Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Станишев: Случващото се с дюните може да стане само със зелен сигнал отгоре

Борислава Бибиновска 04 януари 2013 в 15:39 2037 1

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

"Цяла България вижда, че това са дюни, има и много експертни мнения и конкретни становища, само ГЕРБ не знаят. Няма съмнение, че трудно би се направило такова фрапиращо закононарушение без да има зелен сигнал отгоре".

Така председателят на БСП Сергей Станишев коментира разразилия се в последните дни скандал по повод незаконното застрояване на дюни в Несебър на брифинг в централата на партията.

По думите на Станишев става дума за корупционна схема. Той заяви, че БСП ще изиска свикването на парламентарна комисия, която да проучи въпроса. Станишев изрази съмнение по отношение на сформираната от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов "измислена комисия", тъй като според него самият министър е част от цялата схема.

"Предава се един имот за 1 млн., след това за 4 млн. се препродава и това се случва не през 2007 г., не през 2008 г., а 2012 по време на управлението на Борисов и кабинета му", добави още председателят на БСП, заявявайки, че е крайно време ГЕРБ да спре да се оправдава с предишното правителство.

По негово мнение властта в България е централизирана, персонифицирана и няма важно решение, което да не мине през одобрението на министър-председателя Бойко Борисов и тесния кръг около него.

Станишев обясни, че през 2007 г. неговото правителство е прокарало закон, свързан със застрояване на Черноморието. От януари 2008 г. законът влиза в сила.

В следствие на този закон е възложено заснемането и изготвянето на специални карти, който да прецизират къде са точните граници на дюните. С решение на Министерски съвет (МС) пък Равда-Ахелой-Несебър е влязъл в НАТУРА 2000, а дюните в тази зона са станали защитени.

"С идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. тази дейност е прекратена, по-конкретно от Агенцията по геодезия, картография и кадастър по ръководството на Плевнелиев и МВнР", заяви Станишев.

Станишев заяви още, че новата 2013-та г. ще е важна година за развитието на България. Според него предстоят две важни събития за страната ни - референдумът и парламентарните избори. Той апелира всички българи да гласуват независимо какъв ще бъде изборът им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!