Двама началници в НСО уволнени, има и 6 наказани (видео)

Юлиан Христов 24 януари 2013 в 11:18 3707 4

 шефа на НСО ген. Тодор Коджейков. Снимка: Сергей Антнов
шефа на НСО ген. Тодор Коджейков. Снимка: Сергей Антнов

Двама началници в Националната служба за охрана са уволнени, а други шестима служители ще получат дисциплинарни наказания заради пропуски в охраната на лидера на ДПС Ахмед Доган, които позволиха мъж с пистолет да стигне до него.

Това стана ясно тази сутрин на пресконференция  на шефа на НСО Тодор Коджейков, който представи резултатите от анализа на действията на НСО в деня на Осмата конференция на ДПС в НДК. 

Уволнените са шефът на личната охрана на лидера на ДПС и шефът на авангарда (хората, които са охранявали изходите на НДК) - полк. Георги Райков. Самият Райков каза пред OFFNews, че ще обжалва в законовия 14-дневен срок заповедта, която получил в сряда вечерта. Той добави, че е имало пропуски в охраната на Ахмед Доган, но отговорността е на ръководството на службата. Дори след обезвреждането на Октай Енимехмедов ръководството подавало хаотични разпореждания, посочи полк. Райков.

"Многократно поисках от ръководството на НСО пълна предварителна проверка на мероприятието, но ми беше отказано. За всички мерки по охраната отговорност носи ръководството на службата", категоричен е той. Полк. Райков обяви, че ще потърси правата си в съда и ще заведе иск срещу НСО. Той отказа да назове името на другия уволнен - началникът на личната охрана на Доган. По информация на OFFNews това е Георги Занев.

Полк. Райков смята, че е жертва, която трябвало да бъде дадена, за да не се търси отговорност от ръководството на службата. По думите му НСО е отказало пълна проверка на присъстващите на конференцията на ДПС по неясни причини. Това не е казано на пресконференцията на службата, защото така е изгодно, смята Райков. 

Дисциплинарни наказания получават шестима редови охранители.

Началникът на НСО Тодор Коджейков отрече да се е срещал тайно с лидера на ДПС и с премиера, както днес обяви ген. Атанас Атанасов. Коджейков обаче потвърди, че Доган не е подавал до момента иск срещу Националната служба за охрана.

Той обясни, че според анализа на НСО, броят на охранителите е бил достатъчен, но началникът по охраната на мероприятието е разположил по неправилен начин хората. Освен това е бил неосигурен и подходът към трибуната, от който Октай Енимехмедов се качи на трибуната при Доган. Служителите били оставени на дистанция, която не им е позволила да неутрализират атаката.

Коджейков обясни, че броят на охранителите е бил достатъчен, но разположението на служителите в залата било неправилно. Хората от авангарда не трябва да допускат когото и да било да минава през охраняваните подстъпи, а ако това се случи, незабавно трябва да информират останалите си колеги. Според генерал Коджейков действията на служителите след неутрализирането на нападателя са били адекватни.

„На 10 януари сме уведомени с писмо от ДПС за провеждането на конференцията. ДПС ни уведомява, че вътрешната охрана на пунктовете за пропуск на гостите и делегатите на Националната конференция ще се осъществи от страна на фирма „Крон”, охраняваща сградата на НДК. Осъществени бяха две срещи – едната с ДПС, а другата с Росен Славчев, мениджър във фирма „Крон”. Установен е контакт с МВР”, заяви Коджейков.

По думите му отначало служителите на НСО са мислили, че нападателят е обикновен делегат. „Оттам нататък, когато е скочил на стълбите, времето да се прецени какво става, е около една секунда, след това са последващите реакции. Не е трябвало да се допуска лицето да стига дотам”, каза Коджейков. 

Нормално е - във всяка служба, в която е допуснат такъв инцидент, да се направят промени, каза бригаден генерал Тодор Коджейков. Въвеждаме нова система за планиране на охранителни мерки за мероприятия, с участието на охранявано от НСО лице. Досега началниците на сектори отговаряха за подготовката, организацията на служители. Искаме да има законодателни промени, свързани с нашия проектозакон, във връзка с регламентирането на използване на повече средства, в това число - белезници, каза Коджейков. 

Наскоро се изгради психологическа лаборатория в НСО. Психолабораторията е създадена от миналото лято, откакто е на работа новият ръководен екип. До тогава при назначаване на работа, кандидатите са ходили на изпити във Военна академия, Военна болница и Института по психология на МВР. Звеното работи много активно във връзка с оптимизиране на учебния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови