Европа ни праща палатки и торби за диги

Юлиан Христов 08 февруари 2012 в 10:55 268 0

Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС

Полша, Италия, Холандия, Белгия и Дания са заявили, че са готови да окажат съдействие на България.

Европа ще помогне на бедстващите със специален изолационен укрепващ материал, който е необходим на много места в България и отопляеми палатки с калорифери, както за пострадалото население, така и за хората, работещи на място, обясни еврокомисарят Кристалине Георгиева, която днес се срещна с премиера Боойко Борисов.

За страната ни ще бъдат осигурени торби за диги. Георгиева обясни, че помощта освен за конкретното бедствие в с. Бисер, помощите ще бъдат използвани и за преодоляване на последиците от „тежката пролет“, която ни очаква.

Страната ни няма да получи средства от европейския фонд за солидарнос. Все още няма пълна оценка на щетите, но те не са в мащаба, който би довел за искане за компенсация от фонда, коментира еврокомисарят. Според щетите трябва да надхвърлят 220 млн. Евро, за да получим необходимата финансова помощ. Очакванията са обаче в с. Бисер щетите да не надхвърлят няколко десетки млн. евро.

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев обяви, че възстановяването на земеделские земи може да стане с европейски средства. Европейски средства моган да бъдат използмани и за ремонт на инфраструктурата и в инвестиции в система за мониторинг. Голяма част по превенция на риска може да се финансира с евросредства, коментира Дончев.

Важното е парите да отидат при хората колкото се може по-бързо. В момента, в който комисията дойде с щетите, ние ще имаме готовност веднага да ги платим. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след срещата. Ще вземем решение на Министерски съвет, което ще пратим към парламента, за преструктуриране на системите, за да има отчетност, контрол, да има виновни при подобни случаи, които да понасят отговорност, съответно да не го допускат. Днес вземаме тези решения, както във всяка друга област досега цареше хаос, сами виждате. Днес на това заседание и институционално ще го решим. Бързо ще пренасочваме програми, за да можем да дадем на хората колкото се може по-бързо пари. От вътрешния бюджет, ако трябва ще го преразпределим с необходимите средства да бъдат компенсирани хората там в най-неотложните им нужди. Разбира се, веднага в инфраструктура, мостове, където има отнесени, пътища, жп линии и впоследствие ще ги възстановяваме от парите от Брюксел. Хубаво е, че още днес президентът Барозу ще знае какво е положението в България, г-жа Георгиева пое ангажимент да го информира лично", каза премиерът.

Убеден съм, че за селските стопани там, ако не му възстановим коня, кравата, овцете, той не може да излезе от шока. Затова много бързо това ще го направим. На Цветанов и Найденов съм им казал в момента да осигурят дърва, които би трябвало да пътуват, ако вече не са там. Министрите ще продължат да стоят там, докато трае бедствието, каза още Борисов.

Премиерът смята, че вината не трябва да бъде хвърляна директно върху кметовете. Той обясни, че е констатирана нередност, но "кметът нито има пари, нито има възможност, а пък държавата не отговаря за този язовир или подобни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови