Шест области продължават да бедстват

Юлиан Христов 09 февруари 2012 в 09:26 1700 0

1400 души с травми заради поледиците за една седмица.
1400 души с травми заради поледиците за една седмица.

Остава обявеното бедствено положение в областите Хасково, Кърджали, Шумен, община Костинброд и община Антон, Софийска област, гр. Поморие и Ахелой в Бургаска област, община Сливо поле, Русенско и община Велинград.

Кварталите в подножието на планината във Враца са в снежна блокада, съобщи БНР. Хората недоволстват, че почистването не стига до тях. Близо метър сняг затрупа Враца след влошаването на зимната обстановка. Част от врачани подкрепиха усилията на местната управа за почистването на централните улици и районите около здравните и социалните институции.

Все още във Враца в снежна блокада са жителите на кварталите в покрайнините и в подножието на Балкана.

Сняг вали в областите Пловдив, Кърджали и в районите на Малко Търново, Босна, Царево, Обзор, Самоков и Боровец. Снегонавяване има в областите Силистра, Русе и Разград.

Продължава провеждането на операции за ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково, където обстановката допълнително се усложни от падналите обилни снеговалежи и навявания от силен вятър. Продължава провеждането на операцията по издирване на двамата граждани в неизвестност във взаимодействие с екипи на БЧК.

Продължава отводняването на с. Бисер

Служители на МВР продължават провеждането на операции по отводняване на обекти в Харманли, с. Бисер и Свиленград. Във взаимодействие със структури на АПИ и общините Хасково, Харманли и Свиленград е осигурен достъп до откъснати населени места за извозване на болни и доставяне на продукти от първа необходимост.

В гр. Поморие и Ахелой са предприети мерки за усилване на вълноломите и недопускане на наводнения. Поради покачване нивото на река Ахелой и създаване на опасност за заливане на пътя Бургас - Несебър и къмпинг „Ахелой”, са предприети мерки за временно ограничаване изпускането на яз. Ахелой.

Екипи на МВР евакуира трима работници от сграда на Черноморски солници - Бургас, поради заливане от морето на пътя между сградата на солниците и главен път за гр. Бургас. Оказаха помощ и бяха извозени до лечебните заведения 36 болни на хемодиализа в областите Русе, Добрич, Шумен и Разград.

От екипите на МВР е оказана помощ с високопроходима техника на три родилки от с. Богданци, общ. Тутракан, с. Черногор, общ. Главиница обл. Силистра и с. Саранци, общ. Горна Малина, област София. Във взаимодействие с екипи от планинска спасителна служба при БЧК, с моторна шейна са евакуирани двама възрастни жители от с. Ямна, община Етрополе. Продължава операцията от спасителен екип на ГДПБЗН с високопроходима верижна техника (МТЛБ) за извозване на болен мъж от махала „Кръста” с. Средни рът, обл. Враца.

В 41 населени места на територията на области София - Самоков, Своге, и Костинброд, Смолян - Баните, Рудозем и Девин, Кърджали - Джебел, Момчилград и Крумовград, Пазарджик - Велинград, е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Служителите на МВР съвместно с местната власт продължават спасителните операции за осигуряване на достъпа до населените места и снабдяването на жителите им с продукти от първа необходимост.

Без електрозахранване продължават да са 68 населени места в областите София, Добрич, Смолян, Пазарджик, Стара Загора и Хасково, а други 52 са с нарушено водоснабдяване.

Очаква се поетапно да пристига помощ чрез Механизма на ЕС за Гражданска защита. От Италия - 20 зимни палатки; от Унгария - 100 000 чувала за пясък ; от Белгия - 80 000 чувала за пясък и 2000 кв. м. ГЕО текстил за диги и от Румъния - 80 000 чувала за пясък.

Преливат шест язовира

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Продължават да преливат общо 6 от тях (яз. Ивайловград, яз. Студен кладенец, яз. Боровица, яз. Камчия, яз. Ясна поляна и яз. Йовковци). Дадени са предварителни указания за понижаване на водните нива в язовирите и достигане на предписаните ограничителни режими в завиряванията им. На всички потенциално опасни язовири са отворени основните изпускатели с цел облекчаване на съоръженията и създаване на свободни обеми. Организирано е постоянно наблюдение за състоянието им.

През изминалия ден нивото на река Тунджа при Елхово беше завишено и достигна 3 м (при критично 3, 40 м.). По реката има ледоход, температурата е около -15 градуса и очакванията са за по-голямо замръзване, което би довело до заприщване и разлив. В тази връзка съвместно с общините Елхово и Ямбол е създадена организация за постоянно наблюдение в критичните точки и са в готовност за предприемане на необходимите действия.

През ГКПП – Дунав мост се пропускат от вчера всички МПС, с изключение на товарните над 10т.

Ограниченията в движението и затворените пътни участъци може да видите ТУК.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !