Прессекретариатът на президента се извини за грешката с Южния полюс

Юлиан Христов 09 януари 2013 в 11:28 6612 2

Сградата на президентството. Снимка: Сергей Антонов
Сградата на президентството. Снимка: Сергей Антонов

Прессекретариатът на държавния глава се извини за допуснатата грешка в публикацията, с която вчера на сайта на президентството беше съобщено за отправеното от президента Росен Плевнелиев поздравление до към проф. Христо Пимпирев.

Българинът вчера достигна най-южната точка на планетата и заби трикольора в географския център на Южния полюс.

Вчера президентът поздрави проф. Пимпирев, а в съобщението на сайта на президентството се казваше, че в края на октомври миналата година президентът е приветствал "амбициозната задача на проф. Пимпирев да стане първия българин, стъпил на Южния полюс“.

Самият проф. Христо Пимпирев никога не е твърдял, че ще бъде първият българин, стъпил на Южния полюс, коментира пред OFFNews.bg програмният мениджър на Българския Антарктически институт Никола Петков. Първият българин, стъпил на Южния полюс, е писателят и журналист Стефан Груев. Това се случва през 1970 година.

В сряда пред OFFNews.bg началникът на прессекретариата Веселин Нинов поднесе извиненията си и пое персонално отговорността за грешката. Той уточни, че при подготвянето на текста е бил наясно, че преди проф. Христо Пимпирев е имало и други българи, достигнали най-южната точка на планетата. Началникът на прессекретариата обясни, че в съобщението е пропуснато да бъде направено уточнението, че Пимпирев е първият българин стъпил на най-южната точка на планетата и забил там националния флаг като част от българската антарктическа експедиция и в качеството му на неин ръководител, каквито неговите предшественици всъщност не са били.

В същото време грешката е била допусната единствено в съобщението на електронната страница на президента, но не и в поздравителното писмо, което президентът е изпратил до Пимпирев. 

В текста на писмото на президента се казва: 

Позволете ми да Ви поздравя по случай участието Ви в международната експедиция, отбелязваща годишнината от достигането на Южния полюс от знаменитите изследователи Роалд Амундсен и Робърт Скот.

Векове наред суровата природа на Антарктида е истинско предизвикателство за възможностите и волята на човека. Ето защо днес Вие ни дадохте още един повод за национално самочувствие и вяра в българския дух. Гордея се, че за първи път, благодарение на Вас, родният трибагреник се развя и на най-южната точка на планетата. Този символичен акт затвърждава сериозния международен авторитет на нашата нация като един от първите заселници на Ледения континент със значителен принос в антарктическите изследвания.

Уверявам Ви, че президентската институция ще продължи да подкрепя българските полярници и техния упорит труд за изучаването на Ледения континент като една от важните национални каузи.

Пожелавам Ви здраве и успех!

Като допълнение от прессекретариата посочват, че в изявлението си на 31 октомври миналата година, при връчването на националния флаг на българските антарктици, президентът Росен Плевнелиев е заявил: „Повод за гордост е и амбизиозната задача на проф. Христо Пимпирев – да стане първият българин, стъпил на Южния полюс като член на българска антартикческа експедиция“.

От прессекретариата са коригирали грешката на сайта на президента.

Грешката за първия българин, стъпил на Южния полюс, тръгна от съобщение на Софийския университет. В него се твърдеше, че Пимпирев е „първият българин, стъпил на Южния полюс“. От Алма матер по-късно уточниха, че останалите българи, стигали преди него на най-южната точка на планетата, са били част от чужди експедиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!