До 50 000 лева глоба за търговски вериги, които не продават българска продукция

OFFNews 14 април 2020 в 20:17 12620 0

Санкция от 15 000 лв. до 25 000 лв., а при повторно нарушение в тримесечен срок в същия магазин - в размер от 30 000 лв. до 50 000 лв.

С толкова ще бъдат глобявани търговските вериги, които не спазват постановлението на Министерския съвет, с което тe сa задължени да предлагат българска продукция на местни производители в обектите си.

Парламентът прие законовите промени тази вечер. С преходните и заключителни разпоредби на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на второ четене бяха направени промени и в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се въвеждат новите санкции за търговските вериги, ако не предлагат българска продукция.

По предложение на ГЕРБ беше записано, че верига от магазини е верига, която разполага с 10 и повече търговски обекти на територията на страната.

При днешното гласуване парламентът отхвърли предложенията на ВМРО и на БСП. ВМРО предложиха таван от 25 процента на надценките на български храни в търговските вериги и двойно по-високи санкции за нарушителите.

От БСП пък настояваха да има квота за български стоки, а не просто "в ъгъла да е щандът на местните производители".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !