ЧБТР и Националният гаранционен фонд обединяват усилията си в подкрепа на малките и средните предприятия

Първото по рода си споразумение за програма за реагиране на пандемията беше подписано днес

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2021 в 15:16 796 0

Снимка ЧБТР

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Националният гаранционен фонд (НГФ) днес подписаха „Рамково споразумение за програма за реагиране при пандемични кризи“.

По силата на споразумението ЧБТР се присъединява към НГФ в подкрепа на българските малки и средни предприятия (МСП) и корпорации, като предлага гаранции на българските търговски банки. Тази гаранционна програма ще улесни достъпа до финансиране и ще подобри условията за финансиране на крайните кредитополучатели. Очаква се програмата да насърчи до 75 милиона евро ново финансиране и да помогне на около 250 местни малки и средни предприятия да компенсират негативното въздействие на COVID-19 в страната.

Националният гаранционен фонд е специализиран в издаването на гаранции на търговски банки в подкрепа на кредитната дейност на малките и средни предприятия. Програмата, която ще се изпълнява съвместно от НГФ и ЧБТР, ще засили стратегическото партньорство на ЧБТР с Българската банка за развитие, на която Националният гаранционен фонд (НГФ) е дъщерно дружество.

Съвместната програма дава приоритет на предоставянето на задбалансови инструменти като например гаранции, включително рискови участия без предоставяне на паричен ресурс, особено когато те могат да подобрят външното мобилизиране на финансиране за МСП. Предвид голямата ликвидност, с която разполага финансовият сектор в България, гаранциите към търговските банки са жизнеспособна и практична алтернатива за подкрепа на икономическата дейност и за увеличаване на присъствието и въздействието на ЧБТР в България.

Дмитрий Панкин, президент на ЧБТР, коментира: „Надяваме се първата ни съвместна програма с Националния гаранционен фонд да се окаже ефективен инструмент, който ще даде възможност на българското правителство да засили подкрепата си за сектора на МСП, който до голяма степен е засегнат от пандемията, и ще даде възможност на ЧБТР да предоставя диверсифицирана подкрепа на финансовия сектор в България. Очакваме с нетърпение да работим заедно с НФГ, опитен и добре осведомен партньор, за да разработим този продукт, който може да бъде предложен в други страни от нашия регион и така да подобрим достъпа на МСП до финансиране и да се справим с въздействието на пандемичната криза.

„Това споразумение ще бъде от полза за стотици местни фирми и аз съм развълнуван, че предприемаме тази стъпка с дългогодишен доверен партньор. Това е още едно доказателство за нашата водеща роля като гаранционна институция, още повече в тези трудни времена”, каза Тодор Тодоров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд (НГФ).

Националният гаранционен фонд (НГФ) е създаден през 2008 г. като дъщерно дружество на ББР. Фондът издава гаранции, допълващи обезпеченията, които търговските банки изискват при отпускането на кредити за бизнеса. Така улеснява достъпа до финансиране на малките и средните фирми и спомага за намаляване на лихвите по заемите. С подкрепата на НГФ се предоставя и възможност за финансиране на стартиращи предприятия без кредитна история. До момента фондът е издал гаранции за 1 340 млн. лв., а броят на подпомогнатите от него фирми е над 10 000.

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) е международна финансова институция, създадена от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Централата на ЧБТР е в Солун, Гърция. ЧБТР подкрепя икономическото развитие и регионалното сътрудничество, като предоставя заеми, кредитни линии, собствен капитал и гаранции за проекти и търговско финансиране в публичния и частния сектор в своите страни-членки. Уставният капитал на банката е 3,45 милиарда евро. ЧБТР се оценява дългосрочно „A“ от Standard and Poor's и „A2“ от Moody's и „A+“ от руската рейтинговата агенция ACRA. За информация относно BSTDB, посетете www.bstdb.org.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови