Кристалина Георгиева: Най-лошото предстои

Юлиан Христов 07 февруари 2012 в 09:05 1667 0

Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС

"Най-лошото, за съжаление, тепърва предстои. Снеготопенето, което ще започне при покачване на температурите, може да доведе до катастрофални последици. В момента трябва да сме мобилизирани, тъй като предстоят две тежки седмици"

Това заяви Кристалина Георгиева, еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в коментар за бедственото положение в страната.

Тя беше категорична, че е задължително България да инвестира достатъчно, за да бъдат предотвратени трагедии като тази в село Бисер, където при наводнение след скъсала се стена на язовир, загинаха 8 души. За пропукването на стената се е знаело от години, но, въпреки подадените сигнали, никой не е взел мерки. "Инвестиция в превенция от 1 лев пести 5-6-7 лева от щети. Не е само България, където изоставаме в създаването на такава култура за управление на риска, където институционално изоставаме, нямаме добра хоризонтална координация, нямаме добра връзка между центъра и местата. Трябва да работим, да решаваме тези проблеми и да говорим за тях не само когато нещастието се е случило, а да се превърне в постоянна тема за разговор и най-вече терен за работа в следващите месеци и години", каза еврокомисар Георгиева.

Тя поясни, че тепърва ще бъде уточнено как Европейската комисия може да помогне.

Европейският фонд за солидарност може да изплати до 1 милиард евро на година за страни, засегнати от бедствия, когато щетите надхвърлят 0.6% от БВП на съответната държава. За България щетите тепърва ще се изчисляват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови