Замесеният в сагата "Дюни" кумец на Цветанов взел поръчки за над 25 млн. лева

06 януари 2013 в 22:16 4312 6

Цветанов връчва на Бояджиев наградата
Цветанов връчва на Бояджиев наградата "Златен гвоздей" за 2010 г. Снимка: "Тема"

Замесеният в случая с продадените дюни в Несебър кумец на вицепремиера Цветан Цветанов и строителен предприемач Тодор Бояджиев е спечелил поръчки за над 25 милиона лева само за първите две години и половина, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Това пише сп. „Тема” в последния си брой, цитиран от агенция БГНЕС.

Цветанов и съпругата му са кумове на димитровградския строителен предприемач Тодор Бояджиев.

Бояджиев модернизира градски центрове, подменя топлопреносни мрежи, ремонтира детски градини, строи паркове, детски площадки, киноложки центрове.

Сред възложителите му се са община Димитровград, "Топлофикация"-София и Оперативна програма "Регионално развитие", управлявана от регионалното министерство. Преди това Бояджиев е бил известен сред съгражданите си като собственик на малка фирма, специализирана в изолацията на пещи в ТЕЦ.

Възходът на компанията му "Ти Ви Би" започва веднага след парламентарните избори през 2009 г. с преобръщане на резултатите от търга за строителството на парк "Арпезос-север", който трябва до облагороди пространството около прословутото Водно огледало в Кърджали.
През 2010 г. консорциум, създаден от Тодор Бояджиев, печели проект по ОП "Регионално развитие" в Карнобат за обновяване и модернизиране на градската среда. Той включва реконструкция на пешеходни зони и алеи. 

"Ти Ви Би" дебютира и на софийски терен с подмяна на участъци от топлопреносната мрежа на "Топлофикация"-София, по времето, в което председател на Столичния общински съвет е Андрей Иванов. Само за година - от средата на 2009 до юли 2010 г., дружеството на Бояджиев печели конкурси за 3 878 453 лв. за подмяна на тръби в различни столични райони.

В част от поръчките, които печели Бояджиев, е заложен трик. Възложителите включват в конкурсната документация изискване кандидатът да притежава сертификат SA 8000:2008 за социална отговорност. Той представлява удостоверение, че фирмата не дискриминира служителите си по сексуална ориентация, раса и религия, че осигурява хуманни условия на труд, не наема деца и дава право на свободно сдружаване на работниците.

"Ти Ви Би" се оказва една от шестте сред общо 4483 строителни фирми в България, които са си извадили въпросния документ.

Компанията на Бояджиев печели търг за ремонт на детска градина по "Красива България" и за изграждане на международен киноложки център в парк "Марица".

Пак в Димитровград "Ти Ви Би" подписва договор за 2.3 млн. лв. за енергийна ефективност в общинската образователна структура. Заветният сертификат като задължително изискване става причина за остра реакция на Камарата на строителите в България до министъра на регионалното развитие с искане да се предприемат мерки срещу ограничаването на конкуренцията при провеждане на тръжни процедури. От МРРБ обещават проверка.

От материала на "Тема" става ясно, че Тодор Бояджиев е човекът на ГЕРБ в Хасково. Той осигурява офиси и коли за партийна дейност и в неговия хотел в Хасковските минерални бани се намира местната централа на ГЕРБ. Според запознати, Бояджиев е свързан с групировката СИК .

В материала се припомня, че през 2000 г., когато е извършен магистрален грабеж на ТИР-ове с цигари между Хасково и Стара Загора, са участвали и действащи полицаи. Хората от камионите са били закопчани с белезници за дърветата и са намерени на следващата сутрин. Авторите на грабежа са открити 3 години по-късно. Разследващите установяват, че ограбените цигари са закарани в складовете на Бояджиев, пак там са пребоядисани кабините на тировете. Човекът, в чиито складове е открито ограбеното, е само свидетел по делото. По това време директор на РДВР-Хасково е бъдещият депутат от ГЕРБ Иван Петров. Делото не е приключено и до днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови