След Колорадо Плевнелиев оплеска и Южния полюс

08 януари 2013 в 22:48 12475 35

Нов гаф на президентската институция – във вторник следобед Росен Плевнелиев поздрави проф. Христо Пимпирев като „първия българин, стъпил на Южния полюс“.

В раздел „Новини“ на president.bg е посочено, че „в края на октомври миналата година президентът приветства амбициозната задача на проф. Пимпирев да стане първия българин, стъпил на Южния полюс“.

Самият проф. Христо Пимпирев никога не е твърдял, че ще бъде първият българин, стъпил на Южния полюс, коментира пред OFFNews.bg програмният мениджър на Българския Антарктически институт Никола Петков.

Първият българин, стъпил на Южния полюс, е писателят и журналист Стефан Груев. Това се случва през 1970 година.

Проф. Пимпирев отива като първия официален представител на България, а не като генетично първия българин. В случая става дума за първия официален представител на България – официално включен като българин в подобна експедиция, а не като служител на фирма, институция и т.н., уточни Никола Петков.

По-рано във вторник Софийският университет допусна същата грешка в съобщението си за пристигането на проф. Христо Пимпирев на Южния полюс.

В заглавие на съобщение от пресцентъра на СУ, изпратено до медиите, се казваше, че професорът е „първият българин, стъпил на Южния полюс“.

В поздравително си писмо до проф. Христо Пимпирев президентът Плевнелиев е посочил: „Уверявам Ви, че президентската институция ще продължи да подкрепя българските полярници и техния упорит труд за изучаването на Ледения континент като една от важните национални каузи”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!