Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цветанов към ДПС: Криете истината за смъртта на Ахмед Емин

Юлиан Христов 25 януари 2013 в 13:36 5048 6

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Никой не разбра каква е истината за самоубийството или убийството на Ахмед Емин, защото вие заглушихте всички институции, за да бъде направен анализ за инцидента.

Това обвинение към ДПС хвърли днес от трибуната на парламента вътрешният министър Цветан Цветанов.

Началникът на кабинета на Ахмед Доган – Ахмед Емин, се самоуби в столичния квартал "Бояна" на 17 октомври вечерта. Два дни по-късно бе намерено предсмъртно писмо на Емин, адресирано до лидера на ДПС, до бащата на Емин и до децата му.

Коментара си към смъртта на Емин Цветанов направи в отговор на нападките от страна на Христо Бисеров за това, че вътрешният министър е оказал натиск в хода на разследването на нападението над Доган.

„С това си изказване вие днес отправихте закана към всички български институции за това как да бъдат направени експертизите  за да излезе вашата истина по случая. Това е разбираемо, защото вие направихте така, че с политическото си говорене и рекет институциите да не могат да си вършат работата. И за това имаме този резултат на неодобрение на съдебната система“, коментира Цветанов.

Етническо напрежение преди избори

Някой посяга на настроенията, които се отприщиха след терористичното нападение от 19 януари. Някой иска следващите избори да се проведат в среда на етническо напрежение. Няма да позволим това, защото знаем кой печели от това напрежение. Избори в спокойна среда би означавало загуба за ГЕРБ.

Това становище изрази председателят на ДПС Лютви Местан, в отговор на нападките на вътрешния министър.

Цветанов пък отвърна, че демонстрацията на сила на подобен голям форум на парламентарно представена партия дава знак към всеки български мюсюлманин за това какво би се случило, ако не се съобрази с ДПС.

„Носителят на тезата, че нападението срещу Ахмед Доган е хулиганска проява е българският вицепремиер Цветан Цветанов. Тази теза не е вярна. Нашата позиция е, че това е опит за убийство, поръчков опит за убийството на опозиционен лидер в навечерието на парламенарни избори. Всеки, който се опитва да обори тази теза, е политически съучастник в най грозната политическа сцена в нова демократична България“, каза Христо Бисеров в отговор на твърденията на вътрешния министър. Той попита защо още преди да бъде готова експертизата на оръжието, Цветанов е обявил, че то било негодно за стрелба.

„Целта на този поръчков опит е г-н Доган да бъде убит и ДПС да бъде извадено от политическия живо на тази страна. Преди избори този акт става публичен, за да бъде сплашена тази едномилионна общност в България, която стои зад ДПС“, каза Бисеров.

Той припомни, че докладът на Ахмед Доган съдържал като основна констатация това, че демокрацията в България е подменена с диктатура и че фигура от подземия свят е овладяла държавата и упражнява диктатура. „Изпълнителят на политически поръчки в тази държава е министър Цветанов и той изигра роля органите да бъдат затруднени в разследването на този опит за убийство. Надяваме се, че съдебната власт няма да позволи да й се дирижира как да провежда следствието и да определя заключенията от експертизите“, каза Бисеров.

Ние знаем кой е изпълнителят на мокрите политически поръчки на диктатора в България, той е в тази зала - това е министър Цветанов, допълни депутатът от ДПС.

ДПС платило за охраната на конгреса, но без договор

ДПС е платило за охраната на форума си в събота, но не е сключило договор с частната охранителна фирма „Крон Секюрити“ ООД, каза Цветанов в отговор на питане на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев как е била осигурена охраната на конгреса на ДПС.

Според Цветанов фирмата е поела охраната на мероприятието от 16 до 21 януари, но тя е получила съответното заплащане, въпреки че не е имало сключен договор с нея.

В същото време фирмата не е оценила обстоятелствата и сериозността на мероприятието, като по този начин рискът по охрана не е пресметнат правилно. Ръководните служители на фирмата не са създали необходимата организация по охраната, като са констатирани и множество административни нарушения.

Проверката показвала, че МВР са си изпълнили задълженията и полицаите, които са охранявали района около НДК не са превишили правомощията си.

Цветанов отговори на атаките за това, че е подменил хода на разследването. Той обясни, че от снимките и видеоматериалите в медиите в деня на нападението над Доган ставало ясно, че пистолетът е технически негоден.

„Аз не искам да бъда ваш дразнител, но не искам и вие да насаждане омраза“, обърна се към депутатите от ДПС той. „Нека не политизираме един криминален акт, нека се обединим и изчакаме компетентните органи да излязат с окончателното си становище“, каза още вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews