в 14-дневен срок.

Контролът по изпълнението на новото постановление се възлага на БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

2

Бабатунде

15.04 2020 в 15:27

До нищо няма да доведе, на следващите избори, пак Тиквата премиер ...

3000

1

Читател Петър

15.04 2020 в 11:58

Основната сила на правителството беше, че не пипаше в бизнеса. Сега, в името на популизма, почна да се меси по неадекватен начин. Това няма да доведе до нищо добро...
 
X

Да помогнем на украинските деца!